b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
RAW MEATRAW MEAT (1972)
ANTROPOPHAGUSANTROPOPHAGUS (1980)
SOUND OF HORRORSOUND OF HORROR (1966)
THE UNNAMABLETHE UNNAMABLE (1988)
CASTLE FREAKCASTLE FREAK (1995)
NIGHT OF THE DEMONNIGHT OF THE DEMON (1980)
CREEPCREEP (2004)
THE FORESTTHE FOREST (1982)
SCARECROWSSCARECROWS (1988)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
TOWER OF EVIL (1972) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: Horror of Snape Island, Horror on Snape Island, Beyond the Fog
Ελληνικός τίτλος: Ο Πύργος του Κακού
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  TOWER OF EVIL  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Slasher, Gore, Sexploitation, Οικογενειακά Μυστικά, Θησαυρός
ΣκηνοθεσίαJim O'Connolly
ΗθοποιοίBryant Haliday, Jill Haworth, Mark Edwards, Jack Watson, Anna Palk, Derek Fowlds, Dennis Price, Anthony Valentine, Gary Hamilton, George Coulouris, William Lucas, John Hamill, Candace Glendenning, Robin Askwith, Seretta Wilson
ΣενάριοJim O'Connolly, George Baxt
ΠαραγωγήRichard Gordon, John Pellatt, Joe Solomon
ΜουσικήKenneth V. Jones
ΦωτογραφίαDesmond Dickinson
ΜοντάζHenry Richardson
Ειδικά εφέJimmy Evans
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια ομάδα αρχαιολόγων αναζητούν ένα μυθικό θησαυρό που βρίσκεται σε έναν απομακρυσμένο φάρο αλλά ο ένας μετά τον άλλο πέφτουν θύματα ενός άγνωστου φονιά.

Σχόλια:

Tower of Evil (1972) - The great god Baal
Tower of Evil (1972) 01Έχω εκφράσει πάμπολλες φορές την άποψη ότι ένα από τα βασικά αίτια της παρακμής του Βρετανικού σινεμά τρόμου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 ήταν ότι τα Βρετανικά στούντιο αδυνατούσαν να προσαρμόσουν το κουρασμένο στυλ γοτθικού τρόμου στα νέα δεδομένα του gore και της βίας που κυριάρχησαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια των 70s. Λίγες ταινίες από εκείνη την περίοδο κατάφεραν να συνδυάσουν με ικανοποιητικό τρόπο τις δύο αυτές νοοτροπίες και σίγουρα το TOWER OF EVIL είναι πανηγυρικά μια από αυτές και παίζει να είναι μέσα στις κορυφαίες Βρετανικές ταινίες τρόμου των 70s και όχι μόνο.

Tower of Evil (1972) 02Μια ταινία που εκ πρώτης όψεως δεν λέει κάτι στους horror fans από άποψη ονομάτων συντελεστών, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι είχαν μεγάλη σχέση με το χώρο και εντυπωσιακή προσφορά από τη δεκαετία του 50. Κατ’ αρχάς ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Jim O'Connolly είχε κάνει το 1967 το κλασικό θρίλερ τρόμου BERSERK και το creature- feature VALLEY OF GWANGI 2 χρόνια αργότερα, βασίζοντας το σενάριο του TOWER OF EVIL σε ιστορία του George Baxt (HORROR HOTEL, CIRCUS OF HORRORS).

Tower of Evil (1972) - Candace Glendenning, Anthony ValentineΣτην παραγωγή ο γνωστός στους Βρετανικούς exploitation κύκλους Richard Gordon είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του με ταινίες όπως CORRIDORS OF BLOOD, HORROR HOSPITAL και INSEMINOID. Όσο για τους ηθοποιούς, οι περισσότεροι είναι γνώριμες φάτσες με συμμετοχές σε κλασικές ταινίες τρόμου και γενικά διαλεγμένα με το χέρι ονόματα που είχαν πέραση και μεγάλη καριέρα εκείνη την εποχή. Γενικά θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι όλα τα σημάδια είναι ιδανικά για το TOWER OF EVIL και στο τέλος της προβολής η ταινία όχι μόνο δεν τους προδίδει αλλά παραδίδει τα αγαθά και με το παραπάνω.

Tower of Evil (1972) - Anthony ValentineΒασιζόμενος πάνω σε μια αρκετά γνώριμη υπόθεση που πάντως εξετάζεται από αρκετές οπτικές γωνίες, ο Jim O'Connolly και το σενάριό του χτίζουν μεθοδικά μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που περιλαμβάνει στοιχεία από το slasher σινεμά που είχε αρχίσει να κάνει δειλά- δειλά την εμφάνιση του στις αίθουσες, αρκετό gore, βία και γυμνό και τα παντρεύει με αδιαπέραστη γοτθική ατμόσφαιρα στην οποία αρίστευσε το Βρετανικό σινεμά τρόμου για τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Tower of Evil (1972) 04Μεγάλη ευθύνη γι αυτή την ολοκληρωτική επιτυχία φέρει τόσο η φωτογραφία του πολύπειρου Desmond Dickinson όσο και η επιλογή ενός εντυπωσιακού εγκαταλελειμμένου φάρου στον οποίο έλαβαν χώρο τα περισσότερα εσωτερικά πλάνα και που περιέχει όλα τα στοιχεία που θα ζητούσε ένας σκηνοθέτης γοτθικού τρόμου για την ταινία του.

Tower of Evil (1972) - Jill Haworth, Seretta Wilson Έτσι, η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και μία- δύο αρκετά αιματηρές σκηνές φόνων στο πρώτο πεντάλεπτο προκαταβάλουν θετικά τους horror fans και δεν τους απογοητεύουν σε κανένα σχεδόν σημείο αφού ο ρυθμός είναι γενικά πολύ καλός, οι σεναριακές αποκαλύψεις υπάρχουν σε μελετημένες δόσεις ενώ πρόσθετα στις γενναιόδωρες δόσεις gore και γυμνού δεν λείπουν και κάποιες γνήσια ανατριχιαστικές σκηνές γεμάτες ένταση που θα κάνουν τους σύγχρονους fans της σκηνής να κατανοήσουν γιατί οι παλιές ταινίες καταφέρναν να είναι τρομακτικές χωρίς να χρησιμοποιούν φτηνά τεχνάσματα και cheap scares.

Tower of Evil (1972) - Candace GlendenningΑπό πλευράς σεναρίου, ο Jim O'Connolly φορτώνει την ιστορία με τουλάχιστον 12 ενδιαφέροντες χαρακτήρες κανείς από τους οποίους δεν συμμετέχει μόνο και μόνο για να δολοφονηθεί άγρια- ασχέτως αν αρκετοί το παθαίνουν κατά τη διάρκεια της προβολής. Όλοι έχουν τον ρόλο τους στην υπόθεση και ο καθένας έχει να διηγηθεί ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες, παρόλο που ορισμένες από αυτές μοιάζουν λίγο αταίριαστες στο όλο κλίμα που μερικές φορές προσπαθεί να γίνει δραματικό ώστε να μεγαλώσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων της πλοκής στους θεατές.

Tower of Evil (1972) 06Αυτό τελικά το πετυχαίνει λιγότερο συχνά απ’ όσο θα ήθελαν οι συντελεστές, αλλά δεν καταφέρνει να μειώσει το συνολικό TOWER OF EVIL που βλέπεται μονορούφι και με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα κι όταν η εξέλιξη της πλοκής γίνεται προβλέψιμη. Οι μεταβάσεις από το ένα σημείο της ιστορίας στο άλλο όσο και από το παρελθόν στο παρόν γίνονται με όμορφο τρόπο προσθέτοντας κι άλλο στον ήδη πολύ καλό ρυθμό, ενώ ο αυξημένος αριθμός πρωταγωνιστών όχι μόνο δεν κουράζει αλλά τονώνει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο.

Tower of Evil (1972) 07Παράλληλα, οι επιρροές σε μεταγενέστερες παραγωγές όπως είναι τα RAW MEAT, ANTROPOPHAGUS και CASTLE FREAK φαίνονται καθαρά και προσδίδουν περισσότερη αξία ενώ αξίζει επίσης να αναφέρω ότι όταν η ταινία κυκλοφόρησε στα 80s στις ΗΠΑ μαρκεταρίστηκε ξενδιάντροπα σαν sequel του THE FOG, προφανώς λόγω της ύπαρξης του φάρου που είναι μάλλον το μοναδικό κοινό σημείο με την κλσική ταινία του John Carpenter.

Tower of Evil (1972) 08Το φινάλε είναι αντάξιο του υπολοίπου και καλοφτιαγμένο με πυρκαγιά της παλιάς σχολής να κατατρώει με εντυπωσιακό τρόπο τα πάντα στην τιμημένη παράδοση δοκιμασμένων φινάλε ταινιών γοτθικού τρόμου. Μέχρι πάντως να φτάσει, το κοινό έχει να απολαύσει αρκετά ωραία πράγματα όπως είναι οι ερμηνείες των περισσότερων πρωταγωνιστών μεταξύ των οποίων και οι George Coulouris, Robin Askwith, Seretta Wilson και Dennis Price, τα μπόλικα και αρκετά ρεαλιστικά για την εποχή ειδικά εφέ, την ωραία μουσική του έμπειρου Kenneth V. Jones όπως και την μαγική ατμόσφαιρα που προσωπικά με κέρδισε από τα πρώτα λεπτά και δεν θα σταματήσω να εξυμνώ.

Tower of Evil (1972) 09Σε γενικές γραμμές, το TOWER OF EVIL είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πολύ καλές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 70 από τη Βρετανία και προσωπικά την θεωρώ αναγκαία προς παρακολούθηση από fans τόσο του μεταγενέστερου slasher σινεμά όσο και από τους ρομαντικούς της χρυσής εποχής του Βρετανικού γοτθικού τρόμου.         

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν εκδόσεις στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Scorpion Releasing)
R0 Μ. Βρετανία (DD Enterrtainment)
R0 Μ. Βρετανία (Odeon Entertainment)

Blu Ray Αμερικής (Scorpion Releasing)
Blu Ray Μ. Βρετανίας (Odeon Entertainment)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Αυτές της Scorpion και της Odeon είναι με διαφορά οι κορυφαίες και η καθεμία έχει αποκλειστικά extras.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 04/10/2016 19:47

Παρά τα προβληματάκια της ( έλλειψη γνωστών ηθοποιών, βρετανικό στυλ), ήταν αρκετά πρωτότυπη για αγγλική ταινία τρόμου και είχε αρκετά καλή ατμόσφαιρα.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa