b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
AN ANGEL FOR SATANAN ANGEL FOR SATAN (1966)
THE VAMPIRE LOVERSTHE VAMPIRE LOVERS (1970)
VAMPYROS LESBOSVAMPYROS LESBOS (1971)
CRYPT OF THE LIVING DEADCRYPT OF THE LIVING DEAD (1973)
CASTLE OF THE LIVING DEADCASTLE OF THE LIVING DEAD (1964)
THE DEVIL'S WEDDING NIGHTTHE DEVIL'S WEDDING NIGHT (1973)
WEB OF THE SPIDERWEB OF THE SPIDER (1971)
FEMALE VAMPIREFEMALE VAMPIRE (1973)
TWINS OF EVILTWINS OF EVIL (1971)
FANGS OF THE LIVING DEADFANGS OF THE LIVING DEAD (1969)
VENGEANCE OF THE MUMMYVENGEANCE OF THE MUMMY (1973)
THE LEGEND OF BLOOD CASTLETHE LEGEND OF BLOOD CASTLE (1973)
THE LONG HAIR OF DEATHTHE LONG HAIR OF DEATH (1964)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
CRYPT OF THE VAMPIRE (1964) (Ιταλία, Ισπανία)
Πρωτότυπος τίτλος: La Cripta e l'Incubo
A.K.A.: Crypt of Horror, Terror in the Crypt
Ελληνικός τίτλος: Ο Βρυκόλακας
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  CRYPT OF THE VAMPIRE  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Κατάρα, Εκδίκηση, Μαγεία, Δαιμονισμός, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαCamillo Mastrocinque
ΗθοποιοίChristopher Lee, Adriana Ambesi, Ursula Davis, Jose Campos, Vera Valmont, A. Midlin, Carla Calo, Nela Conjiu, Jose Villasante
ΣενάριοTonino Valerii, Ernesto Gastaldi, Maria del Carmen Martinez Roman, Jose Luis Monter
ΠαραγωγήMario Mariani, Samuel Z. Arkoff, James H. Nicholson
ΜουσικήCarlo Savina
ΦωτογραφίαJulio Ortas, Giuseppe Aquari
ΜοντάζHerbert Markle
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ο κόμης Karnstein πιστεύει ότι η κόρη του έχει κυριευτεί από το πνεύμα της σατανικής προγονής της Carmilla και προσλαμβάνει έναν νεαρό ιστορικό για να ερευνήσει την υπόθεση.

Σχόλια:

Crypt of the Vampire 01
Crypt of the Vampire 02Ψάχνοντας την συγκεκριμένη ξεχασμένη ταινιούλα από εδώ κι από εκεί έπεσα πάνω σε διάφορες κριτικές και σχολιασμούς από πολλά διεθνή sites, τα οποία εν ολίγοις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια γενικά «ασήμαντη» ταινία από την περίοδο του Ιταλικού γοτθικού τρόμου. Εύλογα, η πρώτη ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό είναι πώς είναι δυνατόν μια ταινία στην οποία ο Christopher Lee έχει πρώτο όνομα στα credits και έρχεται από την κατά τεκμήριο καλύτερη περίοδο του γοτθικού euro horror να είναι «ασήμαντη»; Φυσιολογικά, αναζήτησα την ταινία μέχρι που κάποια στιγμή ανταμείφθηκα.

Crypt of the Vampire 03Σίγουρα δεν πρόκειται για μια από τις top 10 ταινίες ούτε του Lee ούτε του Ιταλικού γοτθικού τρόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια καλογυρισμένη και άκρως ατμοσφαιρική προσπάθεια που επιφυλάσσει αρκετές ανταμοιβές για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αυτό σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη σπανιότητά της μάλλον την καθιστά αναγκαία προσθήκη τουλάχιστον για τις συλλογές των οπαδών του αγαπημένου Christopher Lee.

Crypt of the Vampire 04Πρόκειται για ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού μύθου της Carmilla και των Karsntein από το βιβλίο του Sheridan Le Fanu που μπορεί να μην φτάνει σε ποιότητα άλλες παρόμοιες θεματικά ταινίες, αλλά σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο κόμης Karnstein (Christopher Lee) προσλαμβάνει έναν ιστορικό (Jose Campos) με στόχο να αποδείξει ότι η αρχαία κατάρα που βαραίνει την οικογένεια Karnstein είναι απλώς στο μυαλό τους.

Crypt of the Vampire 05Ο λόγος για αυτό είναι η επιδείνωση της κατάστασης της νεαρής κόρης του Laura (Adriana Ambesi) που πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα της διαβόητης Carmilla Karnstein, που αιώνες πριν κάηκε στην πυρά και υποσχέθηκε να επιστρέψει για να εκδικηθεί. Η άφιξη της όμορφης Ljuba (Ursula Davis) και η σύναψη μιας κάτι παραπάνω από φιλικής σχέσης της με την Laura συμπίπτει με την έρευνα του κόμη και του ιστορικού που καταλήγουν ότι πρέπει να βρουν ένα χαμένο πορτρέτο της Carmilla το οποίο θα αποδείξει ότι η Laura δεν της μοιάζει και άρα οι υποθέσεις για δαιμονισμό είναι αβάσιμες.

Crypt of the Vampire 06Πυκνή ατμόσφαιρα, σκοτεινές υπόγειες κρύπτες, αρχαία οικογενειακά μυστικά και όλα τα σχετικά που θα περίμενε κανείς από μια ταινία γοτθικού euro horror βρίσκονται παρόντα στο CRYPT OF THE VAMPIRE. Όλα υποστηρίζονται από την επιβλητική και κατά διαστήματα ανατριχιαστική μουσική του Carlo Savina, ενώ η σκηνοθεσία του έμπειρου Camillo Mastrocinque (AN ANGEL FOR SATAN) είναι μελετημένη, άκρως ατμοσφαιρική και άριστα εκτελεσμένη.

Crypt of the Vampire 07Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι κακοτοπιές, που πάντως περιορίζονται σε έναν κάπως μπερδεμένο τρόπο αφήγησης ιδίως στην αρχή της ταινίας και στην γενικότερη έλλειψη δράσης, τουλάχιστον μέχρι το φινάλε. Όμως ακόμα και έτσι η ταινία βλέπεται με αρκετό  ενδιαφέρον καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα, ενώ το σενάριο προσπαθεί επιτυχημένα να κρύβει τα ατού του μέχρι το σημείο που πρέπει. Παράλληλα, υπάρχει και ο απαραίτητος ερωτισμός που συναντάμε στην συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών που ασχολούνται με το μύθο της Carmilla, που πάντως ποτέ δεν γίνεται τόσο τολμηρός όσο για παράδειγμα στο THE VAMPIRE LOVERS ή το THE BLOOD SPATTERED BRIDE.

Crypt of the Vampire 08Η παρουσία του Lee ως συνήθως είναι επιβλητική και κλέβει την παράσταση από τους συμπρωταγωνιστές του, αλλά για άλλη μια φορά δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ο χαρακτήρας του είναι μάλλον δευτερεύων, σε μια τυπική αλλά ακατανόητη πρακτική των περισσότερων low budget παραγωγών στις οποίες συμμετείχε ο θρυλικός Βρετανός ηθοποιός. Πάντως έχει αρκετό χρόνο σε πρώτο πλάνο και γενικά αποζημιώνει τους fans του που έχουν (όπως κι εγώ) ταλαιπωρηθεί αρκετά μέχρι να εντοπίσουν μια καλή κόπια της ταινίας.

Crypt of the Vampire 09Πρωταγωνίστριες είναι αναμφισβήτητα οι καλλίγραμμες Adriana Ambesi και Ursula Davis που είναι και το κύριο θεματικό ενδιαφέρον του σεναρίου. Μπορεί να μην είναι οι κορυφαίες ηθοποιοί στον πλανήτη, αλλά έχουν το παρουσιαστικό και την τσαχπινιά που χρειάζεται για να επιτύχουν στους ρόλους τους. Ιδίως η Ursula Davis στο ρόλο της μυστηριώδους Ljuba κατά διαστήματα είναι απολαυστική, ενώ η Adriana Ambesi έχει κι αυτή τις στιγμές της, ιδίως όταν παίζει με το θέμα της διχασμένης προσωπικότητας, αν και το ντουμπλάρισμα και των δύο δεν τις βοηθάει.

Crypt of the Vampire 10Στα θετικά επίσης η συγκρατημένη αλλά αποτελεσματική ερμηνεία του Jose Campos που καταφέρνει να στέκεται επάξια δίπλα στον Lee, όσο και η πανέμορφη κατά διαστήματα ασπρόμαυρη φωτογραφία των Julio Ortas και Giuseppe Aquari που δένει άψογα με την μουσική. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συμμετοχή των θρυλικών Samuel Z. Arkoff και James H. Nicholson στην παραγωγή της Αμερικάνικης έκδοσης της ταινίας, που αν μη τι άλλο δίνει ακόμα ένα κίνητρο στους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με αυτή την χαμηλών τόνων αλλά πέρα για πέρα άξια καταχώρηση στον κατάλογο του γοτθικού euro horror της εποχής.

DVD Notes:

Δεν υτπάρχουν κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Retromedia)

Η μοναδική αυτή γνωστή έκδοση είναι είναι χωρίς περικοπές και έχει αναμορφική μεταφορά όπως και το Αγγλικό κανάλι ήχου, αλλά όχι το Ιταλικό. Η έκδοση σε DVD έχει πλέον εξαντληθεί και η μόνη διαθέσιμη είναι σε DVDR, αλλα κι αυτή είναι εξαιρετικά δυσεύρετηΤελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 25/01/2015 16:36

Αξιοπρεπής ταινία αλλά, όχι από τις καλύτερες του είδους.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa