b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
NIGHT SHADOWSNIGHT SHADOWS (1984)
THE ALPHA INCIDENTTHE ALPHA INCIDENT (1978)
I DRINK YOUR BLOODI DRINK YOUR BLOOD (1970)
WARNING SIGNWARNING SIGN (1985)
NIGHTMARE CITYNIGHTMARE CITY (1980)
28 DAYS LATER28 DAYS LATER (2002)
RABIDRABID (1977)
CANNIBAL APOCALYPSECANNIBAL APOCALYPSE (1980)
DEAD MAN WALKINGDEAD MAN WALKING (1988)
MEGAFORCEMEGAFORCE (1982)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
NIGHTMARE AT NOON (1988) (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ)
A.K.A.: Death Street USA
Ελληνικός τίτλος: Εφιάλτης στο Καταμεσήμερο
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  NIGHTMARE AT NOON  
Είδος: Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας, Τρόμου
Θέμα: Επιδημία, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Θανατηφόρος Ιός, Αστυνομική Έρευνα
ΣκηνοθεσίαΝίκος Μαστοράκης
ΗθοποιοίWings Hauser, Bo Hopkins, George Kennedy, Brion James, Kimberly Beck, Kimberly Ross, Neal Wheeler, David Christiansen, Mark Haarman
ΣενάριοΝίκος Μαστοράκης, Kirk Ellis
ΠαραγωγήΝίκος Μαστοράκης, Bob Manning, Ισαβέλλα Μαστοράκη
ΜουσικήStanley Myers, Hans Zimmer
ΦωτογραφίαCliff Ralke
ΜοντάζΝίκος Μαστοράκης, George Rosenberg
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια ομάδα τρομοκρατών ελευθερώνουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έναν ιό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε μανιακούς δολοφόνους και ένας δικηγόρος, ένας τυχοδιώκτης και ο τοπικός σερίφης προσπαθούν να τους σταματήσουν.    

Σχόλια:

Nightmare at Noon - Wings Hauser, Bo Hopkins
Nightmare at Noon - Brion JamesΌτι και να καταλογίσει κανείς στον Νίκο Μαστοράκη, σίγουρα πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι από τους ελάχιστους Έλληνες δημιουργούς που κατάφεραν και ένιωσαν σε μεγάλο βαθμό την χρυσή εποχή του exploitation των 70s και της βιντεοκασέτας τη δεκαετία του 80, συμμετέχοντας σ’ αυτές με αρκετές exploitation παραγωγές προορισμένες για την Αμερικάνικη και διεθνή αγορά. Η υπό σχολιασμό NIGHTMARE AT NOON είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις κορυφαίες του για τη δεκαετία του 80.

Nightmare at Noon 01Γυρισμένη το 1986, η ταινία περιγράφει τις προσπάθειες μια ομάδας επιστημόνων υπό έναν λιγομίλητο Αλμπίνο (Brion James) να εισάγουν έναν κατασκευασμένο ιό που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε αδίστακτους δολοφόνους σε μια μικρή ορεινή πόλη. Ένας δικηγόρος (Wings Hauser), η σύζυγός του (Kimberly Beck) και ένας περιπλανώμενος τυχοδιώκτης (Bo Hopkins) τυχαίνει να βρίσκονται στην πόλη όταν η επιδημία ξεσπάει και μαζί με τον τοπικό σερίφη (George Kennedy) και την κόρη του προσπαθούν να γλιτώσουν από τον ιό αλλά και να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω του και γιατί.

Nightmare at Noon 02Έτσι οι πρωταγωνιστές παίρνουν τα όπλα και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σε κατάσταση τρέλας μολυσμένους κατοίκους, τάγματα εξολόθρευσης οπλισμένα με φλογοβόλα και βέβαια τον ιδιωτικό στρατό του κακού Αλμπίνου που θέλει να τους βγάλει από την εξίσωση και να συνεχίσει το απάνθρωπο πείραμά του.

Nightmare at Noon 03Η ταινία ξεκινάει χωρίς χρονοτριβές παρουσιάζοντας τους κακούς της ιστορίας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η δράση, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα, όπως τους λόγους και τον απώτερο στόχο των πειραμάτων του Αλμπίνου και της συμμορίας του. Αυτό καλλιεργεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι ο Μαστοράκης δεν έχει κανένα σκοπό να απαντήσει τα ερωτήματα αυτά και απλώς τα χρησιμοποιεί σαν έναυσμα για να βάλει στο NIGHTMARE AT NOON τα στοιχεία που πρέπει.

Nightmare at Noon 04Αυτά περιλαμβάνουν άφθονη- και μάλλον άμυαλη- δράση που από ένα σημείο και μετά είναι το κεντρικό ενδιαφέρον της ταινίας, gore και βία στην τιμημένη παράδοση του low budget σινεμά των 80s και αρκετές χιουμοριστικές ατάκες από τους πρωταγωνιστές, πολλές από τις οποίες «φωνάζουν» ότι προέρχονται από την πένα του Μαστοράκη που πάντα είχε παράδοση σε μπηχτές. Από τέτοιες η ταινία έχει αρκετό υλικό, όπως και αρκετά όμορφα πλάνα της ορεινής Γιούτα στην οποία έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα.

Nightmare at Noon - George KennedyΑυτό που λείπει είναι η λογική στα δρώμενα καθώς και οποιουδήποτε είδους εξήγηση για τον στόχο των πειραμάτων, θέματα τα οποία φαίνεται δεν απασχόλησαν σχεδόν καθόλου το σενάριο. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, η δράση δείχνει ότι θα αποκτήσει και δραματικό τόνο με την μόλυνση της συζύγου του Wings Hauser, αλλά στο φινάλε την βλέπουμε να είναι μια χαρά χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς παίχτηκε και γλίτωσε την μόλυνση. Αρκετές αντίστοιχες ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες, αλλά στο τέλος της προβολής αυτό δεν εμποδίζει το NIGHTMARE AT NOON να ξεδιπλώσει τις αρετές του και να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του, που δεν ήταν άλλοι από την ψυχαγωγία του κοινού της φτηνής sci fi δράσης και βέβαια τις υγιείς εισπράξεις στο box office.

Nightmare at Noon 05Πράγματι, αν κανείς προσπεράσει τις σεναριακές τρύπες είναι πολύ δύσκολο να μην διασκεδάσει αφάνταστα με τα δρώμενα του NIGHTMARE AT NOON, που παρουσιάζονται με γρήγορο ρυθμό και νεύρο και δεν αφήνουν τον θεατή να βαρεθεί σε κανένα σημείο. Η επιλογή των πρωταγωνιστών είναι επίσης 100% εύστοχη, με όλους τους πολύπειρους στο low budget σινεμά ηθοποιούς να παραδίδουν ερμηνείες αντάξιες των ονομάτων τους.

Nightmare at Noon 06Μοναδική μου ένσταση, ο ρόλος του Αλμπίνου, ο οποίος δεν ανοίγει το στόμα του σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της ταινίας, πράγμα που υποβαθμίζει τον γεννημένο για ρόλους κακών Brion James. Ο Wings Hauser ήταν- σύμφωνα με τον Μαστοράκη- μαστουρωμένος συνεχώς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται καθόλου στην ερμηνεία του, ενώ οι George Kennedy και Bo Hopkins είναι εντελώς by the book, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών τους.

Nightmare at Noon 07Κάποιες προσπάθειες για υπέρ- θεαματικές σκηνές δράσης μένουν ημιτελείς όπως μια καλογυρισμένη αλλά όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αερομαχία με ελικόπτερα- μινιατούρες, ενώ το πιστολίδι και οι εκρήξεις δίνουν και παίρνουν, όπως και οι στρατηγικά τοποθετημένες σκηνές gore και αναφορές στο σινεμά τρόμου, με μπόλικο πράσινο αίμα να ρέει. Η ηλεκτρονική μουσική των έμπειρων Stanley Myers και Hans Zimmer «φωνάζει» 80s και είναι απόλυτα ταιριαστή με το όλο θέαμα, ενώ υπάρχουν και κάμποσοι κομπάρσοι με άξια αναφοράς κουρέματα της εποχής που δίνουν ακόμα περισσότερη προστιθέμενη αξία- τουλάχιστον για εκείνους που προσέχουν κάτι τέτοια.   

Nightmare at Noon 08Η παραγωγή είναι κατά κάποιο τρόπο remake του παρόμοιου θεματικά NIGHT SHADOWS του διαβόητου παραγωγού Edward L. Montoro που κυκλοφόρησε λίγα χρόνια πριν και στην οποία επίσης έπαιζε το πρωταγωνιστικό δίδυμο Wings Hauser- Bo Hopkins. Όμως το NIGHTMARE AT NOON δεν στηρίζεται στην ατμόσφαιρα και το μυστήριο όπως η ταινία του John 'Bud' Cardos και έτσι καταφέρνει να μην κάνει κοιλιές και να κυλάει «νεράκι».

Nightmare at Noon 09Τι κι αν το σενάριο αφήνει αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα; Τι κι αν οι διάλογοι σε ορισμένες στιγμές είναι εντελώς αταίριαστοι και παιδικοί; Τι κι αν η δράση γίνεται αφελής και χωρίς καμία λογική σε πολλά σημεία της προβολής; Η καρδιά της ταινίας  βρίσκεται στη σωστή θέση, όπως κι αυτή του ίδιου του Νίκου Μαστοράκη, ενός ανθρώπου που γνώριζε και ακόμα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του exploitation σινεμά όσο ελάχιστοι Έλληνες.  

DVD Notes:

Η ταινία έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας από την Audio Visual και μάλιστα η έκδοση έχει αναμορφική widescreen μεταφορά, πολλές επιλογές ήχου και κάτι ψιλοextras.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Simitar)
R0 Μ. Βρετανία (Hollywood DVD)
R1 Αμερική (Image Entertainment/ Omega Pic)
R2 Αυστρια (HCM Entertainment)

Η έκδοση της Simitar έχει 4:3 fullscreen μεταφορά. Οι υπόλοιπες έχουν αναμορφική μεταφορά αλλά σχεδόν τίποτα από extras. Η Ελληνική έκδοση είναι μάλλον η καλύτερη προς το παρόν.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 02/01/2015 20:57

Μια χαρά. Φτηνές ατάκες, κωμικοί διάλογοι, εκρήξεις , πιστολίδια, γνωστές φάτσες, στοιχεία τρόμου και έχουμε μια 80ς ( όσο δεν παίρνει), διασκεδαστική περιπέτεια. Η πιο ευχάριστη από τις μαστορακοταινίες.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa