b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
TO THE DEVIL A DAUGHTERTO THE DEVIL A DAUGHTER (1976)
DEVILS OF DARKNESSDEVILS OF DARKNESS (1965)
THE DEVIL'S RAINTHE DEVIL'S RAIN (1975)
SATAN'S SLAVESATAN'S SLAVE (1976)
RASPUTIN: THE MAD MONKRASPUTIN: THE MAD MONK (1966)
RACE WITH THE DEVILRACE WITH THE DEVIL (1975)
THE BROTHERHOOD OF SATANTHE BROTHERHOOD OF SATAN (1971)
ASYLUM OF SATANASYLUM OF SATAN (1975)
THE SECTTHE SECT (1991)
THE MEPHISTO WALTZTHE MEPHISTO WALTZ (1971)
THE CHURCHTHE CHURCH (1989)
HOLOCAUST 2000HOLOCAUST 2000 (1977)
PRIME EVILPRIME EVIL (1988)
PRINCE OF DARKNESSPRINCE OF DARKNESS (1987)
MARDI GRAS MASSACREMARDI GRAS MASSACRE (1978)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE DEVIL RIDES OUT (1968) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: The Devil’s Bride
Ελληνικός τίτλος: Η Ερωμένη του Διαβόλου
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  THE DEVIL RIDES OUT  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Hammer Horror, Σατανισμός, Αιρέσεις, Μαγεία, Ανθρωποθυσία, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαTerence Fisher
ΗθοποιοίChristopher Lee, Charles Gray, Nike Arrighi, Leon Greene, Patrick Mower, Gwen Ffrangcon Davies, Sarah Lawson, Paul Eddington
ΣενάριοRichard Matheson, Dennis Wheatley
ΠαραγωγήAnthony Nelson Keys
ΜουσικήJames Bernard
ΦωτογραφίαArthur Grant
ΜοντάζSpencer Reeve
Ειδικά εφέEddie Knight, Roy Ashton
Υπάρχουν 4 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Δύο άνδρες προσπαθούν να βοηθήσουν τον γιο ενός φίλου, ο οποίος έχει μπλέξει με σατανική αίρεση και τον διαβολικό ηγέτη της που στοχεύει στον ερχομό του σατανά στη Γη.

Σχόλια:

The Devil Rides Out 1Πριν αρχίσω το σχολιασμό της κλασικής αυτή ταινίας θεωρώ αναγκαίο να θέσω τις βάσεις πάνω στις οποίες γίνεται. Το παρακάτω κειμενάκι μπορεί να φανεί «απόλυτο» ως και ακραίο για κάποιους, αλλά ορισμένες συζητήσεις που έχω κάνει τελευταία με horror fans ιδίως νεαρότερης ηλικίας το καθιστούν απαραίτητο. Σε κάποια θέματα είμαι απόλυτος και δεν δέχομαι κουβέντα, παρόλο που κάποιος μπορεί να μου παρουσιάσει επιχειρήματα εναντίον της άποψης μου. Ένα από αυτά είναι η διαχρονική σημαντικότητα κάποιων κινηματογραφικών σχολών και τάσεων, ιδίως στο σινεμά τρόμου.

The Devil Rides Out 2Αν υπάρχει μια σχολή που ταιριάζει γάντι στο παραπάνω σχόλιο είναι χωρίς αμφιβολία αυτή του γοτθικού κλασικού τρόμου της Hammer, μιας εταιρίας που έφερε το σινεμά τρόμου στα σπίτια όλων και έθεσε τα στάνταρντς γύρω από τα οποία ουσιαστικά οικοδομήθηκε το αγαπημένο μας είδος.

The Devil Rides Out 12Στάνταρντς τα οποία ακολουθούνται ακόμα και σήμερα, που τη θέση των βρικολάκων, των τεράτων, των μαγισσών και των ομάδων σατανιστών έχουν, δυστυχώς, πάρει αδιάφοροι serial killers που το μόνο κινηματογραφικό ενδιαφέρον τους είναι πώς θα ικανοποιήσουν την αδικαιολόγητη δίψα για αίμα, σαδισμό και αναίτιο ρεαλισμό του κατά κανόνας νεαρού σε ηλικία κοινού. Το συγκεκριμένο κοινό, είμαι βέβαιος ότι βλέπει ταινίες- ορόσημα όπως τα THE EVIL DEAD, BLACK CHRISTMAS, HALLOWEEN κλπ και τα χαρακτηρίζει ως «ξεπερασμένα», «βαρετά» και προβλέψιμα, κυρίως επειδή δεν έχουν γυρίσματα στην πλοκή και σαδιστική βία στα πρότυπα που έθεσε το SAW και οι μετέπειτα κλώνοι του.

The Devil Rides Out 3Όμως, πέρα από την υποκειμενικότητα η οποία εξ ορισμού διέπει κάθε γνώμη γύρω από την τέχνη, υπάρχουν ορισμένες ιερές και αντικειμενικές αλήθειες. Μία από αυτές είναι ότι οι ταινίες της Hammer Films, όσο ξεπερασμένες, cheesy και ανάλαφρες και να φαίνονται σήμερα με τα κριτήρια του σύγχρονου κοινού, είναι από τις ταινίες εκείνες που έχτισαν  τη σκηνή του τρόμου και είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για το πιο προκατειλημένο σύγχρονο κοινό να μην τις αναγνωρίζει και κατά συνέπεια αγαπήσει, όταν βέβαια βγάλει τις παρωπίδες του νιχιλιστικού σαδισμού των σημερινών ταινιών «τρόμου». Anyway, άνοιξα μεγάλο θέμα στο οποίο θα επανέλθω κάποια στιγμή και ξέφυγα από το review του αγαπημένου THE DEVIL RIDES OUT, που ταιριάζει γάντι στην κατηγορία ταινιών που σχολίασα πιο πάνω.

The Devil Rides Out 4Ο Δούκας de Richleau (Christopher Lee) συναντιέται μετά από καιρό με τον παλιό του φίλο Rex (Leon Greene) στην Αγγλική επαρχία, αλλά λείπει ο Simon, γιός ενός παλιού τους φίλου που πριν πεθάνει ανέθεσε στους δύο να παρακολουθούν την εξέλιξη του και να τον προσέχουν. Με προτροπή του Δούκα αποφασίζουν να του κάνουν απροειδοποίητη επίσκεψη στην νεοαγορασμένη βίλα του, αλλά με τρόμο ανακαλύπτουν ότι ο μικρός έχει μπλέξει με μια ομάδα αποκρυφιστών υπό την αρχηγία του διαβόητου στους κύκλους της μαύρης μαγείας Mocata (Charles Gray).

The Devil Rides Out 5Ο έμπειρος σε τέτοια θέματα Δούκας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και απαγάγει δια της βίας το νεαρό Simon από τη βίλα λίγο πριν αρχίσει η τέλετη της σατανικής βάφτισης αυτού και μιας άλλης νεαρής γυναίκας. Το πρόβλημα είναι ότι ο Mocata και οι πιστοί του τους παίρνουν χαμπάρι και θέλουν πίσω το νεαρό ζευγάρι, με απώτερο στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας του διαβόλου στη Γη.

The Devil Rides Out 6Το THE DEVIL RIDES OUT είναι μια από τις πολλές ταινίες που με σημάδεψαν σαν παιδί, κυρίως λόγω των σατανικών τελετών και της σποραδικής εμφάνισης του «κυρίου με τα κέρατα» που τότε μου έμοιαζαν απίστευτα τρομακτικές. Φυσικά, τώρα και μετά από σχεδόν 25- 30 χρόνια ο τρόμος αυτός έχει εξαφανιστεί και έχει δώσει τη θέση του σε μια γλυκιά νοσταλγία εκείνης της χρυσής εποχής που η κρατική τηλεόραση έδειχνε τις ταινίες της Hammer με το τσουβάλι.

The Devil Rides Out 7Σίγουρα το πέρασμα του χρόνου έχει αφαιρέσει πολλά από το THE DEVIL RIDES OUT, αλλά ακόμα και σήμερα βλέπεται πολύ ευχάριστα και διατηρεί το ενδιαφέρον του, παρόλο που το όποιο shock value έχει εξαφανιστεί. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι και οι ερμηνείες κατ’ αρχάς του μέγιστου Christopher Lee σε έναν από τους λίγους πρωταγωνιστικούς ρόλους του που υποδύεται τον καλό της ιστορίας, και κατά δεύτερον του Charles Gray που είναι το αντίπαλο δέος με μια μελετημένα υπερβολική και απόλυτα διασκεδαστική κατά τη γνώμη μου ερμηνεία.

The Devil Rides Out 8Από εκεί και πέρα έχουμε εντυπωσιακή σκηνογραφία, όπως είναι ο κανόνας στην συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της Hammer, μια καλογυρισμένη σκηνή καταδίωξης με κλασικά αμάξια αντίκες και βέβαια κάμποσες σατανικές τελετές που έχουν πολύ χαβαλέ και νεύρο. Η υπόθεση είναι γενικά προβλέψιμη, αλλά αρκετά πρωτοποριακή για την εποχή της, και την έχουμε ξαναδεί πάμπολλες φορές τόσο σε άλλες παραγωγές της Hammer όπως πχ τα TO THE DEVIL A DAUGHTER, THE SATANIC RITES OF DRACULA, αλλά και άλλες όπως το αγαπημένο  "THE DEVIL'S RAIN" με τον μακαρίτη Ernest Borgnine να επαναλαμβάνει το ρόλο του Charles Gray.

The Devil Rides Out 9Σίγουρα δεν πρόκειται για μια τυπική παραγωγή της Hammer, μιας και το THE DEVIL RIDES OUT διαφοροποιείται αρκετά απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από τις ταινίες του ιστορικού Βρετανικού στούντιο, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε ύφος. Αποφεύγει το γοτθικό ύφος αλλων παραγωγών της εταιρίας και επικεντρώνεται περισσότερο στην δράση και στους χαρακτήρες. Πάντως αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και σαν μειονέκτημα, καθώς η επιβλητική και σκοτεινή ατμόσφαιρα σίγουρα θα βοηθούσε περισσότερο, ενώ και το φινάλε είναι περιέργως αρκετά αισιόδοξο, σε αντίθεση με πολλές άλλες παραγωγές αντίστοιχης θεματολογίας.

The Devil Rides Out 10Γενικά ένας από τους λόγους που ξαφνικά η Hammer και οι παραγωγές της άρχισαν να φθίνουν εισπρακτικά και ποιοτικά προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’70 ήταν- κατά την προσωπική μου πάντα άποψη- η αδυναμία να παρακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις του σινεμά τρόμου, που άρχιζε σιγά- σιγά να απομακρύνεται από κλασικές θεματολογίες και επικεντρωνόταν πιο πολύ στα εφέ και το gore. Και ναι μεν η Hammer το πάλεψε αρκετά αυτό με ταινίες όπως τις τελευταίες ταινίες του Frankenstein (FRANKENSTEIN MUST BE DESTROYED, FRANKENSTEIN AND THE MONSTER FROM HELL) και άλλες που έδιναν πολύ περισσότερη έμφαση σε αυτά τα θέματα, αλλά το THE DEVIL RIDES OUT επέλεξε ένα πιο ανάλαφρο στυλ. Και βλέποντας την σήμερα θα συμφωνήσω ότι ίσως να ήταν ακόμα καλύτερη και πιο διαχρονική αν επέλεγε να ήταν λίγο πιο «ωμή» και ρεαλιστική.

The Devil Rides Out 11 Όπως και να έχει πάντως, μιλάμε για άλλη μια ιστορική στιγμή του Βρετανικού κλασικού σινεμά τρόμου που σίγουρα έχει τη θέση του σε κάθε ενημερωμένη ταινιοθήκη του είδους. Άσε τις γλυκιές αναμνήσεις….

DVD Notes:

Η ταινία έχει δοθεί κατά καιρούς από περιοδικά και υπάρχει και μια κυκλοφορία από την Hammer Collection της New Star με αρκετές πρόσθετες παροχές.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Anchor Bay)
R2 Ιαπωνία (SPO)
R2 Ισπανία (Manga Films)
R2 Μ. Βρετανία (Optimum Releasing)
R2 Μ. Βρετανία (Warner Home Video)

Blu Ray Μ. Βρετανίας (Studio Canal)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Οι καλύτερες είναι η Αμερικάνικη σε DVD και το Βρετανικό Blu Ray που περιέχουν την κορυφαία εικόνα και ήχο, και πολλά extras.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

mixosssz (Βαθμολογία: 4) στίς 13/03/2016 19:20

ΑΠΤΙΣ ΠΙΟ ΓΑΜΑΤΕΣ ΤΗΣ HAMMER,ΤΣΙΜΠΗΣΤΕ ΤΟ Κ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΕΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟΥΣ Κ ΠΑΘΗ.

veriaris (Βαθμολογία: 3) στίς 14/10/2013 00:59

Αλλη μια καλη ταινια της Hammer αλλα σιγουρα οχι απο τις κορυφαιες της. Για μενα Hammer σημαινει ταινιες με τον Δρακουλα και με βρυκολακες γενικοτερα, ταινιες που τις πετυχα στην κρατικη τηλεοραση την αλησμονητη εκεινη εποχη των πρωτων παιδικων χρονων και θυμαμαι εκλεινα σε πολλες σκηνες τα ματια απο φοβο! Τωρα οσο για το αν ειναι ξεπερασμενες και η συγκριση με τις πιο καινουριες ταινιες τρομου εχω να πω οτι απο τα τελη της δεκαετιας του 90 μεχρι και σημερα ελαχιστες ειναι οι ταινιες τρομου που πραγματικα μου αρεσαν και μου εμειναν. Τοσο ελαχιστες μαλιστα που μετριουνται στα δαχτυλα των χεριων μου! Και τι συμπτωση, η τελευταια ειναι Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ, ταινια προϊον της προσπαθειας αναβιωσης της Hammer! Γενικα οι καινουριες ταινιες τρομου (παλια τα ελεγα οπως και ολοι θριλερ, ομως μετα αρχισαν να ονοματιζουν θριλερ και καποια αστυνομικα, μυστηριου κτλ. εργα) ειναι για γρηγορη καταναλωση, με οσο το δυνατον περισσοτερους κουβαδες αιμα και ακραιους τροπους σκοτωμων και βασανιστηριων! Εξαιρεσεις βεβαια (περα των ελαχιστων που ειπα πιο πριν) υπαρχουν, οπως το Haute Tension, το... (σκεφτομαι και δεν βρισκω, αυτο κατι λεει)... το ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (THE RING) ή ακομα και το ολοκαινουριο ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ, αλλα και αυτα ειναι μεχρι για μια δευτερη προβολη. Τελος δηλωνω πως προτιμω να κατσω να δω οποιαδηποτε ταινια τρομου της Hammer-και αλλων εταιριων-εκεινης της μαγικης εποχης απο οποιαδηποτε προσφατη ή καινουρια! Μπορει να φαινονται (δεν γραφω ειναι) λιγο ξεπερασμενες αλλα εχουν μια περιεργη γοητεια που σε μαγευουν!

fulci7 (Βαθμολογία: 3) στίς 13/10/2013 20:22

pes ta xrysostome!!! symfono apolyta oson afora tin krisi ton neon horror fans!!! (paroti ki ego eimai 27) an kai to saw einai apo tis liges kainouries tainies pou mou arese poly!(mono to 1 fysika) i sygkekrimeni an kai den exei tin gothic atmosfaira allon tainion tis hammer exei tis stigmes tis kai exei kai lee!!!

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 10/10/2013 15:24

Πολύ ωραία ταινία, με έναν άψογο lee και αρκετές τρομακτικές στιγμές, όπως η σκηνή όπου οι ήρωες είναι μέσα στον κύκλο. Για τα σχόλια περι νέων ταινιών τρόμου, συμφωνώ απόλυτα. Για χάρη του σαδισμού και του αίματος, θυσιάστηκαν δυστυχώς τα σενάρια, η ατμόσφαιρα και γενικά η αίσθηση του ότι βλέπεις ταινία τρόμου...
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf star
(4 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa