b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
HOUSE ON HAUNTED HILLHOUSE ON HAUNTED HILL (1959)
THE BROODTHE BROOD (1979)
SHIVERSSHIVERS (1975)
BRAIN DAMAGEBRAIN DAMAGE (1988)
SCREAM AND SCREAM AGAINSCREAM AND SCREAM AGAIN (1970)
THE LAST MAN ON EARTHTHE LAST MAN ON EARTH (1964)
THE ABOMINATIONTHE ABOMINATION (1986)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE TINGLER (1959) (ΗΠΑ)
Age Line
Επιθυμητή η γονική συναίνεση
  THE TINGLER  
Είδος: Τρόμου, Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Φόνος, Τέρατα
ΣκηνοθεσίαWilliam Castle
ΗθοποιοίVincent Price, Judith Evelyn, Darryl Hickman, Patricia Cutts, Pamela Lincoln, Philip Coolidge
ΣενάριοRobb White
ΠαραγωγήWilliam Castle
ΜουσικήVon Dexter
ΦωτογραφίαWilfred M. Cline
ΜοντάζChester W. Schaeffer
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας επιστήμονας αναζητά ένα πλάσμα που πιστεύει ότι ενσαρκώνεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα όταν ο ξενιστής βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου τρόμου.

Σχόλια:

The Tingler 1Το κεφάλαιο William Castle είναι αναμφίβολα τεράστιο για το Αμερικάνικο σινεμά χαμηλού προϋπολογισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 40 αλλά με την πιο αναγνωρισμένη δραστηριότητα να είναι κυρίως  τη δεκαετία του 50, με ταινίες όπως HOUSE ON HAUNTED HILL, 13 GHOSTS, MR. SARDONICUS και πολλές άλλες όπως το υπό σχολιασμό THE TINGLER που από πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη του στιγμή. Ο Castle χρησιμοποίησε διάφορα τεχνάσματα (gimmicks) για να προωθεί τις εκάστοτε ταινίες του και πολλές φορές τα τεχνάσματα αυτά ήταν περισσότερο στο προσκήνιο από τις ίδιες τις ταινίες. Ως εκ τούτου, απέκτησε διαβόητη φήμη από τη μια πλευρά, από την άλλη όμως το αγοραστικό κοινό ήταν πάντα πρόθυμο και τιμούσε τις ταινίες του κυρίως λόγω των προαναφερόμενων τεχνασμάτων.

The Tingler 2Το THE TINGLER είναι μάλλον μια από τις ταινίες που διαχρονικά αδικήθηκαν από την υπερβολική χρήση τέτοιων τεχνασμάτων και θεατρινισμών του William Castle, μιας και πρόκειται για μια ταινία με πρωτότυπο- αν όχι μοναδικό στα χρονικά- σενάριο από τον Rob White, που θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί μόνη της εμπορικά χωρίς πολλά κόλπα. Και από τέτοια έχουμε αρκετά, με τον Castle να εμφανίζεται και να προλογίζει την ταινία α λα Alfred Hitchcock, με εντυπωσιακές σκηνές όπου το αίμα δίνεται έγχρωμο σε ασπρόμαυρό φόντο, ενώ στην πρεμιέρα της ο πανούργος παραγωγός είχε προσαρμόσει συσκευές δόνησης πάνω στα καθίσματα των αιθουσών στις οποίες προβλήθηκε η ταινία.

The Tingler 3Η ταινία ακολουθεί τον Δρ. Warren Chapin (Vincent Price), έναν παθολόγο και ιατροδικαστή ο οποίος παρατηρεί αφύσικα σπασίματα στα κόκαλα της σπονδυλικής στήλης σε θύματα εκτελέσεων που πέθαναν από το φόβο, και φτάνει στο αναπόδεικτο συμπέρασμα ότι ο φόβος ενσαρκώνει ένα παράξενο πλάσμα που ο ίδιος βαφτίζει «Tingler», το οποίο βρίσκεται μέσα σε κάθε ανθρώπινο σώμα και εμφανίζεται μόνο όταν τα επίπεδα τρόμου του καθενός φτάνουν στο απόγειό τους. Ο λόγος, σύμφωνα με τον καλό γιατρό, που το πλάσμα δεν έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες, είναι ότι τα θύματα όταν φοβούνται έχουν την τάση να εξωτερικεύουν τον τρόμο τους ουρλιάζοντας, κάτι που αδρανοποιεί τον Tingler.

The Tingler 4Μαζί με έναν φίλο του γιατρό, προσπαθεί μέσω τεχνητής πρόκλησης τρόμου σε διάφορα πρόθυμα και μη πειραματόζωα να εντοπίσει και να πιάσει το πλάσμα, με πρώτο και καλύτερο τον εαυτό του και την γυναίκα του, με την οποία δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις (όπως ακριβώς και στο HOUSE ON HAUNTED HILL), όμως η φυσική τάση του να ουρλιάζουν από τρόμο κάνουν τον Tingler σχεδόν άπιαστο τη στιγμή που πάει να εμφανιστεί. Μια μέρα, όμως γνωρίζει τον υπεύθυνο του γειτονικού σινεμά και τη κωφάλαλη γυναίκα του, και στο πρόσωπό της βλέπει την ευκαιρία που ψάχνει να απομονώσει τον Tingler, μιας και η φτωχή γυναίκα δεν μπορεί να ουρλιάξει όταν ο τρόμος της φτάνει σε ανυπόφορα σημεία.

The Tingler 5Δεν μπορεί να πει κανείς, η υπόθεση σίγουρα είναι εντυπωσιακή και θα μπορούσε να γίνει υλικό για ένα πολύ καλό μοντέρνο remake. Όμως ακόμα και στην συγκεκριμένη ταινία που, κακά τα ψέματα, έχει τους περιορισμούς των τελών της δεκαετίας του 50 στην οποία γυρίστηκε, λειτουργεί μια χαρά μέχρι ένα ορισμένο σημείο, και σίγουρα βοηθιέται από την πάντα επιβλητική παρουσία του τεράστιου Vincent Price. Γενικά η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον σχεδόν σε όλη της την διάρκεια, αλλά δυστυχώς στο φινάλε μπαίνουν μπρος τα κολπάκια του William Castle και κάπως χαλάνε την μέχρι τότε πολύ καλή εικόνα. Σίγουρα το σημερινό κοινό που δεν γνωρίζει τον σκηνοθέτη/ παραγωγό Castle δεν νομίζω να εκτιμήσει η να καταλάβει ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα τεχνάσματα και αυτό είναι γενικά άδικο για μια από τις καλύτερες του ταινίες.

The Tingler 6Προσωπικά, αγαπημένη μου ταινία του Castle είναι το αριστουργηματικό HOUSE ON HAUNTED HILL, αλλά το THE TINGLER το ακολουθεί κατά πόδας, ενώ έχει και αρκετά κοινά σημεία τόσο από πλευράς υπόθεσης όσο και χαρακτήρων. Ο χαρακτήρας του Price είναι γενικά πιο ήπιος και όχι τόσο φλεγματικός και πονηρός όσο στο HOUSE αλλά η σχέση του με τη γυναίκα του είναι εντελώς καρμπόν, ενώ δεν λέει όχι στο να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις προς όφελος της έρευνας του, όσο κι ανήθικες να είναι αυτές.

The Tingler 7Γενικά δεν μπορώ παρά να συστήσω το THE TINGLER κατ’ αρχάς στους φίλους του Vincent Price και κατά δεύτερον στους fans του παλιού καλού Αμερικάνικου classic horror όπως αυτό το είδος καθιερώθηκε από του Roger Corman, William Castle και άλλους πολύ μεγάλους δημιουργούς της εποχής. Λογικά οι περισσότεροι θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους τόσο με την τρομερή υπόθεση, όσο και με τα παράξενα τεχνάσματα του William Castle, που όσο και ξεπερασμένα να μοιάζουν στις μέρες μας, αναμφίβολα έχουν την ιστορική τους γοητεία.   

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Columbia Tristar Home Entertainment)
R1 Αμερική (Sony Pictures Home Entertainment) – The William Castle Collection
 
Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, με αναμορφική μεταφορά και πλήθος extras. Αυτή της Sony έχει λίγα παραπάνω extras από αυτή της Columbia Tristar και είναι box set που περιλαμβάνει 8 ακόμα ταινίες του William Castle.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 31/08/2012 15:50

Highlight η σκηνή με την μπανιέρα και το αίμα. Πολύ θα ήθελα να βρισκόμουν ανάμεσα στους θεατές, που την είδαν τότε στον κινηματογράφο!
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(4 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2022 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa