b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
BLACK SUN: THE NANKING MASSACREBLACK SUN: THE NANKING MASSACRE (1995)
MEN BEHIND THE SUN 2: LABORATORY OF THE DEVILMEN BEHIND THE SUN 2: LABORATORY OF THE DEVIL (1992)
GESTAPO'S LAST ORGYGESTAPO'S LAST ORGY (1977)
THE BEAST IN HEATTHE BEAST IN HEAT (1977)
FACES OF DEATHFACES OF DEATH (1978)
SHOGUN'S JOY OF TORTURESHOGUN'S JOY OF TORTURE (1968)
MARK OF THE DEVILMARK OF THE DEVIL (1970)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
MEN BEHIND THE SUN (1988) (Χονγκ Κονγκ)
Πρωτότυπος τίτλος: Hei Tai Yang 731
A.K.A.: Man Behind the Sun, Squadron 731
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 18
  MEN BEHIND THE SUN  
Είδος: Δραματική, Ιστορική, Πολεμική, Τρόμου
Θέμα: Ψευδοντοκιμαντέρ, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Βασανιστήρια, Σαδισμός, Gore, Αληθινή Ιστορία
ΣκηνοθεσίαTun Fei Mou
ΗθοποιοίHsu Gou, Tie Long Jin, Zhaohua Mei, Zhe Quan, Gang Wang
ΣενάριοTun Fei Mou, Mei Liu, Wen Yuan Mou, Dun Jing Teng
ΠαραγωγήFu Chi, Hung Chu
Υπάρχουν 7 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Η ιστορία του Ιαπωνικού στρατοπέδου συγκέντρωσης 731 που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βιολογικά και άλλα πειράματα πάνω σε Κινέζους κρατούμενους.

Σχόλια:

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί με την πάροδο των ετών για το MEN BEHIND THE SUN, οπότε ήρθε η σειρά μας να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη.

Men Behind the Sun Australia VHSΗ ιστορία ξεκινάει όταν ο Tun Fei Mou αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τις φρικαλεότητες των Ιαπώνων στη Στρατιωτική Μονάδα 731, ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης που στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν σε πλήρη χρήση από τους Ιάπωνες. Η Μονάδα 731 ασχολείτο με πειράματα βιολογικού πολέμου, αναπτύσσοντας ιούς όπως της βουβωνικής πανώλης, μιας και οι Ιάπωνες είχαν συνειδητοποιήσει ότι πολύ δύσκολα θα κέρδιζαν τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια εξελιγμένων βιολογικών όπλων. Τα πειραματόζωα γι αυτές τις έρευνες ήταν οι κυρίως Κινέζοι κρατούμενοι του στρατοπέδου, τους οποίους οι Ιάπωνες αποκαλούσαν "Marut" , που είναι η ξυλεία για το τζάκι ή οποιοδήποτε πειραματικό υλικό.

Η έλλειψη ντοκουμέντων για τη δράση της Μονάδας 731, μιας και οι Ιάπωνες είχαν καταστρέψει τα περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν βοήθησε στην ιδέα ενός ντοκιμαντέρ, τόσο όσο και η έλλειψη χρηματοδότησης από παραγωγούς, που θεωρούσαν την ιδέα του Mou πολύ επικίνδυνη από πολιτικής πλευράς.

Έτσι, ο Mou σκέφτηκε να κάνει κάτι μεταξύ ντοκιμαντέρ και καθαρού exploitation (παρόλο που ο ίδιος δεν θεωρεί το MEN BEHIND THE SUN exploitation), και μάλιστα επειδή θεώρησε ότι πολύ δύσκολα το αποτέλεσμα θα είχε οικονομικό όφελος αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ταινία εξ ολοκλήρου μόνος του. Από το 1982 μέχρι το ’86, ο Mou έκανε την έρευνά του και έγραψε το σενάριο του Hei Tai Yang 731. Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις με την Κινεζική κυβέρνηση, τελικά δίνεται το πράσινο φως για να γυριστεί η ταινία, παρ’ όλους τους φόβους των κρατικών παραγόντων για πιθανή ρήξη στις καλές σχέσεις με την Ιαπωνία. Αυτό φαίνεται καθαρά στους τίτλους αρχής όπου διαβάζουμε τη φράση «Η φιλία είναι φιλία, αλλά και η ιστορία είναι ιστορία».

Men Behind the Sun Dutch VHSΚαι τι ιστορία, θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας το MEN BEHIND THE SUN! Ο Mou δίνει την πορεία της μονάδας 731 μέσα από τρεις βασικούς χαρακτήρες. Του στρατηγού Shiro Ishii, ψυχή και σώμα της μονάδας 731, άρτια αφιχθείς στο κολασμένο στρατόπεδο και βαθιά διαταραγμένος χαρακτήρας που πιστεύει ότι το έργο της μονάδας 731 είναι η μοναδική ελπίδα της Ιαπωνίας για να κερδίσει τον πόλεμο. Δεύτερο, εξετάζει την κατάσταση από τη σκοπιά μιας ομάδας ανήλικων εκπαιδευόμενων στρατιωτών που γίνονται μάρτυρες όλων των θηριωδιών της Μονάδας 731, και, τρίτο εξετάζει τη σχέση αυτής της ομάδας παιδιών με ένα μουγκό Κινεζάκι, με το οποίο γίνονται φίλοι, μέχρι την ανατριχιαστική στιγμή της προδοσίας.

Μη φανταστείτε ότι οι αναλύσεις χαρακτήρων είναι ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά την πλοκή, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει πλοκή στο MEN BEHIND THE SUN. Όμως, η προσθήκη αυτών των χαρακτήρων κάνει την εμπειρία ακόμα δυσκολότερη. Πρώτα απ’ όλα, είναι λογικό η αφιονισμένα φανατική αντίληψη και συμπεριφορά του αιμοσταγή στρατηγού Shiro Ishii να κάνει πολλούς να ανατριχιάσουν. Σίγουρα, όλοι έχουν κάποια εμπειρία από φρικαλεότητες εν καιρώ πολέμου, με τα πολλά ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δράση των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η συμπεριφορά του Shiro Ishii συγκρίνεται άνετα με οποιονδήποτε από τους ναζί εγκληματίες πολέμου που είναι περισσότερο γνωστοί διεθνώς.

Το MEN BEHIND THE SUN είναι χωρίς αμφιβολία μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία που σίγουρα θα σοκάρει και τους πιο σκληραγωγημένους κυνηγούς gore με τις ανελέητες εικόνες του. Οι σκηνές του θαλάμου αποσυμπίεσης, της ανατριχιαστικής αυτοψίας του αναίσθητου αλλά όχι νεκρού μικρού Κινέζου (που σημειωτέον είναι 100% αληθινή, μιας και ο Mou χρησιμοποίησε πραγματικό πτώμα ενός μικρού αγοριού, μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών του), όσο και η φαινομενικά αχρείαστη και exploitative σκηνή της γάτας που ρίχνεται σε ένα δωμάτιο με εκατοντάδες πεινασμένα ποντίκια τα οποία την κατασπαράζουν όπως και να τις δει κανείς είναι πολύ σόκινγκ. Ο Tun Fei Mou σε μια συνέντευξή του υποστήριξε ότι η τελευταία σκηνή που έχει κατακριθεί από το σύνολο του τύπου και την συντριπτική πλειοψηφία του κοινού δεν μπήκε για το εφέ, αλλά έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Όμως, απέφυγε να εξηγήσει τι ακριβώς μιας και φάνηκε να μη θέλει να συζητάει καθόλου γι αυτή τη σκηνή, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.

Men Behind the Sun German DVDΌσο για το θάλαμο αποσυμπίεσης, σε αντίθεση με τις φήμες που θέλουν να χρησιμοποιήθηκε κι εκεί αληθινό πτώμα, στην πραγματικότητα η όλη σκηνή είναι αποτέλεσμα ειδικών εφέ και τα γυρίσματά της κράτησαν πάνω από 3 μέρες. Όπως και να έχει, η σκηνή της βάρβαρης αποσυμπίεσης είναι η πρώτη και τελευταία που είδαμε σε ταινία μέχρι τώρα και, μεταξύ μας, ελπίζω να μείνει έτσι!

Πάντως οι ερμηνείες είναι απόλυτα πειστικές και προσθέτουν ακόμα περισσότερη αξιοπιστία στα ούτως ή άλλως βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα δρώμενα του MEN BEHIND THE SUN. Η σκηνοθεσία του Tun Fei Mou είναι φροντισμένη και δείχνει καθαρά ότι έχει κάτι να πει, κάτι που απέδειξε με το ανεπίσημο τέταρτο μέρος της σειράς, το εξίσου ανατριχιαστικό BLACK SUN: THE NANKING MASSACRE. Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς για τον Godfrey Ho, που ανέλαβε το 2ο και 3ο μέρος (LABORATORY OF THE DEVIL και NARROW ESCAPE) του θρύλου που δημιούργησε το MEN BEHIND THE SUN, και που απλά είναι ασύνδετες συλλογές φρικαλεοτήτων χωρίς ουσία.

Το MEN BEHIND THE SUN θέλει προσοχή σαν θέαμα, γιατί είναι τόσο ρεαλιστικό και αποκαρδιωτικό που δεν μπορεί να χωρέσει στο ίδιο ράφι με τις άμυαλές σπλατεριές που μας αρέσουν. Το MEN BEHIND THE SUN είναι πραγματικότητα και δεν πρέπει να εκτιμάται με τα ίδια κριτήρια όπως, π.χ. το CANNIBAL HOLOCAUST. Αν και ταινίες σαν το τελευταίο είναι με βεβαιότητα βάρβαρες και σόκινγκ, δεν μπορούν να φτάσουν την ωμή δύναμη του MEN BEHIND THE SUN. Και μόνο η ιδέα ότι αυτά που βλέπουμε είναι μάλλον περιορισμένης έκτασης και βαρβαρότητας συγκριτικά με την πραγματικότητα αρκεί να ψυχοπλακώσει τον οποιονδήποτε.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά τρομακτικό είναι τα υπονοούμενα που αφήνει ο Tun Fei Mou με τους τίτλους τέλους, όπου σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι ο Shiro Ishii όχι μόνο δεν συνελήφθη, αλλά φυγαδεύτηκε από Αμερικανούς και άλλους που ήθελαν να αποκτήσουν την.... τεχνογνωσία του που απέκτησε στα πειράματα της Μονάδας 731. Ο Mou μοιάζει πεπεισμένος ότι ο Shiro Ishii έβαλε το χεράκι του στον πόλεμο της Κορέας, με τα θανατηφόρα αέρια κλπ. Επίσης το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην Ιαπωνική κυβέρνηση άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στις φρικαλεότητες εναντίον των Κινέζων και Κορεατών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμένα προσωπικά μου δημιουργεί ένα κόμπο στο στομάχι.

Όπως κόμπο στο στομάχι θα δημιουργήσει η ταινία σε όσους τη δουν απροετοίμαστοι και με ελαφριά διάθεση. Και θα ‘πρεπε, γιατί δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που δεν απέχει καθόλου από τις περισσότερο προβεβλημένες φρικαλεότητες των ναζί ή ακόμα και των Ρώσων στη διάρκεια της παντοκρατορίας της Σ. Ένωσης.

Σίγουρα δυσάρεστο, κατάμαυρο και σόκινγκ, αλλά αν έχετε όρεξη για μια πραγματικά έντονη και εγκεφαλική κινηματογραφική εμπειρία, μην το χάσετε.

DVD Notes:

Υπάρχει μια bootleg κυκλοφορία της Darkside με τίτλο "Σφαγή στο Στρατόπεδο των Κολασμένων" που πιθανότατα περιέχει έκδοση χωρίς περικοπές, αλλά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά μου είναι άγνωστα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (World Video)
R0 Ολλανδία (Japan Shock)
R0 Γερμανία (Shock DVD Entertainment)

Όλες οι εκδόσεις έχουν ενδιαφέρον. Η Γερμανική είναι σε 4 DVD με όλες τις ταινίες της σειράς και κυκλοφορεί σε περιορισμένα κομμάτια, ενώ η Αμερικάνικη έχει τα καλύτερα extras αν και έχει μικροπερικοπές. Η Ολλανδική έκδοση έχει αναμορφική widescreen μεταφορά και είναι σε 2 DVD με ενδιαφέροντα extras.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

asterisschoumi.michailidis (Βαθμολογία: ) στίς 06/06/2014 23:10

Ρε 'σεις ! Που πατάμε για να δούμε την ταινία;

fulci7 (Βαθμολογία: 4) στίς 02/05/2013 10:38

isos i pio dysaresti tainia pou exo dei...

mixosssz (Βαθμολογία: 5) στίς 10/04/2013 09:35

ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΦΡΙΛΕΣ,ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΥΠΟΥ HOSTEL,SAW K ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΕΣ ΑΡΧΙΔΙΕΣ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ Κ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΟΣ CANNIBAL HOLOCAUST.
ΛΙΓΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΑΝ ΤΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ Κ ΩΜΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑΔΑ Κ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΙ ΚΑΣΤΑΝΑ Κ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΓΥΡΙΣΤΙΚΕ ΒΑΣΘΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΩΗΝ-ΚΙΝΕΖΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ.
ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!
ΤΟ 5ΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΑΝ ΒΑΘΜΟΣ.

slapshot (Βαθμολογία: ) στίς 01/05/2011 13:47

Oταν ειδα την ταινια πραγματικα ενιωσα αφορητα.Ο σκηνοθετης πετυχαινει απολυτα τον σκοπο του και αυτος αν μη τι αλλο ειναι να παρουσιασει μια φαινομενικα(η οχι)πραγματικη θηριωδια.Δεν βαζω βαθμο μιας και ο βασανισμος ζωντανων οργανισμων για τον ρεαλισμο μιας σκηνης ποτε δεν με επειθε.Ταινια η οποια φυσικα δεν προτεινεται για ψυχαγωγια αλλα μαλλον δινει τροφη για σκεψη.

Birdy (Βαθμολογία: 4) στίς 19/07/2010 18:29

Σκληρό έργο, στα αλήθεια πόσο πιο φρικτά θα ήταν τα πράματα; Αυτό και μόνο φτάνει.
Όπως έγραψε και στην αρχή της ταινίας οι φίλοι είναι φίλοι αλλα η ιστορία είναι ιστορία...
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
4
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(6 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa