b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE DARK SIDE OF THE MOONTHE DARK SIDE OF THE MOON (1990)
EVENT HORIZONEVENT HORIZON (1997)
SCARECROWSSCARECROWS (1988)
SHOCK WAVESSHOCK WAVES (1977)
AMITYVILLE 2: THE POSSESSIONAMITYVILLE 2: THE POSSESSION (1982)
PRINCE OF DARKNESSPRINCE OF DARKNESS (1987)
THE DEVIL'S NIGHTMARETHE DEVIL'S NIGHTMARE (1971)
THE MEPHISTO WALTZTHE MEPHISTO WALTZ (1971)
MAUSOLEUMMAUSOLEUM (1983)
THE AWAKENINGTHE AWAKENING (1980)
VOODOO BLACK EXORCISTVOODOO BLACK EXORCIST (1974)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
DEATH SHIP (1980) (Μ. Βρετανία, Καναδάς)
Ελληνικός τίτλος: Το Πλοίο του Θανάτου
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  DEATH SHIP  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Δαιμονισμός, Κατάρα, Πνεύματα
ΣκηνοθεσίαAlvin Rakoff
ΗθοποιοίGeorge Kennedy, Richard Crenna, Nick Mancuso, Sally Ann Howes, Kate Reid, Victoria Burgoyne, Jennifer McKinney, Danny Higham, Saul Rubinek
ΣενάριοJohn Robins, Jack Hill, David P. Lewis
ΠαραγωγήDerek Gibson, Harold Greenberg, Larry Nesis
ΜουσικήIvor Slaney
ΦωτογραφίαRene Verzier
ΜοντάζMike Campbell
Υπάρχουν 4 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια ομάδα ναυαγών επιβαίνουν σε ένα μυστηριώδες εγκαταλελειμμένο πλοίο στα ανοιχτά που όμως κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό.

Σχόλια:

Death ShipΝα μια ακόμα ταινία από εκείνες που για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν τα είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων DVD παρόλο που μιλάμε για μια από τις καλύτερες ταινίες με φαντάσματα και στοιχειωμένα μέρη εκείνης της περιόδου. Ατμοσφαιρικό, με καλές τρομάρες και αρκετό σασπένς ιδίως προς το φινάλε, το DEATH SHIP είναι μια αδίκως ξεχασμένη στιγμή της δεκαετίας του 80 που πρέπει να ανακαλυφθεί ξανά επειγόντως από τους fans της σκηνής του τρόμου.

Death ShipΠρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας ναυαγών όπου μετά το ξαφνικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στο οποίο επέβαιναν βρέθηκαν πάνω σε ένα μυστηριώδες και φαινομενικά εγκαταλελειμμένο πλοίο που συνάντησαν στη μέση του ωκεανού. Εκεί αν και όλα δείχνουν ότι το πλοίο είχε εγκαταλειφθεί πολύ καιρό τώρα, ώρα μοιάζουν να λειτουργούν λες και το πλοίο έχει μπει σε αυτόματο πιλότο και κινεί τον εαυτό του. Νιώθοντας ασφαλείς έστω και προσωρινά, η ομάδα επιζώντων υπό την αρχηγία του δευτέρου τη τάξει αξιωματικού Richard Crenna βολεύονται μέσα στο νέο τους καταφύγιο αγνοώντας ότι ήταν το συγκεκριμένο πλοίο που εμβόλισε το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επέβαιναν προκαλώντας τη βύθισή του.

Death ShipΈτσι, τα παράξενα συμβάντα δεν θα αργήσουν να συμβούν, με πρώτο το θάνατο ενός μέλους της ομάδας από φαινομενικό ατύχημα με τα κατάρτια του πλοίου. Εντωμεταξύ ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου, George Kennedy, αρχίζει να μοιάζει επηρεασμένος από το νέο περιβάλλον του αντιδρώντας σαν υπνωτισμένος, με μια τάση να νομίζει ότι είναι ο κυβερνήτης του πλοίου- φάντασμα.

Death ShipΕίναι ξεκάθαρο πλέον για τους υπόλοιπους ότι το πλοίο έχει μέσα του μια δαιμονική δύναμη που το κάνει να έχει δική προσωπικότητα και οντότητα, ενώ είναι επίσης ξεκάθαρο ότι θέλει τους νέους του επιβάτες νεκρούς, με εξαίρεση τον νέο κυβερνήτη ο οποίος μοιάζει να έχει πλήρως δαιμονιστεί από το πλοίο. Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο τρομακτικά και απειλητικά όταν ανακαλύπτουν ότι το πλοίο χρησιμοποιείτο από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαν πλοίο ανακρίσεων, βασανιστηρίων και μαζικών εκτελέσεων, με τα μακάβρια αποτελέσματα αυτών των κολασμένων πρακτικών να βρίσκονται συγκεντρωμένα στο αμπάρι και στην κατάψυξη του πλοίου.

Death ShipΑρκετοί θα έχουν ήδη εντοπίσει τις μεγάλες ομοιότητες με την παρόμοια θεματικά ταινία του Paul W.S. Anderson, EVENT HORIZON,που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα remake του DEATH SHIP στο διάστημα. Και παρόλο που οι επιρροές της συγκεκριμένης ταινίας στο EVENT HORIZON δεν ξεκαθαρίστηκαν από τον σκηνοθέτη του, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και είναι κάτι παραπάνω από απλά επιφανειακές. Η λογική του δαιμονισμένου πλοίου είναι ταυτόσημη και πιθανότατα αρκετά πιο πειστική στην τεκμηρίωση της από το ταξιδεμένο στην κόλαση και πίσω Event Horizon και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα από το κοινό από τα ταξίδια του διαστημοπλοίου μέσα από μαύρες τρύπες.

Death ShipΑυτό προκύπτει κυρίως από την έμπνευση του σεναρίου να δώσει στο πλοίο την πιο τρομακτική υπόσταση που μπορούσε, κάνοντας το όργανο των απάνθρωπων και τρομακτικών εργασιών των Ναζί. Μια τέτοια λειτουργία δεν χρειάζεται παραπάνω τεκμηρίωση, μιας και από μόνη της είναι περισσότερο τρομακτική από οποιοδήποτε διαγαλαξιακό ταξίδι μέσω μαύρης τρύπας. Το μέγεθος του κακού που το πλοίο βοήθησε να συμβεί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του μοιάζει ικανός λόγος να έχει δαιμονιστεί το ίδιο και να έχει ενσωματώσει το συσσωρευμένο κακό των Ναζί.

Death ShipΈτσι, δεν υπάρχουν ερωτήσεις ή ασάφειες όταν το πλοίο αρχίζει την δολοφονική του ρουτίνα πάνω στους νέους του επιβάτες και δεν υπάρχουνε έξτρα παραδοχές που θα κάνουν αυτή τη σεναριακή βάση να μοιάζει περισσότερο πιστευτή. Απλά πείθει χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια λόγω της μακάβριας αληθοφάνειας που κατάφεραν με μαεστρία να μεταδώσουν ο Alvin Rakoff και η ομάδα σεναριογράφων με τον μέγα Jack Hill μέσα σ’ αυτούς.

Death ShipΑπό πλευράς των γνωστών στοιχείων που συναντάμε σε παραγωγές τρόμου της εποχής, τα πράγματα δεν ξεφεύγουν κατά διαστήματα από τις τυπικές παγίδες των ξύλινων και cheesy ερμηνειών και των κλισαρισμένων χαρακτήρων, αλλά η αδιαπέραστη ατμόσφαιρα και το πετυχημένο θέμα κάνουν όλα αυτά να περνούν απαρατήρητα. Από τη στιγμή που οι επιζώντες επιβιβάζονται στο πλοίο- φάντασμα, το DEATH SHIP αποκτάει έναν γρήγορο ρυθμό τον οποίο κρατάει με άνεση μέχρι το απόλυτα επιτυχημένο φινάλε.

Death ShipΤα πράγματα ζεσταίνονται για τα καλά μετά τον δαιμονισμό του καπετάνιου, George Kennedy, ο οποίος είναι και ο πόλος έλξης της ταινίας από πλευράς casting, παρόλο που και οι υπόλοιποι δεν υστερούν σε καμία στιγμή. Η ερμηνεία του Kennedy στο ρόλο του κακού και κυριευμένου πλέον από το σατανικό πνεύμα του πλοίου κυβερνήτη είναι σίγουρα από τα highlights της φιλμογραφίας του, καταφέρνοντας να γίνεται τρομακτικός και αλλόκοσμος χωρίς να καταφεύγει σε άσκοπες υπερβολές με το παίξιμό του. Φανταστείτε τον αντίστοιχο χαρακτήρα του Sam Neil στο EVENT HORIZON στο κάπως πιο ρεαλιστικό και επιτυχημένο και έχετε μια εικόνα του επιτεύγματος ενός γενικά χαμηλού τόνων ηθοποιού σαν τον George Kennedy.

Death ShipΓενικά δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το DEATH SHIP είναι σίγουρα πολύ πιο επιτυχημένο από δεκάδες άλλες γνωστότερες ταινίες με στοιχειωμένα σπίτια που κυκλοφόρησαν στα μέσα της δεκαετίας του 70 και τις αρχές της δεκαετίας του 80, καταφέρνοντας να συλλάβει ακριβώς το κλίμα απειλής, τρόμου και αποσύνθεσης του πλοίου και να το συνδέσει με την αμαρτωλή ιστορία του. Η μουσική του Ivor Slaney είναι επιβλητική, ρυθμική και 100% αποτελεσματική, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τον ολοένα πολλαπλασιαζόμενο τρόμο που συνοδεύει τις σεναριακές αποκαλύψεις, ακόμα και όταν αυτές έρχονται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Death ShipΘα μπορούσε κανείς να ασχοληθεί πολύ περισσότερο με τα αρνητικά σημεία της ταινίας, όπως τις ερμηνείες και τις όποιες σεναριακές αφέλειες και κακοτοπιές, αλλά αίσθηση μου είναι αυτό θα σήμαινε να αφήσουμε το δάσος και να συγκεντρωθούμε στο δέντρο. Και κάτι τέτοιο θα ήταν πέρα για πέρα άδικο σε μια άκρως επιτυχημένη, πρωτότυπη, μακάβρια, σκοτεινή και ατμοσφαιρική ταινία της χρυσής εποχής του τρόμου που δεν θα αφήσει παραπονεμένο κανένα από τους φίλους της σκηνής.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν εκδόσεις στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Μ. Βρετανία (Nucleus Films)
R2 Γερμανία (X-Gabu Film)

Και οι δύο εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και με αναμορφική widescreen μεταφορά. Η Γερμανική είναι καλύτερη καθώς περιέχει μεγαλύτερη σε διάρκεια έκδοση της ταινίας αλλά είναι αρκετά δυσεύρετη.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

PigeonKiller (Βαθμολογία: 1) στίς 21/11/2019 01:03

Πωωω τι ειδά τώρα πως δεν με πήρε ο ύπνος κακιστο. Οτι πιο βαρετο έχω δει τον τελευταίο καιρο θέλει προσπαθεια να μείνεις ξύπνιος.

mixosssz (Βαθμολογία: 3) στίς 13/03/2016 19:22

ΟΥΤΕ ΚΡΥΟ-ΟΥΤΕ ΖΕΣΤΗ,
ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΝΕΤΑ ΠΑΝΤΩΣ.

cine80s (Βαθμολογία: 4) στίς 27/05/2009 19:24

Για μένα προσωπικά είναι μια καλή ταινία. Εξαιρετική η ερμηνεία του George Kennedy και επίσης πολύ εμπνευσμένη η ιστορία του πλοίου.

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 21/07/2008 22:23

Θυμάμαι που την συγκεκριμένη ταινία, την έπαιζε παλιότερα ένα κανάλι, από μια φορά κάθε μήνα. Δεν ήταν κακή, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι από τις καλύτερες με στοιχειωμένα μέρη.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
2
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(5 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa