b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE SECTTHE SECT (1991)
THE SENTINELTHE SENTINEL (1977)
PRINCE OF DARKNESSPRINCE OF DARKNESS (1987)
THE EERIE MIDNIGHT HORROR SHOWTHE EERIE MIDNIGHT HORROR SHOW (1974)
THE DEVIL RIDES OUTTHE DEVIL RIDES OUT (1968)
BLACK CANDLESBLACK CANDLES (1982)
THE DEVIL'S RAINTHE DEVIL'S RAIN (1975)
ASYLUM OF SATANASYLUM OF SATAN (1975)
DELLAMORTE DELLAMOREDELLAMORTE DELLAMORE (1994)
DEMONSDEMONS (1985)
DEMONS 2DEMONS 2 (1986)
EXORCISMOEXORCISMO (1975)
TO THE DEVIL A DAUGHTERTO THE DEVIL A DAUGHTER (1976)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE CHURCH (1989) (Ιταλία)
Πρωτότυπος τίτλος: La Chiesa
A.K.A.: Cathedral of Demons, Demon Cathedral, Demons 3, In the Land of the Demons
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  THE CHURCH  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Σατανισμός, Δαίμονες, Κατάρα, Αιρέσεις, Μεσαίωνας, Δαιμονισμός
ΣκηνοθεσίαMichele Soavi
ΗθοποιοίTomas Arana, Barbara Cupisti, Hugh Quarshie, Feodor Chaliapin Jr., John Morghen, Antonella Vitale, Asia Argento
ΣενάριοDario Argento, Franco Ferrini, Michele Soavi, Lamberto Bava, Dardano Sacchetti, Fabrizio Bava
ΠαραγωγήDario Argento, Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori
ΜουσικήGoblin, Keith Emerson, Philip Glass, Fabio Pignatelli
ΦωτογραφίαRenato Tafuri
ΜοντάζFranco Fraticelli
Ειδικά εφέRosario Prestopino, Laura Borselli, Franco Casagni
Υπάρχουν 9 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας ναός στον οποίο κατά το παρελθόν έγινε μαζική σφαγή υποτιθέμενων αιρετικών γίνεται παγίδα για μια ομάδα ανθρώπων της σύγχρονης εποχής, που παγιδεύονται μέσα την ώρα που σκοτεινές δυνάμεις ξυπνούν από λήθαργο αιώνων.

Σχόλια:

the churchΕίναι κομματάκι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς το STAGE FRIGHT, το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Michele Soavi. Όταν όμως κανείς προέρχεται από τη σχολή που κυριάρχησε και κυριαρχεί στο χώρο του Ιταλικού τρόμου, τότε όλα είναι δυνατά.

the churchΟ Soavi ξεκίνησε σαν βοηθός σκηνοθέτη και ηθοποιός σε μικρούς ρόλους στα 2020 TEXAS GLADIATORS του Joe D’Amato και το TENEBRE του μεγάλου Dario Argento, στο «όχημα» του οποίου παραμένει μέχρι και σήμερα. Με την κυκλοφορία του STAGE FRIGHT, σε μια περίοδο μάλιστα που ο Ιταλικός τρόμος είχε πάρει την κάτω βόλτα, με τους μεγάλους Umberto Lenzi, Ruggero Deodato και φυσικά Lucio Fulci να είναι τουλάχιστον ντεφορμέ και μόνο τον Argento να κυκλοφορεί σχετικά φρέσκα πράγματα, τα βλέμματα έπεσαν φυσιολογικά πάνω στο νέο «πουλέν» του Dario Argento, που με το ντεμπούτο του είχε δείξει ότι μπορούσε να αναβιώσει το παλιό καλό Ιταλικό σινεμά τρόμου. Το STAGE FRIGHT ξεχώρισε σαν τη μύγα μες στο γάλα, συγκρινόμενο μόνο με αναιμικές προσπάθειες από τους παλιούς, αλλά και από τις ταινίες του Lamberto Bava και του Bruno Mattei, Που τουλάχιστον ήταν αρκετά παραγωγικοί τη συγκεκριμένη εποχή.

the churchΤο THE CHURCH ήρθε 2 χρόνια μετά για να υποβληθεί στο τεστ σύγκρισης με το STAGE FRIGHT και γενικά πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό, δείχνοντας για άλλη μια φορά την έμπνευση αλλά και το καλλιτεχνικό όραμα του Soavi, παρόλο που το αρκετά συνηθισμένο σενάριο δεν μπορούσε να βοηθήσει τον νέο αυτό σκηνοθέτη να τα δώσει όλα.

the churchΣενάριο που εξιστορεί την τυπική ιστορία απελευθέρωσης του κακού μέσω ενός ναού που χρησιμοποιήθηκε στο μεσαίωνα για αντίστοιχο λόγο. Όμως, οι σταυροφόροι δεν έχασαν χρόνο τότε, καθαρίζοντας συνοπτικά όλους τους κατοίκους της περιοχής και θάβοντάς τους σε ομαδικό τάφο τον οποίο και σφράγισαν με ένα σταυρό, παγιδεύοντας τις σατανικές δυνάμεις για πάντα.

the churchΜέχρι που στη σημερινή εποχή, στο Ναό που χρησιμοποιείται ελεύθερα απ’ όλους καταφθάνει ένας νέος βιβλιοθηκάριος που άθελά του ελευθερώνει τη δαιμονική θεότητα. Εντωμεταξύ ο Ναός σφραγίζεται χάρη σε έναν μηχανισμό που επινόησε ο κατασκευαστής του, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων όλων των ηλικιών να μείνει παγιδευμένο μέσα στο έλεος του δαίμονα που κυριεύει τον ένα μετά τον άλλο.

the churchΜε αυτό το υλικό, ο Soavi κάνει ότι μπορεί και καταφέρνει να βγάλει μια στερεή ταινία τρόμου, αρκετά ατμοσφαιρική και με αρκετά ατού. Από τεχνικής πλευράς το THE CHURCH μοιάζει αρκετά άρτιο, όπως γενικά όλες οι ταινίες του συγκεκριμένου σκηνοθέτη, ενώ περιλαμβάνει και κάποιες πραγματικά εντυπωσιακές στιγμές, όπως είναι η αρχική σεκάνς της μεσαιωνικής σφαγής, η ανακάλυψη του τάφου στο υπόγειο του Ναού από το νέο βιβλιοθηκάριο και ο δαιμονισμός του, καθώς και οι τελικές σκηνές της τελετής με το δαίμονα να δείχνει για πρώτη φορά το βέβηλο πρόσωπό του.

the churchΑπό την άλλη μεριά, υπάρχουν αρκετές ασάφειες και «τρύπες» στο σενάριο (μην ξεχνάμε, είναι του Dario Argento, τα εκτός giallo σενάρια του οποίου δεν φημίζονται για τη λογική τους), ενώ μια υποπλοκή με πρωταγωνίστρια την τότε παιδούλα Asia Argento θα μπορούσε ίσως και να έλειπε σε αυτό τον υπερτονισμένο βαθμό.

the churchΣε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για μια ικανοποιητικότατη ταινία δαιμονισμού, με σασπένς και αγωνία σε ορισμένα σημεία, που δεν στηρίζεται σε σόκιν στιγμές ή φτηνές τρομάρες για να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Προσωπικά βρίσκω αρκετά κοινά σημεία στο THE CHURCH με την επόμενη ταινία του Soavi το πολύ καλό THE SECT, που πάνω- κάτω ασχολείται με παρόμοια θεματολογία. Οι φίλοι του Ιταλικού σινεμά θα ξεχωρίσουν σίγουρα τη μορφή του ειδώλου του Ιταλικού splatter της δεκαετίας του ’80, John Morghen, που βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει από ταινία του Michele Soavi. Κάτι σαν το γούρι του, όπως ο ίδιος ο Morghen είχε δηλώσει στο παρελθόν.

the churchΠολλοί θεωρούν το THE CHURCH την πιο προσωπική και παράξενη ταινία του Soavi, όμως εγώ προσωπικά θα απονείμω αυτόν τον τίτλο στο DELLAMORTE DELLAMORE, μια μοναδική και άκρως πρωτότυπη ταινία με ζόμπι, που ήταν η λογική συνέχεια μετά από τις 3 πρώτες του ταινίες οι οποίες κινούνται γενικά στο πεδίου του καθαρού τρόμου.

the churchΓενικά, είμαι της άποψης ότι το THE CHURCH αποτελεί αναγκαία προσθήκη στη φιλμογραφία των φίλων του Michele Soavi και Dario Argento, αλλά σίγουρα είναι μια αρκετά πιο περίπλοκη εμπειρία από την πλειοψηφία των άνοστων ταινιών τρόμου που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή στη γειτονική χώρα.

DVD Notes:

Δεν υπάρχει επίσημη έκδοση στη χώρα μας. Κάποτε κυκλοφορούσε ένα αγνώστου προελεύσεως bootleg που ήταν ακριβής αντιγραφή της έκδοσης της Anchor Bay.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Anchor Bay)
R2 Γερμανία (Laser Paradise)
R2 Ιταλία (Cecchi Gori)
R2 Ιαπωνία (Spike)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, με την R0 να ξεχωρίζει με αναμορφική μεταφορά και 5.1 ήχο, ενώ από κοντά η Ιταλική έκδοση που περιλαμβάνει τόσο το Ιταλικό όσο και το Αγγλικό κανάλι ήχου.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

fulci7 (Βαθμολογία: 3) στίς 20/10/2013 12:55

to ksekinima tis tainias einai entyposiako! sti synexeia metatrepetai se tainia epiviosis sto styl tou prince of darkness kai genika peripleketai to pragma! pantos exei kapoies eksairetika skinothetimenes atmosfairikes skines kai kapoies aketa kales gore! ps: alitheia pou einai oi klassikes tainies tou argento suspiria, deep red, tenebre ,bird with the crystal plumage k.a.??? pisteuo tha eprepe na einai sto site

ANGELRIPPER (Βαθμολογία: 4) στίς 27/04/2013 22:28

Πολύ καλή ταινία - ωραίο και το μαύρο χιούμορ (η σκηνή με τη γριά και την καμπάνα).

Slaine (Βαθμολογία: ) στίς 22/01/2012 10:00

Η ταινία υπάρχει κανονικότατα και την έχω αγοράσει σε DVD απ' το "Metropolis Records" εδώ και αρκετά χρόνια! Την έχω στο άλλο σπίτι αλλά νομίζω πως κυκλοφόρησε απ' την εταιρία διανομής "Silver Media". Πρέπει να είχε κυκλοφορήσει και ως δώρο σε κάποιο περιοδικό (ίσως το "Digital Vision"), σε κανονική DVD case. Μία ακόμη εξαιρετική ταινία απ' την γείτονα!!

Nostradamos (Βαθμολογία: 0) στίς 13/11/2011 21:06

το ξεκινημα της ταινιας σε προετοιμαζει για κατι το πραγματικα εντυπωσιακο...αν εξαιρεσουμε τα πρωτα 5 με 7 λεπτα ομως....ειναι απο τις ποιο βερετες ταινιες τρομου που εχω δει...σε υπερθετικο βαθμο για να ακριβολογω...

slapshot (Βαθμολογία: 4) στίς 29/04/2011 03:26

Πιστευω πως σαν ταινια καταφερνει να κρατησει το ενδιαφερον του θεατη,ειδικα του λατρη της ιταλικης σχολης.Για να ειμαι ειλικρινης δεν εχω δει αλλες ταινιες του σκηνοθετη οποτε δεν την βαζω ως μετρο συγκρισης με αντιστοιχες δουλειες του.Οντως εχει καποιες ανακριβιες εις οτι αφορα την πλοκη,ομως μας αποζημειωνει με την βιαιοτητα και την γοτθικη του ατμοσφαιρα.Παντως η σκηνη με τον τραγο και την κοπελα περα απο αφελη και κακοφτιαγμενη δηλωνει πως οι ιταλοι δεν ηταν ποτε ικανοι να δημιουργουν επαγγελματικα ειδικα εφε οπως οι μαστορες αμερικανοι.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(9 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa