b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE HAUNTED PALACETHE HAUNTED PALACE (1963)
THE DUNWICH HORRORTHE DUNWICH HORROR (1970)
FEAR CHAMBERFEAR CHAMBER (1968)
THE REVENGE OF DR. XTHE REVENGE OF DR. X (1970)
EYES BEHIND THE STARSEYES BEHIND THE STARS (1978)
THE GHOULTHE GHOUL (1975)
MOONTRAPMOONTRAP (1989)
NIGHT OF THE BIG HEATNIGHT OF THE BIG HEAT (1967)
SCREAM AND SCREAM AGAINSCREAM AND SCREAM AGAIN (1970)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
DAGONDAGON (2001)
HORROR EXPRESSHORROR EXPRESS (1972)
THE OBLONG BOXTHE OBLONG BOX (1969)
CURSE OF THE CRIMSON ALTARCURSE OF THE CRIMSON ALTAR (1968)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
DIE MONSTER DIE! (1965) (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ)
A.K.A.: Monster of Terror, The House at the End of the World
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  DIE MONSTER DIE!  
Είδος: Μυστηρίου, Τρόμου, Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: H.P. Lovecraft, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Εξωγήινοι, Οικογενειακά Μυστικά, Μεταφορά Βιβλίου, American International Pictures
ΣκηνοθεσίαDaniel Haller
ΗθοποιοίBoris Karloff, Nick Adams, Freda Jackson, Suzan Farmer, Patrick Magee, Paul Farrell, Terence de Marney
ΣενάριοJerry Sohl
ΠαραγωγήPat Green, Samuel Z. Arkoff, James H. Nicholson, Louis M. Heyward
ΜουσικήDon Banks
ΦωτογραφίαPaul Beeson
ΜοντάζAlfred Cox
Ειδικά εφέJimmy Evans
Υπάρχουν 6 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας νεαρός επισκέπτεται το σπίτι της μνηστής του για να ανακαλύψει ότι ο ανάπηρος επιστήμονας πατέρας της έχει στην κατοχή του ένα μετεωρίτη που εκπέμπει δέσμες ενέργειας που μεγαλώνουν τα πάντα γύρω του.

Σχόλια:

die monster die!Πλούσια ατμόσφαιρα γοτθικού τρόμου, ένας Boris Karloff σε μεγάλα κέφια και ιδέες που έμειναν ημιτελείς χαρακτηρίζουν αυτή την σε γενικές γραμμές αρκετά επιτυχημένη μεταφορά του διηγήματος "The Colour Out Of Space" του H.P. Lovecraft. Τυπική, γενικά, συνταγή παραγωγών των Samuel Z. Arkoff, James H. Nicholson και της American International Pictures εκείνης της περιόδου παρόλο που αυτή τη φορά ο συνήθης συμπαραγωγός τους, Roger Corman, είναι απών. Η εμπειρία σε ατμοσφαιρικές μεταφορές του Lovecraft είχε αποκτηθεί από το μαγικό THE HAUNTED PALACE του 1963 οπότε η επιτυχία του DIE MONSTER DIE! σε αυτόν τον τομέα ήταν περίπου δεδομένη.

die monster die!Αντίθετα όμως με το αυξανόμενο μυστήριο και τα γυρίσματα στην πλοκή τόσο του The Case Of Charles Dexter Ward του Lovecraft όσο και του THE HAUNTED PALACE, το DIE MONSTER DIE! είναι «τσακ- μπαμ», μεταπηδώντας από περιοχές καθαρού μυστηρίου σε επιστημονική φαντασία και τελικά σε κανονική monster movie, χωρίς όμως να καταφέρνει να δέσει στον βαθμό του προκατόχου του. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η φύση της ιστορίας του Lovecraft που αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και διασκευές, σε αντίθεση με τη σφιχτή και κοντρολαρισμένη αφήγηση και πλοκή του The Case Of Charles Dexter Ward.

die monster die!Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού (Nick Adams) που επισκέπτεται την απομονωμένη κατοικία της μνηστής του στο μυθικό Arkham, που για τις ανάγκες της ταινίας τοποθετείται στην Βρετανική επαρχία. Εκεί θα ανακαλύψει ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει ούτε να ακούει το όνομα των Whitley και ότι με το που αναφέρεται χάνεται στιγμιαία κάθε ελπίδα για να πάρει οδηγίες ώστε να φτάσει εκεί. Με τα πολλά τα καταφέρνει αφού πρώτα περνάει από μια δασώδη περιοχή η οποία μοιάζει εντελώς νεκρή, σαν κάποιος ή κάτι να ρούφηξε στιγμιαία όλα τα ζωτικά σημάδια από το συγκεκριμένο χώρο.

die monster die!Φτάνοντας στην έπαυλη των Whitley τον υποδέχεται ένας ιδιαίτερα αφιλόξενος και αγενής Nahum Whitley (Boris Karloff) καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι. Μόλις ο νεαρός του εξηγεί ότι προσκαλέστηκε από την κόρη του Nahum, ο τελευταίος πιστός στην παράδοση όλων των ηρώων του Lovecraft τον προειδοποιεί να τα ξεχάσει όλα και φύγει από το σπίτι, κάτι το οποίο ο νέος δεν προλαβαίνει ούτε καν να σκεφτεί καθώς η θερμή αγκαλιά της μέλλουσας γυναίκας του τον κάνει να περάσει στο ντούκου τις προειδοποιήσεις του γερό- Nahum.

die monster die!Τα παράξενα συμβάντα δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους αφότου ο νεαρός γνωρίζει την καθηλωμένη στο κρεβάτι μητέρα της μνηστής του και γυναίκα του Nahum Whitley και τον άκρως ατμοσφαιρικό υπηρέτη Merwyn. Τα συμβάντα αυτά περιλαμβάνουν παράξενους θορύβους από τα υπόγεια του σπιτιού, την εμφάνιση μιας μυστηριώδους μαυροφορεμένης φιγούρας στην γύρω περιοχή και τον θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες του Merwyn.

die monster die!Προσθέστε και τις εκκλήσεις της μητέρας Whitley προς το νεαρό να πάρει αμέσως την κόρη της και να φύγουν από το σπίτι, αλλά και ένα θερμοκήπιο με φυτά που έχουν μεγαλώσει σε γιγάντιες διαστάσεις φαινομενικά με τη βοήθεια ακαθόριστου προέλευσης πράσινων πετρών που λάμπουν. Η επόμενη συνάντηση με τον Nahum θα ξεκαθαρίσει ότι οι πέτρες προέρχονται από μετεωρίτη που χτύπησε την περιοχή από το διάστημα και ότι πιθανότατα απορροφούν την ζωτική ενέργεια όλων των πραγμάτων γύρω τους.

die monster die!Σίγουρα αρκετά πλούσιο το υλικό από άποψη ευκαιριών, αλλά τελικά αυτό που μένει μετά το τέλος της προβολής είναι ένα τυπικό 75λεπτο της American International Pictures της εποχής, με λίγα πράγματα να το ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το DIE MONSTER DIE! είναι δευτεροκλασάτο στην φιλμογραφία της εταιρίας, κάθε άλλο. Πρόκειται για μια ταινία που δύσκολα θα απογοητεύσει τους φίλους του κλασικού γοτθικού τρόμου, αλλά η αίσθηση ότι θα μπορούσε να είχε προκύψει ένα αριστούργημα τύπου THE HAUNTED PALACE είναι πανταχού παρούσα.

die monster die!Πάντως η παραγωγή ως συνήθως είναι άψογη, με ατμοσφαιρικά σκηνικά εποχής, όμορφα κοστούμια και όταν χρειάζεται άρτια ειδικά εφέ, αλλά το μέτριο σενάριο δεν αφήνει τον πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη Daniel Haller να ολοκληρώσει το όραμα του. Το αποτέλεσμα είναι γενικά ημιτελές, με κάποια σημεία να «βγάζουν μάτια» και άλλα να χαντακώνονται από την αμηχανία του σεναρίου. Πάντως η προσπάθεια να δοθεί μια αίσθηση ότι πρόκειται για ταινία της περιόδου Poe είναι ξεκάθαρη και ίσως εκεί να χάθηκε η ευκαιρία για μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και βαθιές θεματικά μεταφορές Lovecraft εκείνης της περιόδου.

die monster die!Πάντως εντύπωση σίγουρα θα προκαλέσει το φινάλε, που σε περίπου 10 λεπτά συγκεντρώνει το σύνολο της πρωτοτυπίας αλλά και ταυτόχρονα των κλισέ του DIE MONSTER DIE!. Πριν από αυτό έχουμε ένα εντυπωσιακό πρώτο μέρος και ένα αμήχανο και τετριμμένο κύριο μέρος που διαδραματίζεται μέσα στο σκοτεινό κάστρο των Whitley, που όμως ανεβαίνει κατακόρυφα όσο είναι στο πλάνο το Ιερό Τέρας της horror σκηνής, Boris Karloff, που κλέβει με άνεση την παράσταση από τον αναιμικό Nick Adams.

Πάντως μη γελιέται κανείς! Οι fans των Karloff, Roger Corman και AIP και του κλασικού γοτθικού τρόμου λογικά θα ενθουσιαστούν παρόλα τα προβλήματα.

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφορεί από την MGM και τη σειρά Midnite Movies.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (MGM)
R2 Γερμανία (MGM)
R2 Μ. Βρετανία (MGM)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και με υπέροχη αναμορφική μεταφορά. Η R1 είναι από τη σειρά Midnite Movies μαζί με το THE DUNWICH HORROR.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Dr_Acula (Βαθμολογία: 5) στίς 22/08/2013 04:59

Προσωπικά τη βρήκα πολύ καλή με εκπληκτική γοτθική ατμόσφαιρα.

dani (Βαθμολογία: ) στίς 27/06/2010 13:44

Το κακο ειναι τι σε μερικες στιγμες ειχες την αισθηση οτι δεν εξελιζοταν τιποτα. Οσο περναγε η ωρα τοσο πιο βαρετη γινοταν.

Megaterror (Βαθμολογία: 3) στίς 12/02/2010 18:35

Εντάξει η ταινία παρά τα προβλήματα και ορισμένες ιδέες ανεκμετάλλευτες που μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα, καταφέρνει να διατηρήσει μια σκοτεινή και μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Κι αυτό είναι το ζητούμενο από τέτοιες αρχαίες ταινίες. Το feeling τρόμου δεν χάνεται στο μεγαλύτερο μέρος αλλά δυστυχώς η καλή κεντρική ιδέα έμεινε τελικά εγκλωβισμένη σε τετριμμένα μοτίβα και αισθάνεσαι ότι επικράτησε μια λογική του "άντε να τελειώνουμε". Τα πλάνα από την έπαυλη και το νεκρό δάσος την διασώζουν από οριστικό ναυάγιο.

Nostradamos (Βαθμολογία: 0) στίς 24/08/2009 16:53

Καλήτερα να μην μιλήσω.

sksoutsos (Βαθμολογία: 2) στίς 26/09/2008 15:28

Πολύ μέτριο... έως και απογοητευτικό.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
0
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(6 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa