b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-
b-TV
b-events
Polls
sites
Links
Search
:

:


THE EERIE MIDNIGHT HORROR SHOWTHE EERIE MIDNIGHT HORROR SHOW (1974)
THE ANTICHRISTTHE ANTICHRIST (1974)
BEYOND THE DOORBEYOND THE DOOR (1974)
THE AWAKENINGTHE AWAKENING (1980)
BLACK CANDLESBLACK CANDLES (1982)
INQUISITIONINQUISITION (1976)
THE CHURCHTHE CHURCH (1989)
THE BOOGEY MANTHE BOOGEY MAN (1980)
THE DEVIL'S NIGHTMARETHE DEVIL'S NIGHTMARE (1971)
MAUSOLEUMMAUSOLEUM (1983)
AMITYVILLE 2: THE POSSESSIONAMITYVILLE 2: THE POSSESSION (1982)
SUMMER OF FEARSUMMER OF FEAR (1978)
THE DEMONS OF LUDLOWTHE DEMONS OF LUDLOW (1983)
CATHYS CURSECATHYS CURSE (1977)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
  Home  b-mission  b-news  b-movies  b-people  b-  
b-TV  b-events  Polls     sites  Links  
EXORCISMO (1975) ()
A.K.A.: Exorcism
Age Line
15
  EXORCISMO  
: ,
: , , , , Sexploitation
Juan Bosch
Paul Naschy, Maria Perschy, Maria Kosty, Grace Mills, Jorge Torras, Luis Induni
Paul Naschy, Juan Bosch, Jordi Gigo
Alberto Argudo
Francisco Sanchez
Antonio Ramirez de Loaysa
:

Μια νεαρ συμμετχει θελα της σε σατανικ τελετ και κυριεεται απ να ανερο πνεμα

:

exorcismoΠς θα μποροσε ραγε να λειπε και ο μεγλος Paul Naschy απ τα μεθερτια της προβολς του THE EXORCIST στις αρχς της δεκαετας του 70; Λγο δσκολο, αν σκεφτε κανες τι η τερστια εμπορικ επιτυχα της ταινας του William Friedkin νοιξε το δρμο σε δεκδες καλς και κακς αντιγραφς τα επμενα χρνια πως τα THE ANTICHRIST, BEYOND THE DOOR κλπ. Το EXORCISMO χαρακτηρζεται απ πολλος ως μια ανασχυντη αντιγραφ του THE EXORCIST, αλλ μια προσεκτικ ματι δεχνει τι για λλη μια φορ ο Paul Naschy ταν μπροστ απ την εποχ του, χοντας ολοκληρσει το σενριο της συγκεκριμνης ταινας αρκετ πριν κυκλοφορσει ο Εξορκιστς και αφσει το στγμα του με τον τσαμπουκ.

exorcismoνα σενριο, που πως στη συντριπτικ πλειοψηφα ταινιν του Naschy χει τα προβλματα του που περισστερο αφορον το ρυθμ και το ενδιαφρον της ταινας στο πρτο της διστημα. Ως συνθως ο Naschy δεν αφηγεται μια απλ ιστορα δαιμονισμο της μικρς κρης μιας οικογνειας που θελα της παρασρεται σε σατανικς τελετς απ τον χπη χαπακοκφαλο φλο της. Οι μητρα και αδελφ της ανησυχον για τις ξαφνικς μεταπτσεις στη συμπεριφορ και τη διθεση της, σο και ο θεος της που μνει μαζ τους στο σπτι, και τσι καταφεγουν στη συμβουλ του φλου της οικογνειας πτερ Adrian Dunning που υποδεται ο Paul Naschy.

exorcismoΜετ απ διφορα παρξενα συμβντα και γυρσματα της πλοκς, ο πτερ πεθεται τι το μικρ κορτσι δεν εναι στην καλτερη πνευματικ κατσταση, αλλ διστζει να προβε σε εξορκισμ αν προηγουμνως δεν αποκλεσει κθε λλη ιατρικ και ψυχολογικ παρμετρο. Εντωμεταξ μια σειρ φνων αρχζει μσα στο σπτι εν η κατσταση της μικρς επιδειννεται λο και περισστερο σο περνει ο καιρς. Αρχζει να μιλει σε γλσσες τις οποες δεν γνωρζει, τα χαρακτηριστικ της αρχζουν να παραμορφνονται και λα τα συναφ, που κνουν τον πτερ να σκαλσει λιγκι το παρελθν της και τη ζω της με τον αποδιοπομπαο τργο φλο της. Σαν να μην φταναν λα αυτ, υπρχει και να κρυφ αμρε για τη μικρ απ τον θηριδη Udo, που εναι μλος του υπηρετικο προσωπικο του σπιτιο, που προσπαθε σε κθε ευκαιρα να κατηγορσει τον φλο της μικρς για την κατστασ της απναντι στο δσπιστο βλμμα του πτερ- Naschy.

exorcismoΓια ταινα του Paul Naschy της εποχς, το EXORCISMO χει πολλ απ εκενα τα στοιχεα που κανες θα στοιχημτιζε τι θα υπρχουν, πως π.χ. αρκετ γυμν και ατμσφαιρα, αλλ θεματικ το πργμα ξεφεγει κπως απ το γνωστ μοτβο ταινιν του Naschy. Κατ αρχς ολκληρη η ταινα διαδραματζεται στη σγχρονη εποχ, χωρς οτε μια αναδρομ στο παρελθν, κτι εξαιρετικ σπνιο για τις δουλεις του Paul Naschy. Δεν υπρχει εδ ο σατανικς μγος που εκτελστηκε στο μεσαωνα και επιστρφει απ τους νεκρος για να εκδικηθε, υπρχει μως μια ακαθριστη σατανικ ονττητα που πλανιται μυστηριωδς στον αρα.

exorcismoΑυτ μως που επσης λεπει, εναι ο ρυθμς και η συνοχ στο σενριο του Naschy, που ναι μεν χει το ενδιαφρον του αλλ ο αργς ρυθμς κνει το πρτο και κριο μρος της ταινας απλ διεκπεραιωτικ και χωρς κποιο στοιχεο που να μνει στην μνμη μετ το τλος της προβολς. Η ιστορα προσπαθε φιλτιμα να μπλξει στοιχεα κλασικο μυστηρου και ιστορας δαιμονισμο, αλλ επιτυγχνει με τον τρπο που σως θα θελε ο Naschy μνο στο τελευταο μισωρο που και εναι συγκεντρωμνη η ατμσφαιρα, το λγο gore και, φυσικ, η τελετ του εξορκισμο.

exorcismoΣαν μπνους, πντως, υπρχουν κποιες καλς σκηνς στανικν τελετν με λες και λους τους παρευρισκμενους να πετον τα ροχα τους, σο και κποια σημεα ανεπιτδευτου χιομορ που δνουν ζωντνια στο λο θαμα. Στα θετικ επσης λλη μια ειλικρινς ερμηνεα του Naschy στο ρλο του μπειρου αλλ χαμηλν τνων Ιερα, που το σενριο τον τοποθετε στην Αγγλικανικ εκκλησα προς αποφυγ προβλημτων με την Ισπανικ λογοκρισα της εποχς που δεν θα ανεχταν ναν καθολικ ιερα και ταν σγουρο τι θα λογκρινε την ταινα.

exorcismoΣγουρα δεν πρκειται για μια απ τις καλτερες προσπθειες του Paul Naschy, ο οποος φτιχνει να οριακ ενδιαφρον σενριο που ανεβανει απ την ατμοσφαιρικ και παιχνιδιρικη σκηνοθεσα του Juan Bosch αλλ που στο τλος της προβολς αφνει το κοιν με πολλ τα οποα θα θελαν να δουν και τελικ δεν εδαν. Μερικ απ αυτ τα στοιχεα εναι το συγκρατημνο gore και το περιορισμνο για τα συνθη εππεδα ταινιν του Naschy γυμν εν η δρση του εξορκισμο θα μποροσε σγουρα να εναι κπως πιο αναβαθμισμνη απ το τελευταο 10 λεπτ στο οποο περιορζεται. Πντως αυτ το διστημα εναι και το highlight της ταινας, με το ομολογουμνως αρκετ εμπνευσμνο και καλογυρισμνο φινλε.

exorcismoΓενικ σοι δεν εναι εξοικειωμνοι με το ργο του Naschy σως να απογοητευτον απ τη συγκεκριμνη ταινα και καλ θα ταν να αρχσουν την περιγησ τους στον μαγικ κσμο του Ισπανο σταρ του τρμου απ κποια λλη πιο ολοκληρωμνη προσπθεια του, πως για παρδειγμα κποια απ τις περιπτειες του λυκνθρωπου Waldemar Daninsky. Οι fans πντως του Naschy δσκολα θα τα βψουν μαρα, καθς εκτς απ την ακαταμχητη γοητεα του το EXORCISMO χει εκενο το κτι που το κνει να ξεφεγει απ τη σφαρα του αδιφορου, και σ αυτ παζει μεγλο ρλο και η εκπληκτικ μεταφορ εικνας του νου DVD της BCI που την ανεβζει ακμα περισστερο, σως περισστερο απ τι αξζει.

DVD Notes:

Δεν υπρχουν εκδσεις στη χρα μας.

DVD :

R0 Αμερικ (Eclectic)
R0 Αμερικ (BCI)

Η κδοση της Eclectic χει περικοπς και πσχει απ μτρια μεταφορ εικνας. Η κδοση της BCI εναι χωρς περικοπς και με υπροχη μεταφορ στην πρωττυπη fullscreen εκδοχ της ταινας. Επσης περιχει και πολλ ποιοτικ extras πως μια συνντευξη 30 λεπτν του Paul Naschy..


.

.

Login Username:

Password:Login with facebook ; !

;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
;

Users rating
star
(1 )

corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa