b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE ALIEN FACTORTHE ALIEN FACTOR (1978)
QUATERMASS 2QUATERMASS 2 (1957)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
INVASION OF THE BODY SNATCHERSINVASION OF THE BODY SNATCHERS (1956)
INVADERS FROM MARSINVADERS FROM MARS (1986)
ALIEN RAMPAGEALIEN RAMPAGE (2001)
WITHOUT WARNINGWITHOUT WARNING (1980)
THE DARKTHE DARK (1979)
TERRORVISIONTERRORVISION (1986)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
IT CONQUERED THE WORLD (1956) (ΗΠΑ)
A.K.A.: It Conquered the Earth
Age Line
Επιθυμητή η γονική συναίνεση
  IT CONQUERED THE WORLD  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: Εξωγήινοι, Τέρατα, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Παγκόσμια Κυριαρχία, Στρατιώτες
ΣκηνοθεσίαRoger Corman
ΗθοποιοίPeter Graves, Lee Van Cleef, Beverly Garland, Sally Fraser
ΣενάριοLou Rusoff, Charles B. Griffith
ΠαραγωγήRoger Corman, James H. Nicholson
ΜουσικήRonald Stein
ΦωτογραφίαFrederick E. West
ΜοντάζCharles Gross
Ειδικά εφέPaul Blaisdell
Σχολιάστε την ταινία
Υπόθεση:

Ένας εξωγήινος από την Αφροδίτη, ένας από τους τελευταίους επιζώντες της φυλής του, κατευθύνεται στη Γη από έναν επιστήμονα που δεν συνειδητοποιεί ότι ο εξωγήινος σκέφτεται την παγκόσμια κυριαρχία.

Σχόλια:

Από την ημερομηνία και μόνο αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται ότι το IT CONQUERED THE WORLD είναι μια από εκείνες τις υπέρ- cheesy ταινίες Ε/Φ με λαστιχένια τέρατα και πολύ γέλιο. Όταν μάλιστα παρατηρήσει κανείς το όνομα του Roger Corman, του ανθρώπου που ουσιαστικά ανακάλυψε το είδος της low budget Ε/Φ με στοιχεία τρόμου, τότε οι όποιες αμφιβολίες εξαφανίζονται.

Και πραγματικά έτσι είναι το IT CONQUERED THE WORLD. Με πολύ καλή διάθεση, ελάχιστα οικονομικά μέσα (υποτίθεται ότι ο Corman το γύρισε μέσα σε πέντε ημέρες!), γνωστές «φάτσες» στους πρώτους ρόλους και ένα τέρας που σήμερα μοιάζει τουλάχιστον σαν κακόγουστο αστείο, αλλά που κατέχει περίοπτη θέση στη συνείδηση των fans του δημιουργού του Paul Blaisdell. Όμως το ενδιαφέρον της ταινίας δεν επικεντρώνεται στο τέρας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο θέλει να κατακτήσει τη Γη, μέσω της συνεργασίας του με τον Lee Van Cleef που υποδύεται τον παρανοϊκό επιστήμονα της ταινίας.

Ο Van Cleef, λίγο πριν αρχίσει να γίνεται τακτικός πάνω στ’ άλογο στα πάμπολλα σπαγγέτι γουέστερν στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει, έχει ξεγελαστεί να νομίζει ότι ο εξωγήινος από την Αφροδίτη θέλει το καλό της ανθρωπότητας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει τη διαμονή του στη Γη. Φυσικά, το κακό τέρας στοχεύει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και για να το πετύχει χρησιμοποιεί τις λεγόμενες «συσκευές ελέγχου» που με ένα τσίμπημα τους κάνουν τον άνθρωπο έρμαιο στις ορέξεις του εξωγήινου.

Οι «συσκευές ελέγχου» είναι κάτι σαν κακοκομμένες χάρτινες νυχτερίδες, που βγαίνουν από τις απίθανες εσοχές του πυραυλοειδούς σώματος του εξωγήινου! Δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γίνει σε καμιά έκτακτη προβολή αυτού του κλασσικού cheesefest μπροστά σε κοινό από το γέλιο και το χειροκρότημα σ’ αυτή τη σκηνή, αλλά και σ’ όλα τα πλάνα που ο εξωγήινος βρίσκεται σε πρώτο πλάνο!

Όμως αδικώ την ταινία αν μείνω στα ειδικά εφέ της, που όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών Ε/Φ της εποχής μοιάζουν ξεπερασμένα και αστεία, γιατί ο Corman και ο σεναριογράφος προσπαθούν πολύ φιλότιμα να δώσουν ενδιαφέρον και αληθοφάνεια στην ιστορία. Και ναι μεν αυτή η προσπάθεια μερικές φορές οδηγεί σε πομπώδεις διακηρύξεις και συζητήσεις ψευτοφιλοσοφικού περιεχομένου που απλά προκαλούν αβίαστο γέλιο, άλλες φορές καταφέρνουν να δώσουν το κάτι που χρειάζεται ο καλόβολος φίλος της Ε/Φ για να ευχαριστηθεί την ταινία.

Σ’ αυτό βοηθάει και η πολύ καλή ερμηνεία του Lee Van Cleef που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα από τους υπόλοιπους, οι ερμηνείες των οποίων φωνάζουν «50’s» παρόλο που γενικά όλοι οι χαρακτήρες έχουν αρκετό βάθος και πολυπλοκότητα που δύσκολα συναντάμε σε αντίστοιχες ταινίες της εποχής.

Το σενάριο δίνει τα ρέστα του στο δεύτερο μισό της ταινίας, όπου η δράση του εξωγήινου και των «συσκευών ελέγχου» αρχίζει να εντείνεται. Οι φίλοι της Ε/Φ θα βρουν σίγουρα κάποια κοινά σημεία με τα INVASION OF THE BODY SNATCHERS, ίσως και λίγο από το ALIEN. Κάποιες αληθινές σεναριακές εκπλήξεις επίσης κάνουν την εμφάνισή τους και ξαφνιάζουν ευχάριστα, ενώ γενικά το επίπεδο του ενδιαφέροντος είναι αρκετά υψηλό.

Το πέρασμα του χρόνου, φυσικά δεν άφησε ανέγγιχτο το IT CONQUERED THE WORLD, κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει να προσφέρει στους αμετανόητους fans της κλασσικής Ε/Φ. Προσωπικά βρέθηκα να κάνω σκέψεις για το πόσο καλό θα μπορούσε να έβγαινε ένα μοντέρνο remake με σημαντικό budget!

Σε κάθε περίπτωση άξιο για προβολή τις απογευματινές ώρες με καλή παρέα, για πολύ χαβαλέ και νοσταλγία.

DVD Notes:

Δεν υπάρχει έκδοση στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Sci-Fi Station)

Η μοναδική αυτή έκδοση είναι χωρίς περικοπές.Δεν υπάρχουν σχόλιασμοί για αυτή την ταινία.


Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating

(0 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa