b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE EVIL DEADTHE EVIL DEAD (1981)
RABID GRANNIESRABID GRANNIES (1988)
DEMON WINDDEMON WIND (1990)
EQUINOXEQUINOX (1970)
RETURN OF THE LIVING DEAD PART IIRETURN OF THE LIVING DEAD PART II (1988)
SPOOKIESSPOOKIES (1987)
DEMONSDEMONS (1985)
DEAD MEATDEAD MEAT (2004)
EVIL EDEVIL ED (1997)
GHOULIESGHOULIES (1985)
DEMONS 2DEMONS 2 (1986)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
EVIL DEAD 2 (1987) (ΗΠΑ)
A.K.A.: Evil Dead 2: Dead by Dawn
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  EVIL DEAD 2  
Είδος: Τρόμου, Κωμωδία
Θέμα: Δαίμονες, Δαιμονισμός, Πολιορκία, Μαγεία, Παρωδία
ΣκηνοθεσίαSam Raimi
ΗθοποιοίBruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks, Kassie DePaiva, Ted Raimi, Denise Bixler, Richard Domeier
ΣενάριοSam Raimi, Scott Spiegel
ΠαραγωγήBruce Campbell, Alex De Benedetti, Irvin Shapiro, Robert G. Tapert
ΜουσικήJoseph LoDuca
ΦωτογραφίαPeter Deming
ΜοντάζKaye Davis
Ειδικά εφέGregory Nicotero
Υπάρχουν 14 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ο Ash επιστρέφει στην καλύβα στο δάσος μαζί με το κορίτσι του, με προβλέψιμα αποτελέσματα.

Σχόλια:

Δεύτερο μέρος της μνημειώδους ταινίας του 1981 που άνοιξε το δρόμο για το στυλ του slapstick splatter της δεκαετίας του ’80, το EVIL DEAD 2 είναι περισσότερο remake παρά sequel του THE EVIL DEAD, με μεγαλύτερο budget και το όραμα του Raimi για το τι θέλει να κάνει λίγο καλύτερα συνειδητοποιημένο.

Από πλευράς υπόθεσης το EVIL DEAD 2 είναι μια τυπική ταινία τρόμου, με αστεία πλοκή, αναλώσιμα θύματα και καταστάσεις που αποσκοπούν μόνο και μόνο για να φέρουν τους πρωταγωνιστές σε θέση άμυνας απέναντι στους δαίμονες.

Ο Ash φτάνει με το κορίτσι του σε ένα σπίτι στο δάσος στην μέση του πουθενά, όπου τυχαίνει να είναι το σπίτι ενός καθηγητή που λίγο πριν είχε απαγγείλει την έκκληση από το Βιβλίο των Νεκρών. Στο σαλόνι βρίσκουν ένα κασετόφωνο που περιέχει ηχογραφημένη την επίκληση. Στην πρώτη ευκαιρία ο Ash παίζει την ηχογράφηση, και οι δαίμονες ξυπνούν με πρώτο τους θύμα την κοπέλα του Ash. Ο τελευταίος αναγκάζεται να την αποκεφαλίσει με ένα φτυάρι, αλλά αυτό δεν την πτοεί, καθώς συνεχίζει να επιτίθεται.

Ο Ash προσπαθεί να ξεφύγει, φυσικά δεν τα καταφέρνει, και δαιμονίζεται προσωρινά. Αυτό τον φτάνει στα όρια της παράνοιας, ιδίως όταν καταφέρνει να ξεφύγει από τον έλεγχο του δαίμονα, αλλά με τρόμο ανακαλύπτει ότι δαιμονίστηκε το....χέρι του και προσπαθεί να τον σκοτώσει! Τι να κάνει, τι να κάνει, αναγκάζεται να το κόψει.

Εντωμεταξύ, 2 ζευγάρια καταφθάνουν στο σπίτι στο δάσος, με την κόρη του καθηγητή και τον αρραβωνιαστικό της ένα από αυτά, και η πεντάδα προσπαθεί να εμποδίσει τους δαίμονες να κυριαρχήσουν.

Το EVIL DEAD 2 έχει έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή, τον Bruce Campbell που πραγματικά τα δίνει όλα στο ρόλο του Ash, με υπέροχα υπερβολική ερμηνεία που είναι ξεκαρδιστική, ενώ σε ορισμένα σημεία κάνει καταπληκτική «σωματική» κωμωδία. Με ατελείωτο ρεπερτόριο από γκριμάτσες και κινήσεις που θα ζήλευε και ο Jim Carrey ο Bruce Campbell είναι πραγματικά ντελιριακός. Έχετε το νου σας για την αποθεωτική σκηνή της μάχης του Ash με το δαιμονισμένο χέρι του, που για ‘μένα μόνη της ανεβάζει ολόκληρη την ταινία ίσως πιο ψηλά απ’ ότι της αξίζει.

Δεν υπάρχει σημείο κοιλιάς στην ταινία. Η δράση είναι ασταμάτητη και ποτέ δεν μειώνεται η έντασή της, αλλά της λείπει η πραγματική ένταση και η αγωνία που υπήρχε στο THE EVIL DEAD, μιας και είναι φανερό από τα πρώτα λεπτά ότι το EVIL DEAD 2 είναι κατά βάση κωμωδία και όχι τρόμου. Αυτό είναι κάτι που ήθελε να κάνει ο Raimi αντιλαμβανόμενος ότι δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να επαναλάβει την πρώτη ταινία. Έτσι χρησιμοποιεί slapstick τεχνικές βγαλμένες από κλασσικές ταινίες του είδους, όπως ταινίες του τρίο Stooges και ελαφρύνοντας έτσι τα δρώμενα δίνοντάς τα από μια εντελώς ακίνδυνη κωμική οπτική γωνία. Αυτό το κόλπο κάνει το EVIL DEAD 2 πολύ διασκεδαστικό, αλλά το απομακρύνει εξίσου από τον τρόμο του THE EVIL DEAD.

Εδώ το κόκκινο ρεαλιστικό αίμα του THE EVIL DEAD δίνει τη θέση του σε πράσινο, μπλε, ροζ και μαύρο αίμα, ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει gore, εκτός από ποτάμια σωματικών υγρών που φεύγουν από παντού και καταλήγουν (κλασσικά) πάνω στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και ιδίως του Ash. Οι όποιες σκηνές gore αφήνονται να εννοηθούν, όπως η σκηνή του τεμαχίσματος του κεφαλιού της αφού το έχει πρώτα μαγκώσει στη μέγγενη, διότι ο Raimi προτίμησε το R-Rating στην ταινία ώστε να πάει καλύτερα στο Box Office. Και τελικά η ιστορία αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής του, αφού τόσο το EVIL DEAD 2 όσο και το επόμενο μέρος ARMY OF DARKNESS έκαναν θραύση τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δίνοντας το έναυσμα στον Raimi να καθιερωθεί στο Hollywood ως μεγάλο και εμπορικότατο όνομα.

Σε γενικές γραμμές δεν βλέπω πώς μπορεί κάποιος που ευχαριστήθηκε το THE EVIL DEAD να μην κάνει το ίδιο και με το EVIL DEAD 2. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι μάλλον δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό το sequel, αλλά η ιστορία δείχνει ότι σηματοδότησε την περαιτέρω πορεία του Sam Raimi ως «πιασάρικος» mainstream σκηνοθέτης. Που είναι τελικά κρίμα για όλους εμάς, γιατί παρόλο που γενικά ακόμα κινείται στο χώρο του φανταστικού, θα μπορούσε να είχε μεγαλουργήσει στο χώρο του τρόμου, όπως έκανε τόσο με το THE EVIL DEAD όσο και με το EVIL DEAD 2.

DVD Notes:

To EVIL DEAD 2 κυκλοφορεί σε DVD από την Audio Visual με το trailer και ένα πολύ ενδιαφέρον "Making Of" ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις του Sam Raimi και της ομάδας ειδικών εφέ. Επίσης περιέχει τις βιογραφίες του Sam Raimi και του Bruce Campbell.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Anchor Bay)
R1 Αμερική (Anchor Bay)
R1 Limited Edition Αμερική (Anchor Bay)
R2 Collectors Edition Γαλλία (Universal Pictures)
R2 Ολλανδία (RCV Home Entertainment)
R2 Ιταλία (Universal Pictures)
R2 Νορβηγία (Sandrew Metronome)
R2 Σουηδία (Sandrew Metronome)
R2 Ηνωμένο Βασίλειο (Anchor Bay (box set))
R2 Ηνωμένο Βασίλειο (BMG)
R2 Ηνωμένο Βασίλειο (Momentum)
R4 Αυστραλία (Universal Pictures)

Η R2 Ηνωμένου Βασίλειου (BMG) έχει 2 δευτερόλεπτα λογοκριμένα.

Όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές.

H Αμερικανική R1 Limited Edition περιέχει αναμορφική widescreen μεταφορά και πολλά extras, 48 σελίδων συλλεκτικό βιβλιαράκι και αντίγραφο του επίσημου διαφημιστικού πόστερ της ταινίας, αλλά είναι αρκετά δυσεύρετη καθώς κυκλοφόρησε σε 50 000 αντίτυπα.

Η Γαλλική R2 Collectors Edition είναι επίσης πολύ καλή, σε 2 DVD με πληθώρα από αποκλειστικά extras, όπως συνέντευξη με Bruce Campbell και Sam Raimi.

Οι R2 Ολλανδίας, Ιταλίας, Νορβηγίας και Σουηδίας έχουν τις ίδιες παροχές.

Το Box Set Ηνωμένου Βασίλειου (Anchor Bay) περιέχει 4 DVD με ολόκληρη την τριλογία, ενώ στο 4ο DVD περιέχει αποκλειστικά extras.

Γενικά αν είστε οπαδός της ταινίας, όλες οι παραπάνω εκδόσεις έχουν κάτι να προσφέρουν.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

ThanosM (Βαθμολογία: 5) στίς 15/05/2015 00:39

Υποτιμημένο, πιο καλύτερο από το άπαιχτο πρώτο. Γιατί όμως έχει και μαύρο χιούμορ που το λατρεύω και πιο ενδιαφέρον ριμέικ σενάριο.

mixosssz (Βαθμολογία: 1) στίς 13/03/2013 10:52

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΣ,
ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΩ ΑΥΤΟ ΣΤΟΝ ΡΑΙΜΙ.
ΕΝΩ ΤΟ 1ο ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΕΠΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑΣ,
ΤΟ 2 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.
ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ.
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ REMAKES/SEQUELS!
ΑΥΣΤΗΡΑ 1 Κ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΜΙΘΕΟ ΜΠΡΟΥΣ.
AVE BRUCE

fulci7 (Βαθμολογία: 3) στίς 28/10/2012 15:05

arketa diaskedastiko alla poly katotero tou protou! para poly parodia pou me xalase

Aggelos (Βαθμολογία: 5) στίς 13/07/2010 13:05

τελειο παρα πολυ gore και παρα πολυ διασκεδαστικο και μου αρεσαν επισης πολυ τα κωμικα στοιχεια που ειχε και μην ξεχναμε την δραση που ειχε

knifer (Βαθμολογία: 3) στίς 04/07/2010 19:30

dystixws to entono kwmiko stoixeio kanei tin tainia kai xanei arketa se sxesi me tin prwti. Isws an o sam raimi gyrnouse ena kanoniko sequel tou evil dead para remake na itane kalyteri idea. Pantws einai sigoura kalytero apo to entelws disney-ko kwmiko army of darkness.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(23 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa