b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLERHENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER (1986)
I STAND ALONEI STAND ALONE (1998)
THE WITCH WHO CAME FROM THE SEATHE WITCH WHO CAME FROM THE SEA (1976)
THE SADISTTHE SADIST (1963)
NEKROMANTIKNEKROMANTIK (1987)
SCHIZOPHRENIAC: THE WHORE MANGLERSCHIZOPHRENIAC: THE WHORE MANGLER (1997)
NEKROMANTIK 2NEKROMANTIK 2 (1991)
MOSQUITOMOSQUITO (1976)
THE UNTOLD STORYTHE UNTOLD STORY (1992)
THE LAST HOUSE ON DEAD END STREETTHE LAST HOUSE ON DEAD END STREET (1977)
CARNECARNE (1991)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
SCHRAMM (1993) (Γερμανία)
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 18
  SCHRAMM  
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου
Θέμα: Sleaze, Slasher, Παράνοια, Αποξένωση, Εφιάλτες
ΣκηνοθεσίαJorg Buttgereit
ΗθοποιοίFlorian Koerner von Gustorf, Monika M., Micha Brendel, Carolina Harnisch
ΣενάριοJorg Buttgereit, Franz Rodenkirchen
ΠαραγωγήManfred O. Jelinski
ΜουσικήMax Muller, Gundula Schmitz
ΦωτογραφίαManfred O. Jelinski
ΜοντάζJorg Buttgereit, Manfred O. Jelinski, Franz Rodenkirchen
Ειδικά εφέMichael Romahn
Υπάρχουν 3 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του Lothar Schramm, ενός δολοφόνου κατ’ εξακολούθηση, δοσμένες μέσα από προσωπικά του οράματα και flashbacks.

Σχόλια:

"Today I’m dirty, but tomorrow I will be just dirt".

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Lothar Schramm. Έναν κόσμο δύσκολο και απρόσιτο για τους περισσότερους, όχι όμως και για τον δημιουργό του NEKROMANTIK, Jorg Buttgereit.

Μετά το NEKROMANTIK 2 οι Jorg Buttgereit και Franz Rodenkirchen θέλησαν να κάνουν μια ταινία με θέμα τη ζωή ενός serial killer, αλλά να την προσεγγίσουν τελείως διαφορετικά απ’ ότι οι περισσότερες ταινίες του είδους μέχρι τότε.

Με τα λεγόμενα του ίδιου, που αναφέρονται στο συλλεκτικό δισέλιδο της DVD έκδοσης της Barrel Entertainment, «οι περισσότερες ταινίες με serial killers που είχαμε δει ασχολούνταν πιο πολύ με τη ζωή κάποιων αστυνομικών που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα γιατί η γυναίκα τους τους παράτησε. Στο τέλος στριμώχνουν τον κακό, τον κλείνουν στη φυλακή, και ο κόσμος σώζεται....Εμείς ενδιαφερόμαστε πιο πολύ να μάθουμε τι γίνεται στο μυαλό του κακού της ιστορίας, αφού έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει. Οπότε συγκεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στον Schramm τον άνθρωπο, τον ερημίτη και τις ενοχές του, που αναζητά την αγάπη σε ένα κόσμο τόσο μακριά. Αλλά μην εμπιστεύεστε το όραμά του. Το μυαλό του είναι ένα πολύ παράξενο μέρος.»

Αυτό το απόσπασμα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του SCHRAMM, και είναι κατά κάποιο τρόπο η σύνοψη της ταινίας, που είναι ένα άκρως προσωπικό ψυχογράφημα δοσμένο με το πολλές φορές μακάβριο όραμα του Jorg Buttgereit.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι το SCHRAMM δεν είναι καθαρή ταινία τρόμου, ούτε έχει καμία σχέση με το NEKROMANTIK. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως art house exploitation, στο ύφος του I STAND ALONE, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη επαφή ούτε μ’ αυτό. Το πλησιέστερο που είδα τόσο θεματικά όσο και από πλευράς εικόνων είναι το DAHMER, χωρίς όμως να φτάνει σε καμία περίπτωση τη δύναμη και την πολυπλοκότητα του SCHRAMM.

Η αφήγηση του SCHRAMM κινείται γύρω από την τελευταία μέρα ζωής του ομώνυμου χαρακτήρα, που ερμηνεύεται πολύ καλά από τον Florian Koerner von Gustorf. Στην αρχή, με τη συνοδεία της εκπληκτικής πραγματικά μουσικής των Max Muller και Gundula Schmitz, μαθαίνουμε από το πρωτοσέλιδο εφημερίδας για τον «μοναχικό θάνατο του lipstick killer», με τη φωτογραφία του Schramm από κάτω. Μετά από ένα φευγαλέο πλάνο του ξαπλωμένου ανάμεσα σε λίμνες άσπρης μπογιάς και αίματος Schramm, το ταξίδι μας αρχίζει με τη μορφή συνεχών flashbacks του τι είχε προηγηθεί. Τα flashbacks αυτά δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη χρονική σειρά, αλλά συνήθως προτάσσονται πριν και μετά το φόνο των 2 ευαγγελιστών, που κάνουν το λάθος να χτυπήσουν την πόρτα του Schramm. Οπότε η αφήγηση πηγαίνει μπρος- πίσω στο χρόνο συνεχώς, κάνοντας το SCHRAMM κάπως δυσνόητο με την πρώτη προβολή.

Μέσω πληθώρας ανησυχητικών, σκληρών και πολλές φορές αηδιαστικών εικόνων, ο Buttgereit μας βάζει κυριολεκτικά μέσα στο μυαλό του Schramm. Γενικά είναι σεξουαλικά καταπιεσμένος, με φόβο για τις γυναίκες, που μετουσιώνεται σε αδυναμία του να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα για τη φίλη και γειτόνισσα του Monika M. ("ΝEKROMANTIK 2"), που ερμηνεύει την πόρνη που εμπιστεύεται μεν τυφλά τον Schramm, αλλά όχι για εραστή της. Αυτή του ζητάει να τη συνοδεύσει για προστασία σε μία έπαυλη που έχει προσκαλεστεί από 5 μεσήλικες, όντας αβέβαιη για το αν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Ο Schramm δέχεται, και μετά από τη φαινομενικά ακίνδυνη επίσκεψη, βγαίνουν για φαγητό. Στην επιστροφή, ο ήρωας μας συνεχίζει στο συνηθισμένο του μοτίβο, ρίχνοντας υπνωτικά χάπια στο ποτό της, και μετά όσο αυτή είναι αναίσθητη προχωράει πιο θαρραλέα γδύνοντάς την και παρατηρώντας την και βγάζοντας τα σεξουαλικά του απωθημένα όσο κοιμάται. Εντωμεταξύ, βομβαρδιζόμαστε από συνεχή οράματά του, κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου, όπου φαντάζεται μια τερατώδη γυναικεία μήτρα με κοφτερά δόντια έτοιμη να τον κατασπαράξει.

Βρίσκοντας λίγο χρόνο πηγαίνει στον οδοντίατρο, και εκεί έχει άλλη μία παραίσθηση που έχει να κάνει με δραστική εγχείρηση ματιού, που μαζί με μια φοβερή σκηνή όπου εκνευρισμένος από την ανικανότητά του να λειτουργήσει σωστά σεξουαλικά, καρφώνει το πέος του στο τραπέζι, είναι οι δύο πιο δυνατές σκηνές από πλευράς gore στην ταινία.

Πάντως εγώ προσωπικά πάγωσα στο τελευταίο πλάνο του SCHRAMM, που δείχνει τη Monika M. δεμένη και φιμωμένη μέσα στην έπαυλη που ξαναπήγε μόνη της, αφού ο Schramm λόγω του ατυχήματός του δεν μπόρεσε να τη συνοδεύσει. Πολύ απαισιόδοξο τέλος, χωρίς αμφιβολία, αλλά ταιριάζει γάντι στο όλο κλίμα του SCHRAMM.

Γενικά, για τα μόλις 65 λεπτά που διαρκεί η ταινία, ο Jorg Buttgereit καταφέρνει ακόμα μια φορά να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και πιθανώς αποστροφή. Το SCHRAMM είναι δύσκολο και σε πολλά σημεία δυσάρεστο, αλλά κανείς πρέπει να αναγνωρίσει τη δύναμή του, όπως και την σκηνοθετική ικανότητα του Buttgereit να παρουσιάζει τους χαρακτήρες του με ένα μοναδικό ύφος.

Η μουσική, όπως και στο NEKROMANTIK, είναι εκπληκτική και δένει άψογα με τα δρώμενα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι πλούσια και βοηθιέται από την σκοτεινή και απαισιόδοξη φωτογραφία του Manfred O. Jelinski.

Εγώ προσωπικά συστήνω ανεπιφύλακτα το SCHRAMM σε όλους τους αναγνώστες του site, αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για περίπλοκη ψυχαγωγία, με πολλές κρυφές πτυχές, που δεν έχει τίποτα να κάνει με καθαρά exploitation ταινίες που συνήθως μας απασχολούν. Το SCHRAMM είναι σίγουρα Art House ταινία, αλλά ακόμα και σαν τέτοια, δε νομίζω ότι θα εκτιμηθεί από το κοινό των ταινιών του Gaspar Noι ή ακόμα και του Takashi Miike. Το SCHRAMM απευθύνεται κατά κανόνα στο κοινό του τρόμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια ακόμα ταινία χαβαλέ με πολύ splatter, γιατί απλά δεν είναι. Είναι παράξενο, δυσκολοχώνευτο και μακάβριο, και γυρισμένο με φινέτσα και art house αισθητική που μόνο ο Jorg Buttgereit μπορεί να μεταδώσει.

Δώστε του μια ευκαιρία, αλλά προσεκτικά.

DVD Notes:

To SCHRAMM δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στην Ελλάδα.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Barrel Entertainment)

Η μοναδική αυτή DVD έκδοση είναι χωρίς περικοπές, ψηφιακά επεξεργασμένη από το original 16mm φιλμ υπό την καθοδήγηση του παραγωγού Manfred O. Jelinski, ενώ είναι επίσης πλημμυρισμένη από extras. Πολύ καλή αγορά, αναμφίβολα.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

mixosssz (Βαθμολογία: 4) στίς 09/02/2013 15:14

ΑΡΡΩΣΤΟ,ΣΑΠΙΟ,ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ,ΑΝΩΜΑΛΟ,ΒΡΩΜΙΚΟ,
ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ,ΚΑΜΜΕΝΟ,(ΕΥΤΥΧΩΣ)ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ,ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟ,ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ,ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ...
ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΤΟ 4ΑΡΑΚΙ ΤΟΥ.

tenebre (Βαθμολογία: ) στίς 29/08/2009 09:21

ελπιζω να μην ειναι ιδια μαλακια με το nekromantik, θα το ψαξω και επανερχομαι...

pflashatos (Βαθμολογία: 5) στίς 03/12/2008 10:30

Τρομερή ταινία. Πολύ ανώτερη από τα Nekromantik. Αντίθετα με το Νekromantik, που αν κι αρκετα συγκαλειμμένη υπηρχε μια διαστρεβλωμένη αίσθηση του χιούμορ, εδώ μιλάμε για μια πραγματικα μακάβρια κι αποκαλυπτική ταινία. Ακραία χωρίς να είναι ιδιαίτερα αιματηρή, σε κάνει να μπεις στον παράλογο, εμμονοληπτικό, βίαιο κόσμο που κυριαρχει στο διαταραγμένο μυαλό του σεξουαλικά καταπιεσμένου πρωταγωνιστικού χαρακτήρα. Μια ταινία που σου προσφέρει μια πάρα πολύ άβολη διασκέδαση. Εκπληκτικό
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(4 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa