b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE X FILESTHE X FILES (1998)
STRANGE INVADERSSTRANGE INVADERS (1983)
THEY LIVETHEY LIVE (1988)
EYES BEHIND THE STARSEYES BEHIND THE STARS (1978)
THE QUATERMASS XPERIMENTTHE QUATERMASS XPERIMENT (1955)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
THE QUATERMASS CONCLUSIONTHE QUATERMASS CONCLUSION (1979)
THE FACULTYTHE FACULTY (1998)
INVADERINVADER (1992)
INVASION OF THE BODY SNATCHERSINVASION OF THE BODY SNATCHERS (1956)
STARSHIP INVASIONSSTARSHIP INVASIONS (1977)
NIGHT OF THE BIG HEATNIGHT OF THE BIG HEAT (1967)
THEY CAME FROM BEYOND SPACETHEY CAME FROM BEYOND SPACE (1967)
IT CONQUERED THE WORLDIT CONQUERED THE WORLD (1956)
PLANET OF THE VAMPIRESPLANET OF THE VAMPIRES (1965)
CONTAMINATIONCONTAMINATION (1980)
NIGHT OF THE COMETNIGHT OF THE COMET (1984)
LIFEFORCELIFEFORCE (1985)
INVASION FROM INNER EARTHINVASION FROM INNER EARTH (1974)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
QUATERMASS 2 (1957) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: Enemy From Space, Quatermass 2: Enemy From Space
Age Line
Επιθυμητή η γονική συναίνεση
  QUATERMASS 2  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Θέμα: Hammer Horror, Εξωγήινοι, Εισβολή, Συνωμοσία, Παγκόσμια Κυριαρχία, Τέλος του Κόσμου
ΣκηνοθεσίαVal Guest
ΗθοποιοίBrian Donlevy, John Longden, Sid James, Bryan Forbes, Vera Day
ΣενάριοNigel Kneale, Val Guest
ΠαραγωγήMichael Carreras, Anthony Hinds
ΜουσικήJames Bernard
ΦωτογραφίαGerald Gibbs
ΜοντάζJames Needs
Υπάρχουν 2 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ο καθηγητής Quatermass υποπτεύεται εξωγήινο κίνδυνο όταν φαινομενικά ασύνδετες πτώσεις μετεωριτών τον οδηγούν σε ένα άκρως μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σχόλια:

Ο καθηγητής Bernard Quatermass επιστρέφει με τη δεύτερη χρονολογικά ταινία του μετά το εκπληκτικό THE QUATERMASS XPERIMENT, καθηγητής που σε πολύ μεγάλο βαθμό ενέπνευσε το μεταγενέστερο σινεμά επιστημονικής φαντασίας.

Εδώ ο Quatermass έναι διευθυντής μιας επιστημονικής μονάδας κατασκευής πυραύλων για διαστημικά ταξίδια. Ο θρυλικός καθηγητής είναι καταρρακωμένος που η κυβέρνηση αρνήθηκε τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου σχεδίου του για τον αποικισμό της Σελήνης με τίτλο Project Moon, αλλά βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με ένα μυστήριο φαινόμενο που εμφανίζεται στα ραντάρ.

Υποθέτοντας ότι είναι μετεωρίτες που διαπέρασαν την ατμόσφαιρα της Γης, ο καθηγητής με τη συνοδεία ενός από τους βοηθούς του πηγαίνει στο μέρος που θα είχαν πέσει. Εκεί προς τεράστια έκπληξή τους θα ανακαλύψουν έναν απομονωμένο και τεράστιο οικισμό, ίδιο με το πρόσφατα απορριφθέν Project Moon που ετοίμαζε ο Quatermass. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θα ανακαλύψουν ότι οι μετεωρίτες δεν είναι ακριβώς φλεγόμενα πετραδάκια που έπεσαν απ’ τον ουρανό, αλλά δοχεία που εκρήγνυνται και εκτός από αέρια αζώτου εκτοξεύουν έναν οργανισμό που προσκολλάται στον άνθρωπο, στην συγκεκριμένη περίπτωση στο πρόσωπο του βοηθού του Quatermass.

Γρήγορα, ο Quatermass θα εκδιωχθεί από το χώρο από βαριά οπλισμένους στρατιώτες οι οποίοι πρώτα θα συλλάβουν τον τραυματισμένο βοηθό του καθηγητή, κάτι που εγείρει ακόμα μεγαλύτερες υποψίες στα μάτια του τελευταίου.

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειές του να μάθει περί τίνος πρόκειται ο τεράστιος αυτός οικισμός θα πέσουν στο βρόντο, μιας και κανείς από το γειτονικό χωριό, ο πληθυσμός του οποίου δουλεύει στις μυστηριώδεις εγκαταστάσεις, δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει σχετικά με το θέμα.
Παρόμοια στάση συναντάει πηγαίνοντας και στην Αστυνομία, μέχρι που αποφασίζει να πάρει την υπόθεση πάνω του.

Σιγά- σιγά ο Quatermass αρχίζει να ξεδιπλώνει μια καλοστημένη συνομωσία που θέλει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να είναι ο προθάλαμος του ερχομού εχθρικών εξωγήινων στη Γη.

Κάτι σαν προγενέστερος Fox Mulder, οι περιπέτειες του καθηγητή Quatermass υπήρξαν φανερή επιρροή σε ολόκληρο το σινεμά του φανταστικού. Δεν χρειάζεται και πολύ παρατηρητικότητα για να αντιληφθεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ταινία περιέχει θεματολογίες που θα ξανασυναντήσουμε άπειρες φορές σε ταινίες Ε/Φ. Για παράδειγμα, τα εξωγήινα δοχεία που περιέχουν την άκρως μολυσματική ουσία την οποία και μεταδίδουν στον άνθρωπο τα ξανασυναντάμε και στα ALIEN και CONTAMINATION, ενώ η φύση του μικροβίου είναι φανερό ότι επηρέασε την πιο γνωστή απειλή των τηλεοπτικών X-FILES, τον ημι-υγρό και άκρως επικίνδυνο εξωγήινο οργανισμό που έκανε την εμφάνισή του σε πολλά επεισόδια της σειράς και στην κινηματογραφική μεταφορά.

Πραγματικά, οι περισσότερες σκηνές που βλέπουμε στο QUATERMASS 2 έχουν αναπαραχθεί και επαναεφευρεθεί κατά κάποιο τρόπο σε μεταγενέστερες παραγωγές Ε/Φ. Από τον σκοτεινό, αφιλόξενο και φουτουριστικό μεταλλικό οικισμό, που στην πραγματικότητα ήταν ένα διυλιστήριο της εταιρίας πετρελαιοειδών Shell, μέχρι τα πλάνα του τρομακτικού περιεχομένου των κοντέϊνερς, όλα φέρνουν ενός είδους deja- vu στους φίλους της Ε/Φ.

Πολλοί ίσως να σκεφτούν ότι ίσως η ταινία σήμερα να μην είναι και πολύ καλή λύση για τη ψυχαγωγία τους, μιας και οι περισσότερες ταινίες της εποχής δεν μπορούν να προσφέρουν τις συγκινήσεις που θα ήθελε το σημερινό κοινό, το οποίο έχει συνηθίσει σε πανάκριβα ειδικά εφέ και αμφιβόλου ποιότητας πλοκές.

Μέγα λάθος, καθώς το QUATERMASS 2 στέκεται άνετα σήμερα ανάμεσα στα μοντέρνα, γεμάτα γραφικά CGI έργα Ε/Φ και μάλλον ξεπερνάει τα περισσότερα με κάτω τα χέρια!

Σε μια εποχή που τα sequels κατά κανόνα είχαν στόχο να τελειοποιήσουν τον προκάτοχό τους, και όχι απλά να τσεπώσουν εκμεταλλευόμενα την εμπορική επιτυχία του παρουσιάζοντας φανερά κατώτερο θέαμα στο κοινό, το QUATERMASS 2 πετυχαίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Κατ’ αρχάς είναι απόλυτα πιστευτό, δεν γίνεται cheesy παρά σε ελάχιστες στιγμές του, που περισσότερο έχουν να κάνουν με τα φυσικά εμπόδια στα ειδικά εφέ της εποχής λόγω της μη εξελιγμένης τεχνολογίας. Οι χώροι στους οποίους εκτυλίσσεται η ιστορία είναι φροντισμένοι και 100% πιστευτοί. Τυπικό παράδειγμα, τα χαλάσματα τα οποία εξερευνάει ο καθηγητής με τον βοηθό του προτού ο τελευταίος μολυνθεί, δίνουν ξεκάθαρη εικόνα καταστροφής από τον ουρανό, ενώ ακόμα και τα ειδικά εφέ των εξωγήινων πλασμάτων σ’ όλο τους το μεγαλείο δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν το θαυμασμό ακόμα και σήμερα.

Ο ρυθμός του QUATERMASS 2 είναι γρήγορος και δεν υπάρχουν κοιλιές, ενώ οι όποιες σεναριακές αφέλειες συγχωρούνται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Μυστήριο, δράση και αποκαλύψεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, και εγγυώνται ποιοτική ψυχαγωγία 50’s style για όλους τους φίλους της κλασσικής Ε/Φ.

Στο ρόλο του καθηγητή Quatermass είναι για δεύτερη φορά ο Brian Donlevy, μετά το THE QUATERMASS XPERIMENT, και όπως και στο προαναφερόμενο, είναι απολαυστικός. Οι βοηθητικοί χαρακτήρες επίσης προσθέτουν την πινελιά τους στην καταπληκτική παραγωγή.

Γενικά μιλάμε για μια από τις κορυφαίες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά Ε/Φ της δεκαετίας του ’50, που όποιος θέλει να θεωρείται ενεργός φίλος της Ε/Φ οφείλει να αναζητήσει, να αγοράσει και να δει και να ξαναδεί. Χωρίς υπερβολή, είναι ένα αληθινό αριστούργημα του είδους και μου κάνει τρομερή εντύπωση πώς και δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα ένα μοντέρνο κινηματογραφικό remake του.

Αλλά, αν κρίνουμε από το πώς κινείται το Χόλυγουντ τελευταία σ’ αυτόν τον τομέα, θα έβαζα στοίχημα ότι όπου να ‘ναι έρχεται η ώρα της αναβίωσης του μεγάλου Bernard Quatermass. Άντε, λοιπόν!

DVD Notes:

Η τανία κυκλοφορεί από τη New Star σε έκδοση με άγνωστα χαρακτηριστικά.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Anchor Bay)
R2 Γερμανία (Anolis/E-M-S)
R2 Ισπανία (Manga Films)
R2 Μ. Βρετανία (DD Video)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Κάθε έκδοση αξίζει προσοχής, με την καθεμία να περιέχει παροχές που δεν εμφανίζονται στις άλλες.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Kroneberg (Βαθμολογία: 3) στίς 22/09/2015 13:47

Αξιοπρεπής ταινία για την εποχή της, αλλά το αγαπημένο μου με Quatermass είναι το Five Million Years to Earth (1967).

Rakhe (Βαθμολογία: 5) στίς 09/03/2014 18:53

πολυ καλο
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstarstar

Gore
_
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarstar
(2 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa