Σχόλια: 
Η μελαγχολική μπαλάντα έναρξης από την Νεοκυμματική Πόπη Αστεριάδη δίνει υποσχέσεις για ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, αίσθηση που μεγαλώνει όταν οι θεατές εντοπίζουν γνωστά και αγαπημένα εγνώρια και δειθνή ονόματα στα credits. Τέτοια είναι της πάντα αγαπητής και διάσημης Νόρας Βαλσάμη, του πρωτοπόρου στο Ελληνικό body building και με διεθνή καριέρα ηθοποιού, Τάκη Κάβουρα, του μουσικού, ηθοποιού και πολύπλευρου καλλιτέχνη Θεόδωρου Ρουμπάνη που κάνει και την παραγωγή και σύμφωνα με πηγές έγραψε και το τραγουδάκι της έναρξης σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και Πάνου Αποστολίδη, του με μεγάλη καριέρα Νίκου Τσαχιρίδη σε ένα μικρό ρόλο και βέβαια του πρωταγωνιστή και σταρ του Χόλιγουντ George Hamilton και του πανταχού παρόντα ήρωα των b-movies Cameron Mitchell.
Οι προσδοκίες κορυφώνονται με την πρώτη ατμοσφαιρική σκηνή όπου βλέπουμε τα πτώματα των Jeffrey (George Hamilton) και της αδελφής του Sarah (Luciana Paluzzi) σε ένα σκάφος στη μέση του πελάγους, με τον Jeffrey να δίνει τον πρόλογο λέγοντας (σε ελεύθερη μετάφραση) "Πιστεύετε στην μετενσάρκωση; Εγώ ναι. Το όνομά μου είναι Jeffrey και ακριβώς πριν τρεις ώρες πέθανα, τουλάχιστον το σώμα μου πέθανε. Η ψυχή όμως ζει για πάντα.", προετοιμάζοντας τους θεατές για ένα 70s giallo-ειδές τριπάκι α-λα Ελληνικά. Ένα Ελληνοβρετανικό μεταφυσικό giallo; Τι άλλο να ζητήσει κανείς ένα τεμπέλικο και καυτό από τους 37 βαθμούς καλοκαιρινό απόγευμα;
Έν μέρη, το ξεχασμένο σήμερα ακόμα και από τους πορωμένους με Ελληνικό χρώμα στο ξένο σινεμά, MEDUSA, είναι αυτό ακριβώς, ένα μυστήριο μετά φόνου με διασκορπισμένο φιλοσοφείν περί μεταφυσικού, αστυνομική έρευνα, ιδιόρυθμους χαρακτήρες, μερικούς αιματηρούς φόνους, ωραία Ελληνική μουσική και αρκετά πλάνα από τη Ρόδο των 70s στην οποία γυρίστηκε. Τι μπορεί να πάει στραβά με σενάριο από τον γνωστό για τα THE OBLONG BOX, CRY OF THE BANSHEE και TO THE DEVIL A DAUGHTER, Christopher Wicking και σκηνοθεσία από τον Gordon Hessler με κλασικές ταινίες στο ενεργητικό του όπως PRAY FOR DEATH, SCREAM AND SCREAM AGAIN και THE GOLDEN VOYAGE OF SINBAD; Όπως αποδεικνύουν τα πρώτα 20 λεπτά του MEDUSA, δυστυχώς όλα και πολύ, μα πολύ στραβά.
Πρώτο απ' όλα η υπόθεση, που είναι ένας ακατανόητος αχταρμάς που κανείς θέλει 2-3 προβολές και προσωπικό τουλάχιστον δύο ατόμων μπας και αποκρυπτογραφήσει. Εμμέσω τραγουδιών που συνεχίζουν ακάθεκτα στα πρώτα λεπτά της προβολής, με μπόλικο Ελληνικό φολκλόρ, μερακλίδικες ζεμπεκιές από τον Θεόδωρο Ρουμπάνη που πιο πριν είχε τραγουδήσει ένα γλυκανάλατο κιθαριστικό έντεχνο της εποχής, σπασίματα πιάτων και όλα τα σχετικά, μεταφερόμεστε στο γλέντι αρραβώνων της όμορφης Sarah με τον Νίκο (Θεόδωρος Ρουμπάνης).
Σύντομα, ένας υπερμεθυσμένος και ντυμένος Έλβις Jeffrey χαλάει το πάρτι και πετιέται έξω. Αποδεινύεται ότι ο εκκεντρικός Αμερικάνος playboy χρωστάει λεφτά από ύποπτες μπίζνες στον μαφιόζο Angelo (Cameron Mitchell) τα οποία έχει προγραμματίσει να πληρώσει από κάποια ακαθόριστη κληρονομιά. Όμως κάτι στραβώνει και ο Jeffrey δεν θα πάρει μία, οπότε αρχίζει να ψάχνει τρόπους να ακυρώσει την κληρονομιά ώστε να πληρώσει τον Angelo. Ο τελευταίος αρχίζει να κάνει bullying σε διάφορους, σκοτώνει και έναν υποψήφιο κληρονόμο πνίγοντάς τον με νερό από λάστιχο. Παράλληλα, άλλοι φόνοι ατόμων που φαίνεται ότι σχετίζονται με την κληρονομιά αρχίζουν να ερευνώνται από τον τοπικό επιθεωρητή (Τάκης Κάβουρας), που φυσιολογικά έχει τον Jeffrey ψηλά στη λίστα υπόπτων την ώρα που αυτός προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα στο παρακείμενο καζίνο, παρενοχλώντας τον Νίκο που είναι εκεί με την αδελφή του με την οποία ο Jeff έχει μια, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, αρκετά... κοντινή σχέση.
Ο Angelo ρίχνει μερικές ψιλές στον Jeffrey για να του θυμίσει ότι του χρωστάει κοντά διακόσια χιλιάρικα τα οποία πρέπει να πληρώσει στη μαφία (;), ενώ ο Νίκος σε μια επίδειξη καλωσύνης προσπαθεί ανεπιτυχώς να γλυτώσει τον αδελφό της μνηστής του προσφέροντας 10.000 δολάρια στον Angelo για να αφήσει τον Jeff ήσυχο την ώρα που ο τελευταίος καμακώνει την όμορφη αεροσυνοδό που υποδύεται η Νόρα Βαλσάμη στην παρακείμενη παραλία. Οι δυο τους μεταφέρονται στο δωμάτιο αλλά η αεροσυνοδός, που φαίνεται κι αυτή να έχει σχέση με την περιβόητη κληρονομιά, δεν θέλει τον Jeffrey που προσπαθεί να τη βιάσει, αλλά τελικά καταλλήγει αιματηρά δολφονημένη από άγνωστο που βρίσκεται εκεί, έναν φόνο που προσπαθεί να καλύψει η Sarah την ώρα που ο Νίκος παίζει στην κιθάρα άλλο ένα γλυκανάλατο τραγουδάκι για την παρέα σε μια μυστηριώδη δεξίωση.
Ακούγονται λίγο μπερδεμένα τα παραπάνω; Στην πραγματικότητα νιώθω πολύ υπερήφανος για την αποκρυπτογράφηση που έκανα στην υπόθεση, με την ελπίδα οι μετέπειτα μελετητές του φαινομένου που λέγεται MEDUSA να καταλάβουν και εκτιμήσουν τις κακουχίες που πέρασα για να γράψω αυτές τις παραγράφους. Στην πράξη, η ταινία μοιάζει σαν να μην έχει καθόλου σενάριο και τα στελέχη να ανακαλύπτουν τις επόμενες σκηνές καθώς προχωράνε τα γυρίσματα. Δεν υπάρχει συνοχή ή συνέχεια στα δρώμενα τα οποία μοιάζουν με εντελώς ξεχωριστά και ασύνδετα σκετσάκια που απλώς ακολουθούν τους πρωταγωνιστές και ιδίως τον διάσημο για το μόνιμο μαύρισμά του, George Hamilton, που δείχνει να περνάει πολύ καλά με αρκετές μιμήσεις κλασικών ηθοποιών του Χόλιγουντ όπως ο Humphrey Bogart, ενώ έχει να επιδείξει με διαφορά την πιο εξεζητημένη γκαρνταρόμπα της παραγωγής, με αμφιέσεις που, εκτός της στολής Έλβις, κυμμαίνονται από τζιν μπουφανάκι με πίσω στάμπα ινδιάνου-καβάλα-στο-άλογο μέχρι φουλ φράκο κομπλέ με παπιγιόν και όλα τα σχετικά.
Ο Cameron Mitchell είναι ο γνωστός εαυτός του, φωνακλάς και με τυπικά υπερβολική ερμηνεία, αλλά κι αυτός δείχνει να το διασκεδάζει όσο και ο Hamilton, ενώ η γνωστή μεταξύ άλλων για το ρόλο της στο έπος του James Bond, THUNDERBALL, Luciana Paluzzi, είναι μάλλον ότι καλύτερο έχει να επιδείξει από άποψη υποκριτικής η ταινία. Ο Τάκης Κάβουρας, μια απίθανη επιλογή για το ρόλο του επιθεωρητή, σε πολλές φάσεις κλέβει την παράσταση τόσο με το παχύ ρωμέικο σήμα-κατατεθέν μουστάκι του όσο και με μερικές μαγικές ατάκες άμπαλης αστυνομικής έρευνας σε άψογη Βρετανική προφορά, ενώ τα τραγούδια του Ρουμπάνη είναι από μόνα τους ανθολογίας, τουλάχιστον στα σουρεάλ πλάισια που κινείται η ταινία. Αξίζει μια αναφορά και η δροσερή με το σέξυ μπικίνι της Νόρα Βαλσάμη που κάνει ό,τι μπορει στο ρόλο της χωρίς να ντουμπλάρεται, ενώ η μελλοντική σύζυγος του George Hamilton, Alana Stewart, εμφανίζεται κυριολεκτικά από το πουθενά σε ένα μικρό ρόλο.
Μπορώ να φανταστώ την εικόνα των Ρουμπάνη, Hamilton, Paluzzi, Mitchell και Stewart μεταξύ άλλων ημίγυμνους (ή και ολόγυμνους) να κρεπαλιάζουν στις παραλίες της Ρόδου και μέσα στην παραζάλη του λιώματός τους τον Ρουμπάνη να προτείνει με άψογη Ελληνοαγγλική προφορά στον Hamilton να γυρισουν ένα θρίλερ με υπερφυσικούς τόνους, αιμομιξία και όλα τα σχετικά, για να κονομήσουν και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Διάφορα μέσα κατά καιρούς αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε, με τον George Hamilton, η καριέρα του οποίου εκείνη την εποχή ήταν σε τέλμα και προσπαθούσε να μένει με το στανιό στην Χολιγουντιανή επικαιρότητα, να συμφωνεί να κάνει την ταινία "επειδή μπορούσε", κυρίως σαν δικαιολογία να συνεχίσει τα μπάνια με την μέλλουσα σύζυγο του με τα έξοδα πληρωμένα από την παραγωγό εταιρία ιδιοκτησίας Ρουμπάνη.
Πάντως μέσα στον γενικά ακατανόητο και κουραστικό αχταρμά του MEDUSA, οι πιο περιπετειώδεις θεατές που θα καταφέρουν να μην το κλείσουν θα εντοπίσουν αρκετές "τόσο-κακές-που-είναι-καλές" σκηνές, όπως αυτή με Mitchell και Hamilton στο σκάφος να συζητάνε ο ένας για την Τουρκία και ο άλλος για... γαλοπούλες (σ.σ. Turkey=γαλοπούλα στα Αγγλικά) πριν ο τελευταίος αφήσει τον Mitchell στη μέση του πουθενά αποκαλύπτοντας το... μυστήριο, το σύνολο των σκηνών αφελούς και γενικά κωμικής αστυνομικής έρευνας που φέρνουν λίγο στο νου τα λιγότερο ποιοτικά gialli, όπως και τους αρκετούς υπερβολικά δοσμένους μονόλογους του Cameron Mitchell. Παρομοίως, οι σκηνές Ελληνικής μουσικής και φολκόρ είναι τουλάχιστον υπερβολικές και κάνουν αντίστοιχες του κλασικού Ελληνικού σινεμά να μοιάζουν με ακριβά χολιγουντιανά μιούζικαλ, ενώ οι γκριμάτσες και το αστραφτερό χαμόγελο του George Hamilton μοιάζουν σαν είναι μονίμως σε πρώτο πλάνο επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα.
Προβλέψιμα, Μέδουσα δεν υφίσταται στην ταινία και το φινάλε είναι πέρα από κάθε λογική εξήγηση με λίγο ακόμα μεταφυσικό αμπελοφιλοσοφείν από Hamilton και Κάβουρα, συνοψίζοντας μια αληθινά επίπονη εμπειρία που θα δοκιμάσει τις αντοχές ακόμα και του πιο ανθεκτικού σκουπιδόφιλου. Φυσιολογικά, το MEDUSA ξεχάστηκε εντελώς τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, αλλά πλέον βρίσκεται διαθέσιμο σε Public Domain συλλογές ποιότητας VHS για τους θαρραλέους θεατές που θα θελήσουν να το δοκιμάσουν, κάτι στο οποίο προσωπικά τους προκαλώ.
|