b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
SATAN'S BLACK WEDDINGSATAN'S BLACK WEDDING (1975)
SUPERSTITIONSUPERSTITION (1982)
THE HAUNTED PALACETHE HAUNTED PALACE (1963)
WITCHCRAFTWITCHCRAFT (1964)
BLACK SABBATHBLACK SABBATH (1963)
THE LONG HAIR OF DEATHTHE LONG HAIR OF DEATH (1964)
BARON BLOODBARON BLOOD (1972)
HORROR HOTELHORROR HOTEL (1960)
CASTLE OF THE LIVING DEADCASTLE OF THE LIVING DEAD (1964)
CASTLE OF THE WALKING DEADCASTLE OF THE WALKING DEAD (1967)
TERROR CREATURES FROM THE GRAVETERROR CREATURES FROM THE GRAVE (1965)
THE VIRGIN OF NUREMBERGTHE VIRGIN OF NUREMBERG (1963)
HORROR RISES FROM THE TOMBHORROR RISES FROM THE TOMB (1973)
THE HOUSE ON SKULL MOUNTAINTHE HOUSE ON SKULL MOUNTAIN (1974)
DIE MONSTER DIE!DIE MONSTER DIE! (1965)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
CURSE OF THE CRIMSON ALTAR (1968) (Μ. Βρετανία)
A.K.A.: The Crimson Altar, The Crimson Cult
Ελληνικός τίτλος: Οι Βρικόλακες Στήνουν Χορό, Ο Πύργος του Τρόμου, Το Σπίτι του Τρόμου
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  CURSE OF THE CRIMSON ALTAR  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Αιρέσεις, Κατάρα, Μαγεία, Παραισθήσεις, Εκδίκηση, Κυνήγι Μαγισσών, Ψυχεδέλεια, H.P. Lovecraft
ΣκηνοθεσίαVernon Sewell
ΗθοποιοίChristopher Lee, Boris Karloff, Mark Eden, Barbara Steele, Michael Gough, Virginia Wetherell, Rosemarie Reede, Rupert Davies, Derek Tansley
ΣενάριοMervyn Haisman, Henry Linkoln, Jerry Sohl, Louis M. Heyward, Gerry Levy
ΠαραγωγήLouis M. Heyward, Gerry Levy, Tony Tenser
ΜουσικήPeter Knight
ΦωτογραφίαJohn Coquillon
ΜοντάζHoward Lanning
Σχολιάστε την ταινία
Υπόθεση:

Ένας άνδρας ερευνά την εξαφάνιση του αδελφού σε μια μικρή πόλη την οποία βαραίνει αρχαία κατάρα από την τοπική μάγισσα που είχε ορκιστεί εκδίκηση πριν καεί στην πυρά.

Σχόλια:

Curse of the Crimson Altar - Christopher Lee
Curse of the Crimson Altar 01Το μικρό στούντιο της Tigon πάντα υπήρχε στη σκιά εκείνων της Hammer και της Amicus κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της Βρετανικής σκηνής. Όμως κατάφερε να ξεχωρίσει με μερικές κλασικές ταινίες μία από τις οποίες είναι σίγουρα το CURSE OF THE CRIMSON ALTAR. Πρόκειται για την 4η ταινία που κυκλοφόρησε το Βρετανικό στούντιο μέσα στο 1968, πρώτη χρονιά λειτουργίας του κατά την οποία είχε ακουστεί για τα καλά λόγω κυρίως του θρυλικού  WITCHFINDER GENERAL. Μια ταινία με ένα ονειρώδες all- star επιτελείο ηθοποιών που ερμηνεύουν ένα καλογραμμένο σενάριο με έντονο χρώμα H.P. Lovecraft και που σίγουρα παίρνει επάξια τη θέση της στα ψηλά του πάνθεον του Βρετανικού τρόμου.    

Curse of the Crimson Altar 02Ο Robert Manning (Mark Eden) πηγαίνει απροειδοποίητα στο πανδοχείο των Morley  αναζητώντας τον εξαφανισμένο αδελφό του που πριν 10 μέρες του είχε στείλει γράμμα από εκεί. Αφού πίνει το ποτάκι του στο οργιώδες πάρτι της Eve (Virginia Wetherell), όμορφης ανηψιάς του ιδιοκτήτη Morley (Christopher Lee) που όταν τον συναντάει ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τον αδελφό του Manning, όπως άλλωστε του είχε πει στο τηλέφωνο όταν μιλήσαν λίγες μέρες πριν.

Curse of the Crimson Altar 03Μένοντας το βραδάκι μετά από πρόσκληση του Morley γνωρίζει τόσο τον καθυστερημένο οικιακό βοηθό Elder (Michael Gough) όσο και τον ηλικιωμένο ειδικό στη μαύρη μαγεία καθηγητή John Marsh (Boris Karloff) που του εξιστορεί τον τοπικό μύθο της Lavinia Morley (Barbara Steele), πρόγονο της Eve η οποία ορκίστηκε να εκδικηθεί το χωριό λίγο πριν την κάψουν στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας και που η επέτειος του θανάτου της εορτάζεται με πανηγυρικό τρόπο στο χωριό.

Curse of the Crimson Altar - Barbara SteeleΌταν ο Elder τον προειδοποιεί να φύγει από το χωριό και ταυτόχρονα αρχίζει να βλέπει σε ακαθόριστα οράματα τον εαυτό του να συμμετέχει σε μυστηριώδεις τελετές μαύρης μαγείας προς τιμή της νεκρής μάγισσας Lavinia ο Manning αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι παράξενο συμβαίνει. Έτσι πιάνει κολλητιλίκια με την όμορφη Eve και μαζί αρχίζουν να ερευνούν την εξαφάνιση του αδελφού του, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τον θείο Morley αλλά ούτε και από τον αινιγματικό καθηγητή Marsh.

Curse of the Crimson Altar - Boris KarloffΚακά τα ψέματα, τα ονόματα και μόνο των ηθοποιών της ταινίας είναι αρκετά για να προκαλέσουν δέος στον οποιονδήποτε horror fan πολύ πριν την προβολή. Το ότι το τελικό αποτέλεσμα στέκεται αντάξιο αυτών είναι ένα επιπλέον μπόνους του πολύπειρου σκηνοθέτη Vernon Sewell που μαζί με τους σεναριογράφους βάζουν τα δυνατά τους και επιτυγχάνουν στα περισσότερα μέτωπα.

Curse of the Crimson Altar 05Με σταθερά καλό ρυθμό, σταδιακό ξεδίπλωμα της ιστορίας και στρατηγικά τοποθετημένες αποκαλύψεις η ταινία κυλάει απολαυστικά και δεν καταφέρνει να την χαλάσει ούτε η σχετική έλλειψη πυκνής ατμόσφαιρας που ίσως ταίριαζε καλύτερα σε μια ταινία αυτής της θεματολογίας, ούτε οι ομολογουμένως ελάχιστες σεναριακές τρύπες. Η γνωστή γοτθική αίσθηση της λογοτεχνίας του Lovecraft είναι διάχυτη με την ιστορία Dreams in the Witch House να μοιάζει η βασική επιρροή παρόλο που δεν αναφέρεται στα credits. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αρχαίες κατάρες, μυστικές κρύπτες, τελετές δαιμονολατρίας και όλα τα σχετικά που δίνουν τον απαραίτητο τόνο μέχρι το φινάλε.  

Curse of the Crimson Altar 06Το βασικό θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το CURSE OF THE CRIMSON ALTAR είναι το σταδιακό ξεδίπλωμα του μυστηρίου της εξαφάνισης του αδελφού Manning και η σχέση αυτής με την σατανική Lavinia. Έτσι φροντίζει να μπερδεύει φαντασία με πραγματικότητα μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον κάθε τόσο και σε άλλον από τους πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες της ταινίας. Η επιτηδευμένη αυτή τάση έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το μυστήριο μέχρι τέλους παρόλο που λόγω των πρώτων πλάνων ουσιαστικά αποκαλύπτεται το τι έχει συμβεί. Όμως το συνεχόμενο παιχνίδι με τους ρόλους των διαφόρων χαρακτήρων καταφέρνει να συντηρεί αυτό το ενδιαφέρον μέχρι τέλους, κάτι γενικά ασυνήθιστο σε αντίστοιχες παραγωγές της εποχής.

Curse of the Crimson Altar 06Οι επιρροές του γοτθικού σινεμά του Mario Bava είναι παντού, με αρκετά ατμοσφαιρικά πλάνα να εισάγονται εμβόλιμα σε διάφορα στρατηγικά χρονικά σημεία, ενώ το παιχνίδι με τα χρώματα είναι αυτοσκοπός και δίνει μια ψυχεδελική ποιότητα στο θέαμα που ταιριάζει με τα ήθη της εποχής στην οποία γυρίστηκε η ταινία. Σ’ αυτό τον τομέα η σκηνοθεσία του Vernon Sewell φτάνει στο ανώτερο επίπεδό της, καταφέρνοντας να δίνει μια παραισθησιακή ποιότητα ιδίως στα ονειρικά πλάνα τα οποία προσωπικά θεωρώ ανθολογίας

Curse of the Crimson Altar 07Από το μέτωπο των ηθοποιών, το θέαμα είναι αντάξιο των ονομάτων του. Ο Boris Karloff που βρισκόταν στη δύση της μεγάλης καριέρας του έχει πραγματικό πρωταγωνιστικό ρόλο παρόλο που τα προβλήματα υγείας του είναι φανερά αφού συνήθως βρίσκεται καθιστός στο αναπηρικό καροτσάκι.  Όμως σε ορισμένες στιγμές καταφέρνει με το γνώριμο γοτθικό ύφος του να επισκιάσει ακόμα και τον συμπρωταγωνιστή του Lee. Αυτός είναι στα γνωστά ανεβασμένα στάνταρντς του, με έναν καίριο ρόλο και επίσης έχει αρκετό χρόνο στο πλάνο.

Curse of the Crimson Altar 08Ο συμπρωταγωνιστής τους Mark Eden αν και απέχει πολύ σε φυσική παρουσία από τα ιερά τέρατα που βρίσκονται γύρω του κάνει ότι καλύτερο μπορεί στο ρόλο του πρωταγωνιστή, ενώ Gough, Davies και Steele εμφανίζονται μεν λίγο, αλλά οι ρόλοι τους είναι σούπερ με το μακιγιάζ της Steele ως Lavinia να ξεχωρίζει και να θεωρείται από τις πιο κλασικές της μεταμορφώσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το τρομερό ντεμπούτο της πανέμορφης Virginia Wetherell στο οποίο εκτός από τις υποκριτικές της ικανότητες δείχνει και λίγο γυμνάκι για ακόμα περισσότερη πικάντικη γεύση.

Curse of the Crimson Altar 09Για να συμπληρωθεί η εικόνα μιας γενικά απολαυστικής ταινίας έχουμε και κάποιες εντυπωσιακές σκηνές όπως το οργιώδες πάρτι που φωνάζει «τέλη 60s» στην έναρξη, ενώ η εναρκτήρια σεκάνς που έχει λογοκριθεί στις Ευρωπαϊκές εκδόσεις της ταινίας είναι αρκετά τολμηρή για τα δεδομένα του Βρετανικού γοτθικού τρόμου. Όλα υποστηρίζονται από πολύ καλή και ατμοσφαιρική μουσική που μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία καθιστά το CURSE OF THE CRIMSON ALTAR μια απολύτως αναγκαία προσθήκη για τις συλλογές των φίλων του κλασικού γοτθικού τρόμου και ακόμα μία μεγάλη στιγμή του στούντιο της Tigon.  

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Μ. Βρετανία (DD Entertainment)
R2 Μ. Βρετανία (Odeon)
R2 Γερμανία (EMS)
R2 Ιταλία (Mondo)
R2 Ισπανία (Divisa Red)

Blu Ray Μ. Βρετανίας (Odeon)

Καλύτερες η Γερμανική και Βρετανικές που έχουν αναμορφική μεταφορά. Η Γερμανική έκδοση περιέχει στα extras κομμένη σκηνή που δεν υπάρχει στις υπόλοιπες εκδόσεις και από άποψη πληρότητας της ταινίας είναι η κορυφαία.  



Δεν υπάρχουν σχόλιασμοί για αυτή την ταινία.


Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:



Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating

(0 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa