b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
DEVILS OF DARKNESSDEVILS OF DARKNESS (1965)
SUPERSTITIONSUPERSTITION (1982)
THE FOUR SKULLS OF JONATHAN DRAKETHE FOUR SKULLS OF JONATHAN DRAKE (1959)
CURSE OF THE CRIMSON ALTARCURSE OF THE CRIMSON ALTAR (1968)
HORROR HOTELHORROR HOTEL (1960)
THE BROTHERHOOD OF SATANTHE BROTHERHOOD OF SATAN (1971)
SATAN'S SLAVESATAN'S SLAVE (1976)
PRIME EVILPRIME EVIL (1988)
TERROR CREATURES FROM THE GRAVETERROR CREATURES FROM THE GRAVE (1965)
SATAN'S BLACK WEDDINGSATAN'S BLACK WEDDING (1975)
THE LONG HAIR OF DEATHTHE LONG HAIR OF DEATH (1964)
RACE WITH THE DEVILRACE WITH THE DEVIL (1975)
THE HOUSE ON SKULL MOUNTAINTHE HOUSE ON SKULL MOUNTAIN (1974)
BLOOD SABBATHBLOOD SABBATH (1972)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
WITCHCRAFT (1964) (Μ. Βρετανία)
Ελληνικός τίτλος: Μαύρη Μαγεία
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  WITCHCRAFT  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Μαγεία, Αιρέσεις, Οικογενειακά Μυστικά, Εκδίκηση
ΣκηνοθεσίαDon Sharp
ΗθοποιοίLon Chaney Jr., Jack Hedley, Jill Dixon, Viola Keats, Marie Ney, David Weston, Diane Clare, Yvette Rees, Barry Linehan, Victor Brooks
ΣενάριοHarry Spalding
ΠαραγωγήRobert A. Lippert, Jack Parsons
ΜουσικήCarlo Martelli
ΦωτογραφίαArthur Lavis
ΜοντάζRobert Winter
Υπάρχουν 1 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Δύο αδέλφια βρίσκονται στο επίκεντρο αρχαίας διαμάχης μεταξύ δύο οικογενειών που ασκούν μαύρη μαγεία όταν εν αγνοία τους βεβηλώνουν τον τάφο μιας τοπικής μάγισσας.

Σχόλια:

Witchcraft - Lon Chaney Jr.
Witchcraft 01Πάντα μια ταινία τρόμου από την κατά τεκμήριο χρυσή εποχή της Βρετανικής γοτθικής σκηνής είναι ευπρόσδεκτη όσον αφορά τον γράφοντα, έτσι και το WITCHCRAFT που τυχαίνει να είναι από εκείνες τις ταινίες που αν κανείς είχε την τύχη να δει μικρός, λογικά θα σημάδευε την κινηματογραφική του ζωή και θα τον έκανε άμεσα fan της σκηνής. Πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν έρχεται από κάποιο από τα γνωστά Βρετανικά στούντιο της εποχής, αλλά που καταφέρνει να εφαρμόσει όσα δίδαξαν μέχρι τότε η Hammer και οι Ιταλοί γοτθικοί δημιουργοί σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύνολο.

Witchcraft 02Δύο αδέλφια που ελέγχουν μια κατασκευαστική εταιρία πηγαίνουν στον τόπο που θα εγερθεί το τελευταίο τους οικιστικό έργο. Δυστυχώς όμως η αναγκαία απαλλοτρίωση συμπεριλαμβάνει και το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης, κάτι που ενοχλεί αφάνταστα τον φωνακλά ντόπιο Morgan Whitlock (Lon Chaney Jr.) ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί τους εργολάβους ότι θα μετανιώσουν τη σύληση του νεκροταφείου. Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν η πιστή οικιακή βοηθός και κατά δεύτερο η καθηλωμένη μητέρα αρχίζουν να βλέπουν ανεξήγητα οράματα μιας νεαρής με γύψο στα ρούχα της που τους επισκέπτεται τα βράδια χωρίς να αφήνει ίχνη.

Witchcraft 03Αποδεικνύεται ότι οι δύο οικογένειες έχουν αρχαία διαμάχη, καθώς ο γέρο- Whitlock ούτε να ακούει δεν θέλει τη σχέση της όμορφης κόρης του με τον γιο Lanier (Jack Hedley), που μάλιστα σκόπευαν να παντρευτούν. Την ίδια γνώμη έχει και η μαμά Lanier που ξέρει ότι η οικογένεια Whitlock ανήκει στην «παλιά θρησκεία», όπως και η αρχαία μάγισσα τον τάφο της οποίας βεβήλωσαν εν αγνοία τους, και ότι μέχρι σήμερα εξασκούν τη μαύρη μαγεία. Φυσιολογικά, τα δύο αδέλφια δεν πιστεύουν τις δεισιδαιμονίες, μέχρι που τυχαίοι θάνατοι των γύρω τους και η εξαφάνιση της όμορφης συντρόφου του μικρού αδελφού τους πείθουν ότι βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Witchcraft 04Γενικά το WITCHCRAFT είναι μια ταινία που δύσκολα δεν θα συμπαθήσει ο μέσος fan του κλασικού γοτθικού τρόμου από τα πρώτα κιόλας λεπτά προβολής. Παρόλο τον φανερά περιορισμένο προϋπολογισμό, η ατμόσφαιρα είναι πλούσια καθ’ όλη τη διάρκεια και τονίζεται ακόμα παραπάνω από την επιβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Arthur Lavis και την μελετημένα χαμηλών τόνων σκηνοθετική προσέγγιση του έμπειρου Don Sharp (KISS OF THE VAMPIRE, DARK PLACES, THE FACE OF FU MANCHU, THE DEVIL SHIP PIRATES).

Witchcraft 05Το μεγάλο όνομα της ταινίας είναι ο πάντα εντυπωσιακός εμφανισιακά Lon Chaney Jr., ο οποίος έχει βασικά το δεύτερο ρόλο, αλλά όποτε είναι στο πλάνο ταιριάζει 100% με την σκοτεινή  ατμόσφαιρα και γενικά παραδίδει τα αγαθά και με το παραπάνω. Όλοι οι υπόλοιποι είναι μεν μια κλάση παρακάτω από τον Chaney φυσιογνωμικά αλλά προσεγγίζουν τους ρόλους τους με φανερή σοβαρότητα και δίνονται σε αυτούς.

Witchcraft 06Οι επιρροές της Hammer, του Mario Bava και των άλλων πρωτοπόρων της εποχής είναι ξεκάθαρες, αλλά το WITCHCRAFT έχει την δική του προσωπικότητα και στιλ και δεν αντιγράφει τις δοκιμασμένες συνταγές. Η φειδωλή χρήση της μουσικής και κάποιες αληθινά ανατριχιαστικές σκηνές δίνουν παραπάνω προστιθέμενη αξία από εκείνη που ούτως ή άλλως υπάρχει. Πέρα από αυτό, έχουμε και κάποιες σεναριακές ανατροπές που ξαφνιάζουν, αρκετές τελετές μαύρης μαγείας και γενικά όλα πηγαίνουν καλά σε μια ταινιούλα που λογικά θα εκτιμήσουν δεόντως οι πιστοί φίλοι του παλιού καλού κλασικού τρόμου.    


DVD Notes:

Δεν υπάρχουν γνωστές κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Twentieth Century Fox) – Midnite Movies double feature μαζί με το DEVILS OF DARKNESS
R2 Ισπανία (Llamentol S.L.)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. H R1 έχει αναμορφική μεταφορά και είναι η καλύτερη επιλογή. Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

medusa (Βαθμολογία: 2) στίς 06/09/2017 21:24

Δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο αλλα βλεπετε ευχαριστα παντως.....
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
0
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstar
(1 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa