b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
DAY OF THE ANIMALSDAY OF THE ANIMALS (1974)
DEADLY EYESDEADLY EYES (1982)
PROPHECYPROPHECY (1979)
ALLIGATORALLIGATOR (1980)
THE BEAST MUST DIETHE BEAST MUST DIE (1974)
SQUIRMSQUIRM (1976)
KINGDOM OF THE SPIDERSKINGDOM OF THE SPIDERS (1977)
THE UNCANNYTHE UNCANNY (1977)
BIG ALLIGATOR RIVERBIG ALLIGATOR RIVER (1979)
SPASMSSPASMS (1983)
THE BEAST WITHINTHE BEAST WITHIN (1982)
GOD TOLD ME TOGOD TOLD ME TO (1976)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
WOLFEN (1981) (ΗΠΑ)
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  WOLFEN  
Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου
Θέμα: Φόνος, Αστυνομική Έρευνα, Η Φύση Εκδικείται, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαMichael Wadleigh
ΗθοποιοίAlbert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan, Dick O'Neill, Dehl Berti, Peter Michael Goetz, Sam Gray
ΣενάριοDavid Eyre, Michael Wadleigh, Eric Roth
ΠαραγωγήRupert Hitzig, Alan King, Michael Wadleigh
ΜουσικήJames Horner
ΦωτογραφίαGerry Fisher
ΜοντάζMarshall M. Borden, Martin J. Bram, Dennis Dolan, Chris Lebenzon
Υπάρχουν 2 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας αστυνομικός ερευνάει σειρά αιματηρών φόνων στη Νέα Υόρκη που φαίνεται ότι έγιναν από άγρια ζώα άγνωστης προέλευσης.

Σχόλια:

Wolfen 1Μυστήριο, σασπένς, σκοτεινή ατμόσφαιρα και σούπερ ερμηνείες από τους πασίγνωστους πρωταγωνιστές είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του γενικά ξεχασμένου στις μέρες μας WOLFEN. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Whitley Strieber, το οποίο είχα και την τύχη να διαβάσω σε τρυφερή ηλικία από εκείνες τις αείμνηστες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης του Τρόμου, που είχε κυκλοφορήσει στα 80’s στη χώρα μας με τον παραπλανητικό τίτλο «Λυκάνθρωποι».

Wolfen 2Η σχέση του WOLFEN με λυκάνθρωπους είναι από ευκαιριακή ως ανύπαρκτη και έχει να κάνει με μια σειρά αποτρόπαιων φόνων που αρχίζουν ξαφνικά στη Νέα Υόρκη. Τα θύματα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο κοινό σημείο μεταξύ τους, αλλά ο φόνος ενός γνωστού πολιτικού και της συζύγου του προκαλεί την άμεση αντίδραση της αστυνομίας και συγκεκριμένα του ιδιόρρυθμου ντετέκτιβ Dewey Wilson (Albert Finney) που αναλαμβάνει την υπόθεση.

Wolfen 3Με τη συνδρομή ζωολόγου (Tom Noonan) και του τοπικού ιατροδικαστή (Gregory Hines)  αποδεικνύεται ότι οι φόνοι δεν έχουν γίνει από άνθρωπο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα από ζώο που πάντως δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητα του παρά μόνο κάποια μακρυνή συγγένεια με τους λύκους. Στην ιστορία μπλέκουν και διάφοροι περιθωριακοί ινδιάνοι με πρώτο τον Eddie Holt (Edward James Olmos) που για ένα διάστημα είναι και ο κύριος ύποπτος, ελλείψει άλλων.

Wolfen 4Σε γενικές γραμμές θα χαρακτήριζα με ευκολία το WOLFEN με αυτό που η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα ομάζει ως «sleeper». Με αργή αλλά σταθερή και ενδιαφέρουσα αναδίπλωση του μυστηρίου και της πλοκής, ο σκηνοθέτης του WOODSTOCK, Michael Wadleigh, καταφέρνει να κάνει μια χαμηλών τόνων ταινία που δεν χάνει το ενδιαφέρον της παρά σε ελάχιστες στιγμές. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως από την πλούσια και σκοτεινή ατμόσφαιρα που πηγάζει από τα πλάνα της παρακμιακής πλευράς της Νέας Υόρκης, γεμάτη χαλάσματα και ετοιμόρροπα κτίρια που είναι έτοιμα για κατεδάφιση για την ανέγερση ενός υπερπολυτελούς σύγχρονου αστικού σχεδίου.

Wolfen 5Από εκεί και πέρα υπάρχει και ο σχετικός αριστερίζων κοινωνικός προβληματισμός σχετικά με τη θυσία των παραδόσεων στο βωμό της αστικοποίησης και του εκμοντερνισμού, ο οποίος είναι μερικώς επιτυχημένος. Αυτός εκφράζεται από τον πολύ καλό Edward James Olmos που δίνει το αντίπαλο δέος ως ο ξεριζωμένος από την πίστη και παραδόσεις του λαού του ινδιάνος, και τον Albert Finney να βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στην κυνικότητα και τον αστυνομικό ρεαλισμό και στην συνειδητοποίηση ότι τα πάντα θυσιάζονται τελικά στο όνομα της «προόδου» του δυτικού κόσμου.

Wolfen 6Αυτή η προβληματική καταλήγει να γίνεται το κύριο ενδιαφέρον της ταινίας, που απλώς χρησιμοποιεί τους φόνους σαν μέσο για να την κατανοήσει ακόμα καλύτερα ο θεατής. Υπαρχουν συνεχόμενα αλληγορικά πλάνα και υποπλοκές προς αυτή την κατεύθυνση, που ίσως σε κάποια στιγμή να βαραίνουν τα δρώμενα λίγο περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν, πόσο μάλλον όταν η διάρκεια είναι τραβηγμένη όσο δεν παίρνει και φτάνει σχεδόν στις 2 ώρες.

Wolfen 7Προσωπικά θα προτιμούσα να λείπει αυτός ο εξαναγκασμός του θεατή στο να παραδεχτεί το προφανές. Πόσο κακή, δηλαδή, είναι η πρόοδος στις σύγχρονες πόλεις και έχει απομακρύνει τον αλαζόνα άνθρωπο από τις πνευματικές και πολιτιστικές ρίζες του καταστρέφοντας την φύση, η οποία με τη σειρά της τον εκδικείται. Γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι μάλλον το πιο αδύναμο σημείο της ταινίας, που θα μπορούσε να κάνει το πολιτικοκοινωνικό σχόλιο της χωρίς να θυσιάσει για χάρη του το θέαμα, κάτι που δυστυχώς γίνεται μέχρι ένα σημείο.

Wolfen 8Όμως το WOLFEN ποτέ δεν δήλωσε ότι είναι μια κοινότυπη ταινία τρόμου. Αντίθετα, απευθυνεται ξεκάθαρα σε ευρύτερο κοινό από αυτό του τρόμου και ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που είναι γενικά αμφιλεγόμενη από την πλειοψηφία του κοινού. Όμως, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη, η ταινία γενικά πετυχαίνει τον στόχο της και επιπλέον έχει και κανα- δυο πραγματάκια που λογικά θα ικανοποιήσουν τις φίλες και φίλους του καλού, ψαγμένου θρίλερ μυστηρίου. Να έλειπαν και κάποια αργά σημεία και κάποιες φανερά περιττές σκηνές φλυαρίας και επιστημονικού μπλα- μπλα…

Wolfen 9Σε κάθε περίπτωση, αξίζει μία προβολή, για να μην πω και δύο.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν γνωστές κυκλοφορίες στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Warner Home Video)
R2 Μ. Βρετανία (Warner Home Video)
R4 Αυστραλία (Warner Home Video)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές και αναμορφική μεταφορά. Η R1 έχει κάποια μικροextras που δεν υπάρχουν στις άλλες 2.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Megaterror (Βαθμολογία: 4) στίς 12/04/2013 14:54

Πολύ καλή ταινία. Φιλοσοφημένη, σκοτεινή, πρωτότυπη και διαφορετική από πολλές ταινίες λυκανθρωπίας. Μου άρεσαν όλες οι ερμηνείες επίσης και το μόνο που μας χαλάει είναι η μεγάλη διάρκεια. Γενικά όμως στέκεται σε υψηλά επίπεδα.

Squirmy (Βαθμολογία: 4) στίς 08/04/2013 22:27

Αγαπημένη ταινία! πολύ ασυνήθιστο και πρωτότυπο αστυνομικό θρίλερ σεναριακά και σκηνοθετικά. Μπλέκει με ιδιαίτερα μαγευτικό τρόπο τον μύθο των Λυκανθρώπων, σε συνδυασμό με την Ινδιάνικη φιλοσοφία και θρησκεία.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstar

Gore
2
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(6 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa