b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
VENOMVENOM (1981)
EATEN ALIVEEATEN ALIVE (1977)
THE KILLER SNAKESTHE KILLER SNAKES (1975)
BIG ALLIGATOR RIVERBIG ALLIGATOR RIVER (1979)
THUNDER OF GIGANTIC SERPENTTHUNDER OF GIGANTIC SERPENT (1988)
FROGSFROGS (1972)
WOLFENWOLFEN (1981)
DEATH CURSE OF TARTUDEATH CURSE OF TARTU (1967)
ALIEN FROM THE DEEPALIEN FROM THE DEEP (1989)
THE LAST SHARKTHE LAST SHARK (1981)
OF UNKNOWN ORIGINOF UNKNOWN ORIGIN (1983)
SNAKE PEOPLESNAKE PEOPLE (1971)
PIRANHA 2: THE SPAWNINGPIRANHA 2: THE SPAWNING (1981)
BLOOD TIDEBLOOD TIDE (1982)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
SPASMS (1983) (Καναδάς)
A.K.A.: Death Bite
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  SPASMS  
Είδος: Τρόμου, Θρίλερ
Θέμα: Τέρατα, Αιρέσεις, Εκδίκηση, Η Φύση Εκδικείται, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Μεταφορά Βιβλίου
ΣκηνοθεσίαWilliam Fruet
ΗθοποιοίPeter Fonda, Oliver Reed, Kerrie Keane, Al Waxman, Miguel Fernandes, Marilyn Lightstone, Angus MacInnes, Laurie Brown
ΣενάριοDon Enright, William Fruet
ΠαραγωγήJohn G. Pozhke, Maurice Smith, Martin Erlichman, John Newton, Gordon Robinson
ΜουσικήEric N. Robertson, Tangerine Dream
ΦωτογραφίαMark Irwin
ΜοντάζRalph Brunjes
Υπάρχουν 2 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας πλούσιος βιομήχανος φέρνει στην πόλη ένα σπάνιο είδος δηλητηριώδους φιδιού με το οποίο είχε ανοιχτούς λογαριασμούς από μια παρελθοντική συνάντηση τους στη ζούγκλα. Όμως τα μέλη της τοπικής αίρεσης θέλουν το φίδι εξίσου.

Σχόλια:

SpasmsΓια να είμαι από την αρχή τίμιος και ξεκάθαρος με αυτούς που πιθανόν να διαβάσουν το συγκεκριμένο σχόλιο, πρέπει να πω ότι η προδιάθεση ήταν η καλύτερη δυνατή λόγω των ονομάτων του Oliver Reed κατά κύριο λόγο και του Peter Fonda κατά δεύτερο. Ξέρω πως η συγκεκριμένη ταινιούλα δεν έχει πολλούς φίλους ανά τον κόσμο και από πολλούς θεωρείται η χειρότερη του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, όμως εγώ την είδα πρώτη φορά περίπου την εποχή που κυκλοφόρησε οπότε η συναισθηματική αξία την ανεβάζει πολύ περισσότερο από αυτό που μάλλον είναι.

SpasmsΚαι από τη μία πλευρά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται να αποτυγχάνει στο μεγαλύτερο μέρος της μια ταινία με αυτό το πρωταγωνιστικό δίδυμο, από την άλλη μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι μιλάμε για άλλη μια ταινία με γιγάντιο φίδι, είδος το οποίο διαχρονικά δεν τα πάει και τόσο καλά από πλευράς θεάματος. Κι όμως, δεδομένων των περιορισμών του SPASMS σε προϋπολογισμό, φαντασία στο σενάριο και ειδικά εφέ, βάζει με ευκολία τα γυαλιά σε όλες τις μοντέρνες εμετικές παραγωγές τύπου ANACONDA και τα συναφή, που έχουν πολλά ψηφιακά εφέ αλλά μηδέν ουσία.

SpasmsΠρόκειται για την τυπική ιστορία κατά την οποία ένας πάμπλουτος βιομήχανος (Oliver Reed) με χόμπι το κυνήγι φέρνει από τα βάθη της ζούγκλας ένα γιγάντιο δηλητηριώδες φίδι το οποίο λατρεύεται σαν θεότητα τόσο από τον τοπικό πληθυσμό όσο και από δυτικούς μέλη μυστήριων αιρέσεων. Φυσικά το φίδι ελευθερώνεται και αρχίζει να σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό στην πόλη, και στο προσκήνιο καλείται ένας καθηγητής (Peter Fonda) που τελικά προσπαθεί να εξοντώσει το φίδι μαζί με την αναγκαία θηλυκή βοήθεια. Για το κάνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να το πιάσει, κάτι που φιλοδοξεί να κάνει μέσω του βιομηχάνου που έχει συνάψει μια σχεδόν τηλεπαθητική σχέση με το φίδι όταν αυτό του είχε επιτεθεί κάποτε κατά τη διάρκεια κυνηγιού στη ζούγκλα.

SpasmsΔεν χρειάζεται κανείς να ξεχωρίζει για τις μαντικές του ικανότητες για να καταλάβει πώς κινούνται τα πράγματα από εκεί και πέρα. Το θέαμα ξεκινάει με τις απαραίτητους εξωτικούς χορούς και τελετές στην ζούγκλα που δίνουν μια κάποια ατμόσφαιρα και στη συνέχεια η δράση μεταφέρεται γρήγορα στην πόλη. Όσο γίνονται αυτά, έχουμε αρκετές τυχαίες επιθέσεις του φιδιού σε ανυποψίαστα θύματα, οι οποίες στηρίζονται από αρκετά καλά ειδικά εφέ gore. Όμως, το φίδι καθαυτό παραμένει αόρατο τον περισσότερο χρόνο μιας και ο σκηνοθέτης προτιμάει να αποδώσει τις επιθέσεις του υιοθετώντας τα μάτια του σαν την καλύτερη οπτική γωνία.

SpasmsΈτσι, έχουμε αρκετές ατμοσφαιρικές μεν αλλά γενικά αδιάφορες σκηνές επιθέσεων που από ένα σημείο και μετά γίνονται κουραστικά επαναλαμβανόμενες, ενώ από εδώ κι από εκεί έχουμε και την προστιθέμενη αξία όταν βρίσκονται οι δύο πρωταγωνιστές σε πρώτο πλάνο. Ιδίως ο Oliver Reed ως συνήθως παίρνει στα σοβαρά τον ρόλο του και προσπαθεί και τα δίνει όλα, παρόλο που σε ορισμένες στιγμές υπερβάλλει ξεκάθαρα. Σε κάθε περίπτωση, τις λίγες στιγμές που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο ανεβάζει το θέαμα κατά πολύ.

SpasmsΟ Peter Fonda από την άλλη μοιάζει σαν να κάνει συντήρηση δυνάμεων και μοιάζει να αντιλαμβάνεται καλύτερα τα προβλήματα της παραγωγής. Μοιραία, η ερμηνεία του δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο και περνάει επιδερμικά, όπως ακριβώς και ο αυστηρά κλισαρισμένος χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται. Χαρακτηρισμός ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί στο σύνολο της παραγωγής, παρόλο που το χωρίς φαντασία σενάριο στηρίζεται πάνω στο βιβλίο ‘Death Bite’ των Michael Maryk και Brent Monahan το οποίο είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τόσο ‘πεζό’ παρόλο που δεν το έχω διαβάσει.

SpasmsΑπό εκεί και πέρα όλα τα λεφτά είναι στο φινάλε και στις μονομαχίες φιδιού- Oliver Reed και φιδιού- Peter Fonda, όπου βλέπουμε και το τρομερό ερπετό στην ολότητα του. Δε νομίζω ότι το συγκεκριμένο τέρας θα έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους τους καλλιτέχνες ειδικών εφέ- δημιουργούς του, αλλά όπως προανέφερα κερδίζει με κάτω τα χέρια τα περισσότερα CGI- φίδια που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε σε αστείες παραγωγές της εποχής μας. Μάλιστα, αν θεωρήσει κανείς δεδομένο το γεγονός ότι τα χρήματα της παραγωγής τελείωσαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του φινάλε, τότε μάλλον πρέπει να το χαρακτηρίσει ως γενικά επιτυχημένο, τηρουμένων των αναλογιών.

SpasmsΕπιτυχημένο σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το SPASMS στο σύνολό του, αλλά προσωπικά δεν θα έφτανα και στα άκρα αποκηρύσσοντας το εξ ολοκλήρου. Σίγουρα έχει πολλά προβλήματα αλλά εξίσου σίγουρα έχει και αρκετές διασκεδαστικές και ατμοσφαιρικές στιγμές που θα εκτιμήσουν οι fans του σινεμά τρόμου. Λίγο το πρωταγωνιστικό δίδυμο, λίγο η μουσική των Tangerine Dream, λίγο το αρκετό αίμα που φρόντισε να τοποθετήσει στρατηγικά η ομάδα παραγωγής και λίγο η «τόσο κακό που είναι καλό» αισθητική που από ένα σημείο και μετά κυριαρχεί και δύσκολα χάνουν οι δηλωμένοι b-μουβάδες. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση και τάση προς συγχώρεση των κακοτοπιών, που κακά τα ψέματα, είναι πάρα πολλές.

DVD Notes:

Δεν υπάρχουν εκδόσεις σε DVD στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

Δεν υπάρχουν γνωστές εκδόσεις για την ώρα.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

PigeonKiller (Βαθμολογία: 2) στίς 03/11/2019 17:28

Χμμμ ούτε καλό ουτε κακό το λέω δεν είναι από τις ταινίες που μίσησα απλά ήταν απίστευτα βαρετό με αποτέλεσμα να το κάνω παύση αρκετές φορές το ξεκίνημα λίγο καλό ατμοσφαιρικό κατά τα άλλα έκανε μια τεράστια κοιλιά. Το φίδι για αυτό που είναι και το budget της ταινίας κάλουτσικο δεν με απογοήτευσε φουλ μιας που είμαι και fan των practical effects. Κατά τα άλλα μια σχετικά αδιάφορη ταινία μιας προβολής.

Kroneberg (Βαθμολογία: 2) στίς 25/02/2009 06:35

Ειχε καλο πρωταγωνιστικο διδυμο,μερικες καλες σκηνες επιθεσεων αλλα και μετριοτατα εφε.Το φιδι δεν επειθε, οπως ισως και ολοκληρη η ταινια...
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstar
(3 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa