b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
THE LEGEND OF HELL HOUSETHE LEGEND OF HELL HOUSE (1973)
THE AMITYVILLE HORRORTHE AMITYVILLE HORROR (1979)
BURNT OFFERINGSBURNT OFFERINGS (1976)
AMITYVILLE 3-DAMITYVILLE 3-D (1983)
DARK PLACESDARK PLACES (1973)
DEATH BED: THE BED THAT EATSDEATH BED: THE BED THAT EATS (1977)
HOUSE ON HAUNTED HILLHOUSE ON HAUNTED HILL (1959)
SYMPTOMSSYMPTOMS (1974)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
THE CHANGELING (1980) (ΗΠΑ)
Ελληνικός τίτλος: Απόλυτος Τρόμος
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  THE CHANGELING  
Είδος: Μυστηρίου, Θρίλερ
Θέμα: Στοιχειωμένο Σπίτι, Πνεύματα
ΣκηνοθεσίαPeter Medak
ΗθοποιοίGeorge C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas, Jean Marsh, John Colicos, Barry Morse, Madeleine Sherwood, Helen Burns, Frances Hyland
ΣενάριοWilliam Gray, Diana Maddox, Russell Hunter
ΠαραγωγήGarth H. Drabinsky, Joel B. Michaels
ΜουσικήRick Wilkins
ΦωτογραφίαJohn Coquillon
ΜοντάζLilla Pedersen
Υπάρχουν 5 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Ένας συνθέτης μετακομίζει σε μια μεγάλη έπαυλη μετά το θάνατο της γυναίκας και της κόρης του, αλλά εκεί έχει να αντιμετωπίσει ένα μυστηριώδες πνεύμα που στοιχειώνει το σπίτι.

Σχόλια:

The ChangelingΤο THE CHANGELING είναι μια από τις γνωστότερες και περισσότερο προβεβλημένες ταινίες που ανήκουν θεματικά στον ευρύτερο χώρο των στοιχειωμένων σπιτιών. Πιθανότατα μόνο το THE HAUNTING είναι εξίσου γνωστό και αναγνωρισμένο από το συγκεκριμένο υποείδος του σινεμά τρόμου, άντε και το πρωτότυπο THE AMITYVILLE HORROR. Και οι τρεις αυτές ταινίες χρησιμοποιούν ουσιαστικά το στοιχειωμένο σπίτι περισσότερο σαν δικαιολογία για να παρουσιάσουν μια καλοσχεδιασμένη και ενίοτε καλοεκτελεσμένη ιστορία μυστηρίου και αποκαλύψεων οι οποίες δικαιολογούν τα υπερφυσικά φαινόμενα, αλλά κατά την προσωπική γνώμη του γράφοντα, όλες αφήνουν πράγματα τα οποία θα ήθελαν να δουν περισσότερο οι fans του τρόμου.

The ChangelingΓενικά διστάζω να χρησιμοποιήσω την ταμπέλα «τρόμου» στο THE CHANGELING, γιατί η αίσθηση που μου άφησε όλες τις φορές που το είδα είναι ενός τυπικού θρίλερ μυστηρίου, που ναι μεν έχει κάποιες πολύ καλές τρομάρες, αλλά που φανερά ο στόχος του δεν είναι απλώς να τρομάξει τους βαριεστημένους οπαδούς του τρόμου. Πάντως αυτό το καταφέρνει, ίσως πολύ περισσότερο από το THE AMITYVILLE HORROR και άλλες γνωστές ταινίες αυτής της συνομοταξίας, αλλά σίγουρα επίσης πολύ περισσότερο από το υπερτιμημένο Ιαπωνικό THE RING που «δανείστηκε» την βασική σεναριακή ιδέα του THE CHANGELING και την πήγε ένα βήμα παραπάνω στην κλίμακα του παράξενου.

The ChangelingΠρόκειται για την ιστορία ενός γνωστού μουσικοσυνθέτη (George C. Scott) ο οποίος μετά τον θάνατο της γυναίκας και της κόρης του από αυτοκινητιστικό δυστύχημα μετακομίζει σε μια μεγάλη έπαυλη για να ξαναβρεί τον εαυτό του και να συνεχίσει να συνθέτει μουσική. Τα ανεξήγητα γεγονότα μέσα στο σπίτι δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους, με αρκετούς ακαθόριστους θορύβους και όλα τα συναφή, κάτι που κάνει τον συνθέτη να ανοίξει μια σφραγισμένη σοφίτα του σπιτιού. Εκεί θα ανακαλύψει ότι το σπίτι κατοικείτο στο παρελθόν από ένα ανάπηρο παιδί που πέθανε με βίαιο τρόπο μέσα στο σπίτι και τώρα το πνεύμα του επέστρεψε για να ξεκαθαρίσει τις συνθήκες του θανάτου του, βρίσκοντας προσοδοφόρο έδαφος στην ήδη κλονισμένη ψυχοσύνθεση του συνθέτη λόγου του θανάτου της οικογένειας του.

The ChangelingΜετά από ένα ραντεβού με γυναίκα- μέντιουμ, οι αμφιβολίες ότι πρόκειται για το πνεύμα του παιδιού εξαφανίζονται και ο συνθέτης αρχίζει έναν αγώνα για να ανακαλύψει τα αίτια του θανάτου αλλά και το τι ακριβώς ζητάει το οργισμένο πνεύμα από αυτόν. Όλα καταλήγουν στον τοπικό ηλικιωμένο γερουσιαστή που φαίνεται ότι πήρε τη θέση του «από το παράθυρο», μιας και πραγματικός δικαιούχος φαίνεται να ήταν το νεκρό παιδί. Έτσι ο συνθέτης πρέπει πλέον να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να εξιλεωθεί τόσο στα δικά του μάτια, όσο και σ’ αυτά του πνεύματος που τον στοιχειώνει.

The ChangelingΑπό τα πρώτα λεπτά της προβολής, το THE CHANGELING δείχνει ξεκάθαρα τα ατού του, που είναι κατά κύριο λόγο η πυκνή και αδιαπέραστη ατμόσφαιρα και οι πολύ καλές ερμηνείες των πασίγνωστων πρωταγωνιστών. Ο George C. Scott μοιάζει ιδανικός στο ρόλο του τσακισμένου πατέρα και το ύφος του μαρτυράει τις κακουχίες που πέρασε όσο και την ψυχοσύνθεση του και όσο η πλοκή εξελίσσεται γίνεται ακόμα καλύτερος και χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές. Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Scott σάρωσε όλα τα βραβεία των διαφόρων φεστιβάλ του φανταστικού της εποχής όπως και η ταινία γενικότερα (κέρδισε τα 10 από τα 14 συνολικά για τα οποία προτάθηκε).

The ChangelingΑπό το μέτωπο της αγωνίας και της δράσης του στοιχειωμένου σπιτιού προσωπικά βρήκα τα πράγματα λίγο συγκρατημένα, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετές σκηνές ανθολογίας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη, όπως για παράδειγμα όταν ο πρωταγωνιστής ακούει ξανά την ηχογραφημένη μπομπίνα της υποτιθέμενης συνομιλίας της γυναίκας- μέντιουμ με το πνεύμα που στοιχειώνει το σπίτι. Μια σκηνή που θα κάνει και τους πιο σκληραγωγημένους οπαδούς του τρόμου να ανατριχιάσουν και αυτή την δήλωση την προσυπογράφω! Υπάρχουν και αρκετές άλλες στιγμές αντίστοιχης έντασης, πολλές από τις οποίες κλασικές και αντιγραμμένες από πλήθος ταινιών, αλλά το κύριο ενδιαφέρον παραμένει η εξέλιξη της πλοκής που μέχρι το φινάλε κρατάει τον θεατή καρφωμένο στη θέση του, έστω και χωρίς πολλές τρομάρες.

The ChangelingΓενικά διακρίνω μια τάση να υπερτιμούνται κάποιες αντίστοιχες παραγωγές με παραπλήσια θεματολογία με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως αυτές που προέρχονται από τις ΗΠΑ και γενικά χαρακτηρίζονται από υψηλά στάνταρντς παραγωγής και μεγάλα ονόματα στο cast, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να καταχωρήσω το THE CHANGELING σε αυτή τη λίστα. Μπορεί να μην είναι μια σούπερ ουάου τρομακτική και εφετζίδικη ταινία τρόμου, αλλά αυτό που έχει να δώσει το δίνει και με πολύ στιλάτο τρόπο. Άλλωστε το όνομα του Peter Medak (SPECIES II, ROMEO IS BLEEDING) είναι πλέον αρκετά γνωστό στο Χόλυγουντ και οι απαιτήσεις που το κοινό μπορεί να έχει από αυτόν είναι μεγάλες.

The ChangelingΤο σημείο αναφορά της ταινίας είναι σίγουρα το φινάλε, το οποίο περιλαμβάνει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ταινία σε ειδικά εφέ και ατμόσφαιρα, αν και από άποψη λογικής όπως και να το κάνουμε έχει αρκετές τρύπες. Όμως από όποια πλευρά και να το δει κανείς, σίγουρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία των στοιχειωμένων σπιτιών που διατηρεί τη φρεσκάδα της και έχει επηρεάσει το είδος όσο λίγες. Με λίγα λόγια, όσοι νιώθουν να έχουν κενά από την εκπαίδευση τους πάνω στα στοιχειωμένα σπίτια να επενδύσουν  άφοβα.

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφορεί από την Audio Visual σε έκδοση με letterboxed μεταφορά αλλά χωρίς καθόλου πρόσθετα. Επίσης η έκδοση έχει μόνιμους Ελληνικούς υπότιτλους.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (HBO)
R2 Γερμανία (Kinowelt)
R2 Ισπανία (Sueiva)
R2 Μ. Βρετανία (Momentum)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Η κορυφαίες είναι η Βρετανική και η Γερμανική που, εκτός από την αναμορφική widescreen μεταφορά, περιέχουν ηχητικό σχολιασμό του σκηνοθέτη.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

mixosssz (Βαθμολογία: 4) στίς 20/03/2013 20:18

ΚΑΛΑ,ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΜΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΜΕ ΤΠΤ.
ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΥΝΕΠΑΡΕΙ,ΤΟ ΛΕΣ Κ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΣ.
ΑΞΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΤΟΡΟ ΠΟΥΧΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΩΣ.
ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ Κ ΤΟ ΞΑΝΑΕΙΔΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DVD.
ΑΞΙΖΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

fulci7 (Βαθμολογία: 4) στίς 08/02/2013 17:24

apo tis poly kales tou eidous! ekpliktiki atmosfaira kai tromeri ermineia apo ton george scott! to telos to perimena kalytero, isos logo ton megalon prosdokion pou mou eixe dimiourgisei to proto miso tis tainias

assos (Βαθμολογία: 4) στίς 15/10/2010 14:56

Από τις ευχάριστες επιλογές σε ghost horror movie. Πραγματικά από τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις.

tenebre (Βαθμολογία: 5) στίς 13/12/2009 13:22

διαφωνω μαζι σου φιλε kroneberg.αν δεν ειναι τρομακτικο θριλερ αυτο τοτε ποιο ειναι?το ειχα δει πρωτη φορα μικρος και ειχα ''χεστει'' πανω μου απ το φοβο!χωρις να δειχνει τιποτα!μονο που ακους εκεινα τα επαναλλαμβανομενα χτυπηματα στη μπανιερα απ το πανω πατωμα φτανει.πολυ υποβλητικο, καλογυρισμενο, αψογες ερμηνειες και πολυ ενδιαφερον σεναριο.πραγματικο διαμαντι!δειτε το!!!

Kroneberg (Βαθμολογία: 4) στίς 02/07/2008 11:46

Κλασσικό θρίλερ! Πράγματι μπορεί να μην είναι πολύ τρομακτικό, είναι όμως προσεγμένο, έχει υποβλητική ατμόσφαιρα και μια πολλή καλή ερμηνεία, από τον Scott.Το the changeling ήταν από τις πρώτες ταινίες, που ήρθαν σε vhs στην Ελλάδα...
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarstarhalf star
(7 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa