b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
HOLOCAUST 2000HOLOCAUST 2000 (1977)
TO THE DEVIL A DAUGHTERTO THE DEVIL A DAUGHTER (1976)
GOD TOLD ME TOGOD TOLD ME TO (1976)
IN THE MOUTH OF MADNESSIN THE MOUTH OF MADNESS (1994)
END OF THE WORLDEND OF THE WORLD (1977)
THE DEVIL RIDES OUTTHE DEVIL RIDES OUT (1968)
THE DARK SIDE OF THE MOONTHE DARK SIDE OF THE MOON (1990)
EVENT HORIZONEVENT HORIZON (1997)
DEATH SHIPDEATH SHIP (1980)
THE THINGTHE THING (1982)
QUATERMASS AND THE PITQUATERMASS AND THE PIT (1967)
THE CHURCHTHE CHURCH (1989)
THE DEVIL'S RAINTHE DEVIL'S RAIN (1975)
THE LAST WAVETHE LAST WAVE (1977)
THE SECTTHE SECT (1991)
THE CALL OF CTHULHUTHE CALL OF CTHULHU (2005)
ASYLUM OF SATANASYLUM OF SATAN (1975)
BEYOND THE DOORBEYOND THE DOOR (1974)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
PRINCE OF DARKNESS (1987) (ΗΠΑ)
Ελληνικός τίτλος: Ο Πρίγκιπας του Σκότους
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  PRINCE OF DARKNESS  
Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου
Θέμα: Τέλος του Κόσμου, Διαστρεβλωμένη Επιστήμη, Εφιάλτες, Παραισθήσεις, Δαιμονισμός
ΣκηνοθεσίαJohn Carpenter
ΗθοποιοίDonald Pleasence, Lisa Blount, Victor Wong, Jameson Parker, Dennis Dun, Susan Blanchard, Anne Marie Howard, Ann Yen, Ken Wright
ΣενάριοJohn Carpenter
ΠαραγωγήLarry J. Franco, Andre Blay, Shep Gordon
ΜουσικήJohn Carpenter, Alan Howarth
ΦωτογραφίαGary B. Kibbe
ΜοντάζSteve Mirkovich
Ειδικά εφέFrancisco X. Perez, Mark Shostrom
Υπάρχουν 13 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια ομάδα ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων συγκεντρώνονται σε μια εκκλησία με στόχο να αποτρέψουν τον ερχομό του Σατανά και τον Αρμαγεδδών στη Γη.

Σχόλια:

prince of darknessΚάθε ταινία του John Carpenter είναι μια μικρή ή μεγάλη απόλαυση για τους φίλους του φανταστικού και του τρόμου. Από ολόκληρη τη φιλμογραφία του ίσως το PRINCE OF DARKNESS να είναι μια από τις πιο αδικημένες από τις ταινίες του, που χτυπήθηκε από κριτικούς και κοινό την εποχή που βγήκε, με αποτέλεσμα προς στιγμή να ξεχαστεί. Πολύ θα ήθελα να δω σήμερα, 20 χρόνια μετά, αν οι ίδιοι «κριτικοί» εμμένουν σε εκείνες τις άστοχες απόψεις που καταδίκασαν εμπορικά μια από τις πιο ψαγμένες και εμπνευσμένες ταινίες τρόμου όλων των εποχών.

prince of darknessΣήμερα, φυσικά, την έχουμε δει πάμπολλες φορές από την TV και τις διάφορες εκδόσεις video και DVD και με το πέρασμα των χρόνων πολλές απόψεις έχουν φυσιολογικά αλλάξει και αφορισμοί έχουν αναθεωρηθεί. Το PRINCE OF DARKNESS έχει αποκαταστήσει τη φήμη του και για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα, συγκαταλέγεται άνετα μέσα στις κορυφαίες δουλειές ενός σύγχρονου Master of Horror.

prince of darknessΔεν υπάρχει στοιχείο στην ταινία που να μην λειτουργεί σωστά, με ελάχιστες και ανάξιες λόγου εξαιρέσεις, σε μια ταινία που από τα αρχικά πλάνα κερδίζει τον θεατή με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει μια ουσιαστικά απλή και χιλιοειδωμένη ιστορία τέλους του κόσμου.

prince of darknessΜια επιστημονική ομάδα απόφοιτων κάθε είδους συγκεντρώνεται σε μια παλιά εκκλησία μετά από πρωτοβουλία ενός ιερέα (Donald Pleasence) ονόματι Loomis (αναφορά στον χαρακτήρα του Pleasence στο HALLOWEEN) και ενός καθηγητή πανεπιστημίου (Victor Wong). Στόχος τους να μελετήσουν τη λειτουργία ενός κυλίνδρου που βρέθηκε στο υπόγειο της εκκλησίας και περιέχει ένα παράξενο στροβιλιζόμενο υγρό αγνώστου προελεύσεως. Οι δύο ιθύνοντες της συγκέντρωσης όμως πιστεύουν ότι μέσα στο υγρό βρίσκεται η ίδια η πεμπτουσία του Διαβόλου που ετοιμάζεται να πατήσει στη Γη από το υπερπέραν, κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουν.

prince of darknessΗ ομάδα κλείνεται μέσα στην εκκλησία αναλύοντας τα σημάδια και χωρίς να ξέρουν τον απώτερο σκοπό της παρουσίας τους εκεί, αλλά σύντομα διάφορα περιστατικά θα αρχίσουν να συμβαίνουν όπως εξαφανίσεις μελών της ομάδας, η περικύκλωση της εκκλησίας από μια ομάδα άστεγων που μοιάζουν υπνωτισμένοι και ομαδικά οράματα και αποκαλυπτικά όνειρα από τα μέλη της ομάδας. Σύντομα τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν η ουσία μέσα στον κύλινδρο μολύνει έναν μετά τον άλλον τα μέλη της ομάδας που μετατρέπονται σε άβουλα όντα με μοναδικό μέλημα την εξυπηρέτηση του απώτερου στόχου της ουσίας. Ποιος είναι αυτός; Μα, φυσικά το τέλος του κόσμου και ο Αρμαγεδδών που θα προκαλέσει φέρνοντας από την κόλαση τον Αντί- Θεό!

prince of darknessΟ Carpenter ονόμασε την τριλογία THE THING, PRINCE OF DARKNESS και IN THE MOUTH OF MADNESS την τριλογία της Αποκάλυψης λόγω των επαναλαμβανόμενων θεμάτων του Αρμαγεδδών και της καταστροφής των πάντων. Στο PRINCE OF DARKNESS επιλέγει το θρησκευτικό κομμάτι της ιστορίας με την παλαιομοδίτικη άφιξη του Σατανά στη Γη, όμως με μια διαφοροποίηση που είναι όλα τα λεφτά από άποψη πλοκής. Αυτό και μόνο του δίνει, αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, μεγαλύτερη αληθοφάνεια απ’ ότι η εξωγήινη απειλή του THE THING και οι μιαροί δαίμονες της σχολής Lovecraft του IN THE MOUTH OF MADNESS. Ο Σατανάς είναι κάτι που για πολλούς από εμάς είναι πιο γνώριμο και άρα πιο απειλητικό απ’ ότι τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια ή ο μέγας Κθούλου!

prince of darknessΈτσι το ξεδίπλωμα της πλοκής έρχεται φυσιολογικά με μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο μετατρέπεται σε ένταση που προς το φινάλε γίνεται αφόρητη και συλλαμβάνει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη φορά το κατακλυσμικό κλίμα και την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Γι αυτό προσφέρει τα μέγιστα η εκπληκτική μουσική του John Carpenter που έγραψε με τη συμμετοχή του Alan Howarth που δεν σταματάει σχεδόν σε καμία στιγμή ενώ ολοένα και «μεγαλώνει» όπως και η απειλή της ιστορίας.

prince of darknessΑπό εκεί και πέρα και ανάμεσα σε στιγμές καθαρής κινηματογραφικής ιδιοφυΐας έχουμε και τα απαραίτητα παρελκυόμενα, που είναι αρκετές σπλατεριές και βία έτσι για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Υπάρχουν επίσης κάποιες σχεδόν ποιητικές σκηνές, όπως πχ η ονειρική σεκάνς, που με έναν μακάβριο και σκοτεινό τρόπο κάνουν ακόμα και κάτι τόσο μπερδεμένο να μοιάζει απίστευτα τρομακτικό.

prince of darknessΟι κακοτοπιές περιορίζονται σε ορισμένες όχι ιδιαίτερα αληθοφανείς ψευδοεπιστημονικές εξηγήσεις και ορισμένες «θεατρικές» στιγμές στις γενικά πολύ καλές ερμηνείες, αλλά για αυτά έγραψαν αρκετά το 1987 τα διάφορα mainstream media που βιάστηκαν να θάψουν ακόμα μια κλασσική ταινία τρόμου των 80’s. Ευτυχώς η ιστορία τους απέδειξε περίτρανα ότι είχαν λάθος και μάλιστα μεγάλο, όπως έχει και όποια και όποιος θέλει να λέγεται fan της σκηνής του τρόμου και ακόμα δεν έχει δει το PRINCE OF DARKNESS.
prince of darkness
Ακόμα μια μεγάλη στιγμή από έναν μεγάλο καλλιτέχνη της σκηνής, σε έναν εξίσου μεγάλο κατάλογο μεγάλων στιγμών του!

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφορεί στη χώρα μας από την Audio Visual.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (Universal)
R2 Γερμανία (Kinowelt)
R2 Γαλλία (Studio Canal)
R2 Ολλανδία (H.O.M. Vision)
R2 Ιαπωνία (Pioneer)
R2 Μ. Βρετανία (Momentum)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Από extras καλύτερη είναι η Γαλλική έκδοση, που όμως δεν έχει και την καλύτερη δυνατή μεταφορά εικόνας. Από εκεί και πέρα, οι Βρετανική, Ολλανδική και Ιαπωνική έκδοση έχουν ηχητικό σχολιασμό και αναμορφική μεταφορά εικόνας.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

Dr_Acula (Βαθμολογία: 5) στίς 22/08/2013 05:19

Απο τις καλύτερες ταινίες του Κάρπεντερ αν και πραγματικά είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς.Τρόμος σε όλο του το μεγαλέιο.

veriaris (Βαθμολογία: 4) στίς 29/05/2013 14:18

Την ταινια αυτη την ειχα δει πρωτη φορα πολυ παλια στο MEGA οπου εβαλε 3 ταινιες (οχι την ιδια μερα) σαν αφιερωμα στον Καρπεντερ (νομιζω μετα ακολουθησε και για τον Κρονενμπεργκ). Τοτε λοιπον καταλαβα τι θα πει πραγματικη ταινια τρομου. Απο τοτε την εχω δει πολλες φορες και παντα μετα το τελος της προβολης νιωθω μεγαλη ικανοποιηση και θαυμασμο προς αυτον τον τεραστιο σκηνοθετη (οπως συμβαινει φυσικα και μετα την προβολη των αγαπημενων μου HALLOWEEN & THE FOG). Παντως μια μικρη ενσταση για την συμμετοχη των ηθοποιων απο το καστ του Χαμος στην Τσαιναταουν την εχω.

fulci7 (Βαθμολογία: 4) στίς 26/04/2013 10:20

allo ena aristourgima apo enan apo tous megalyterous skinothetes tromou ki epistimonikis fantasias!

mixosssz (Βαθμολογία: 5) στίς 10/04/2013 09:47

Ο ΚΑΡΠΕΝΤΕΡ ΓΙΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ Κ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΧΕΣΜΕΝΑ.
ΤΟ 5 ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΙΝΙΑ-ΥΜΝΟ.

Aggelos (Βαθμολογία: 4) στίς 25/06/2011 22:33

πολυ καλη ταινια τρομου με πολυ καλη υποθεση, πολυ καλες ερμηνειες αλλα την καλυτερη ερμηνεια την δινει ο φοβερος donald pleasence οπως ηταν επομενο αλλωστε παρα πολυ καλη ερμηνεια εχει καλες σκηνες gore και εχει και καποιες πολυ τρομακτικες σκηνες ειδικα στο τελος ειναι ιδιαιτερα τρομακτικο δεν καταλαβαινω και εγω ρε παιδια γιατι αυτη η πολυ καλη ταινια πηρε τοσο κακες κριτικες αν ειναι δυνατον
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstarstar

Gore
3
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(22 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa