b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
GALAXY OF TERRORGALAXY OF TERROR (1981)
QUEEN OF BLOODQUEEN OF BLOOD (1966)
JOURNEY TO THE SEVENTH PLANETJOURNEY TO THE SEVENTH PLANET (1962)
EVENT HORIZONEVENT HORIZON (1997)
THE DARK SIDE OF THE MOONTHE DARK SIDE OF THE MOON (1990)
INSEMINOIDINSEMINOID (1981)
ALIENALIEN (1979)
CONTAMINATIONCONTAMINATION (1980)
SPACEHUNTER: ADVENTURES IN THE FORBIDDEN ZONESPACEHUNTER: ADVENTURES IN THE FORBIDDEN ZONE (1983)
INVASION OF THE BODY SNATCHERSINVASION OF THE BODY SNATCHERS (1956)
THE THINGTHE THING (1982)
QUATERMASS 2QUATERMASS 2 (1957)
ALIEN Vs. PREDATORALIEN Vs. PREDATOR (2004)
WAR OF THE ROBOTSWAR OF THE ROBOTS (1978)
THE BLACK HOLETHE BLACK HOLE (1979)
ANDROIDANDROID (1982)
THE WHIP AND THE BODYTHE WHIP AND THE BODY (1963)
INVISIBLE INVADERSINVISIBLE INVADERS (1959)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
PLANET OF THE VAMPIRES (1965) (Ιταλία, Ισπανία)
Πρωτότυπος τίτλος: Terrore Nello Spazio
A.K.A.: Demon Planet, Planet of Blood, Space Mutants, Terror in Space, The Haunted Planet, The Haunted World, The Outlawed Planet, The Planet of Terror, The Planet of the Damned
Age Line
Απαραίτητη η γονική συναίνεση
  PLANET OF THE VAMPIRES  
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Μυστηρίου
Θέμα: Διαστημικά Ταξίδια, Φανταστικοί Κόσμοι, Εξωγήινοι, Επιδημία
ΣκηνοθεσίαMario Bava
ΗθοποιοίBarry Sullivan, Norma Bengell, Angel Aranda, Evi Marandi, Stelio Candelli, Franco Andrei, Mario Morales, Ivan Rassimov
ΣενάριοMario Bava, Alberto Bevilacqua, Callisto Cosulich, Antonio Roman, Rafael J. Salvia, Renato Pestriniero, Ib Melchior
ΠαραγωγήFulvio Lucisano, James H. Nicholson, Samuel Z. Arkoff, Salvatore Billitteri
ΜουσικήGino Marinuzzi Jr.
ΦωτογραφίαAntonio Perez Olea, Antonio Rinaldi, Mario Bava
ΜοντάζRomana Fortini, Antonio Gimeno
Υπάρχουν 5 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Δύο διαστημόπλοια λαμβάνουν σήμα κινδύνου από έναν άγνωστο πλανήτη, στο οποίο και προσγειώνονται. Όμως με το που φτάνουν εκεί, τα πληρώματά τους αρχίζουν να έχουν παράξενη και επιθετική συμπεριφορά που φτάνει σε σημείο το πλήρωμα του ενός σκάφους να αλληλοεξοντωθεί.

Σχόλια:

Βαρεθήκατε να διαβάζετε για ταινίες που αντέγραψαν ή επηρεάστηκαν από το ALIEN; Για μια φορά διαβάστε και για μια κλασσική ταινία που επηρέασε το συγκεκριμένο έπος επιστημονικής φαντασίας και τρόμου του Ridley Scott, το PLANET OF THE VAMPIRES του μεγάλου δημιουργού της σχολής γοτθικού και ατμοσφαιρικού τρόμου Mario Bava.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ακαθόριστο μέλλον, όπου δύο διαστημόπλοια αποφασίζουν να ερευνήσουν ένα μυστηριώδες σήμα από έναν άγνωστο πλανήτη. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη ελκύει τα διαστημόπλοια που προσγειώνονται εκεί το ένα μακριά από το άλλο. Όμως στα πρώτα λεπτά της διαμονής τους εκεί, τα μέλη του πληρώματος αρχίζουν να επιδεικνύουν ανεξήγητα επιθετική συμπεριφορά, μέχρι την προσωρινή απώλεια των αισθήσεών τους και την αδυναμία να θυμηθούν τι είχε συμβεί όταν συνέρχονται.

Το μυστήριο περιπλέκεται όταν το πλήρωμα στην πρώτη βόλτα του στον πλανήτη θα συναντήσει το δεύτερο σκάφος και με τρόμο θα ανακαλύψει ότι το πλήρωμα είναι νεκρό και μοιάζει σαν να αλληλοεξοντώθηκε, κάτι που αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί και στους ίδιους αν ο κυβερνήτης δεν τους είχε αποτρέψει κατά τη διάρκεια της ξαφνικής και ανεξήγητης αλλαγής της συμπεριφοράς τους.

Όλα, φυσικά, εξηγούνται, και δεν αργούμε να μάθουμε ότι πίσω από το μυστήριο κρύβεται μια φυλή εξωγήινων στα πρόθυρα της εξαφάνισης που κυριεύει τους ανθρώπους και χρησιμοποιεί το σώμα τους σαν ξενιστή, και στόχο έχουν να μεταβούν στη Γη και μέσω των ανθρώπων να επιβιώσουν, παίρνοντας τη θέση τους.

Όλα αυτά είναι δοσμένα με τον τρόπο που μόνο ο μεγάλος Mario Bava ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον. Με φοβερά επιβλητική και σχεδόν παραισθησιακή ατμόσφαιρα η οποία γίνεται ακόμα πιο έντονη με την μυστηριώδη και άκρως ατμοσφαιρική ηλεκτρονική μουσική του Gino Marinuzzi Jr.

Το μυστήριο ξεδιπλώνεται με τη μαεστρία και τη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ που θα περίμενε κανείς από ένα τόσο μεγάλο όνομα, ενώ παρόλο τη σχετική πολυλογία των πρωταγωνιστών, η δράση κυλάει αρκετά όμορφα και χωρίς νεκρά σημεία, ακόμα και μετά τη λύση του μυστηρίου. Η αγωνία και η αναμονή του θεατή για τις εξελίξεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα από την αρχή μέχρι το φινάλε, στην παράδοση των υβριδίων Ε/Φ και τρόμου που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 50 και τον Roger Corman και συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Σ’ όλη αυτή τη διάρκεια, ο Mario Bava και η κάμερά του μας μεταφέρουν σε έναν μυστηριώδη βραχώδη κόσμο που έχει μια σχεδόν εξωπραγματική αίσθηση, που επιτυγχάνεται με τα κολπάκια της κάμερας, την απόλυτα εύστοχη χρήση της τεχνητής ομίχλης, των ζωντανών χρωμάτων και των επιβλητικών τοπίων του πλανήτη. Εντάξει, μπορεί το όλο σκηνικό να «φωνάζει» ότι είναι μέσα σε στούντιο της δεκαετίας του ’60, αλλά σίγουρα δεν έχει γεράσει τόσο όσο άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της εποχής, κυρίως λόγω των οπτικών παιχνιδιών με τα χρώματα και τις εικόνες που ο Mario Bava έκανε σήμα κατατεθέν του στα χρόνια της κυριαρχίας του στο Ιταλικό σινεμά τρόμου και φαντασίας. Σ’ αυτό βοηθούν και τα πολύ καλά κοστούμια που για την εποχή ξεπερνούν τις προσδοκίες που είχα εγώ προσωπικά.

Κάποιες σκηνές του PLANET OF THE VAMPIRES είναι ανθολογίας, όπως την απίστευτα εμπνευσμένη ανάσταση των νεκρών μελών του πληρώματος με φόντο το εξωπραγματικό σεληνιακό τοπίο του πλανήτη, πάντα με τη χρήση χρωμάτων και τεχνητής ομίχλης που κάνουν τα δρώμενα να μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο πολύχρωμο ψυχεδελικό όραμα.

Οι επιρροές του PLANET OF THE VAMPIRES στο μελλοντικό σινεμά Ε/Φ είναι ξεκάθαρες, με το ALIEN να έχει δανειστεί πολλά στοιχεία του, ιδίως κατά το πρώτο μέρος της ταινίας, ενώ άλλη μια ταινία που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι το πρόσφατο EVENT HORIZON από πλευράς ατμόσφαιρας και θέματος.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη ταινία έκανε ντεμπούτο δίπλα στον πατέρα του ο Lamberto Bava (DEMONS) σε ρόλο βοηθού σκηνοθέτη, έναν ρόλο που θα συνέχιζε και στο μέλλον σε κάθε ταινία του Mario Bava.

Γενικά το PLANET OF THE VAMPIRES είναι αναγκαία προσθήκη στις συλλογές των fans του μεγάλου Mario Bava και των νοσταλγών της παλιάς καλής επιστημονικής φαντασίας.

DVD Notes:

Το PLANET OF THE VAMPIRES δεν έχει κυκλοφορήσει σε DVD στη χώρα μας.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R1 Αμερική (MGM)
R2 Γερμανία (Legend/Universum)
R2 Ιταλία (IIF Home Video)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές, αλλά η R1 περιέχει μια ελαφρώς διαφορετική έκδοση από τις άλλες δύο. Η R2 Ιταλίας περιέχει το πρωτότυπο Ιταλικό κανάλι ήχου και την πρωτότυπη Ιταλική έκδοση της ταινίας. Η Γερμανική έκδοση περιέχει την Αμερικάνικη version της ταινίας, αλλά με αναμορφική μεταφορά. Μόνο η R1 είναι μη αναμορφική έκδοση.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

medusa (Βαθμολογία: 3) στίς 27/01/2018 09:29

Καλη ταινια ,αλλα απο τον Bava περιμενα κατι περισσοτερο.....

Birdy (Βαθμολογία: 5) στίς 01/09/2013 18:12

Tainiara, 5 me tono!

nektarios.tservakis (Βαθμολογία: 4) στίς 31/10/2012 14:14

ΚΥΡΙΕ ΄΄ΠΡΟΜΗΘΕΑ''....ΣΚΟΤ........???ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ??ΟΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΙΕΝ............ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...........

Nikmpou (Βαθμολογία: 4) στίς 21/07/2009 10:05

Super 60's tainia. Oraia skinika poli psyxedelika plana, oti prepei. I moysiki einai para poli kali!!!

Kroneberg (Βαθμολογία: 5) στίς 18/04/2008 21:57

Η ταινία αυτή ήταν από τις πρώτες, που είχα δει σε vhs. Μου είχε κάνει τότε μεγάλη εντύπωση. Περίμενα ότι θα ήταν ένα αφελές και ξεπερασμένο θριλερ. Αντί για κάτι τέτοιο όμως, είχα μείνει καθηλωμένος. Πολύ καλή ατμόσφαιρα ( Bava άλλωστε) και έξυπνο φινάλε.
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstarstarstar

Gore
1
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarstarhalf star
(6 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa