b-movies.gr - horror : sci-fi : exploitation : fantasy
Home
b-mission
b-news
b-movies
b-people
b-άρθρα
b-TV
b-events
Polls
Επικοινωνία
Φιλικά sites
Links
Search
Αναζητηση για:

Στην κατηγορία:


Δείτε επίσης
ZOMBI 3ZOMBI 3 (1988)
ZOMBIE 4: AFTER DEATHZOMBIE 4: AFTER DEATH (1988)
THE NIGHTS OF TERRORTHE NIGHTS OF TERROR (1980)
ZOMBIE 2ZOMBIE 2 (1979)
REDNECK ZOMBIESREDNECK ZOMBIES (1987)
MAD DOCTOR OF BLOOD ISLANDMAD DOCTOR OF BLOOD ISLAND (1968)
MASSACRE IN DINOSAUR VALLEYMASSACRE IN DINOSAUR VALLEY (1985)
ZOMBIE HOLOCAUSTZOMBIE HOLOCAUST (1981)
VERSUSVERSUS (2000)
DEAD MEATDEAD MEAT (2004)
ZOMBIE BLOODBATH 2: RAGE OF THE UNDEADZOMBIE BLOODBATH 2: RAGE OF THE UNDEAD (1995)
I EAT YOUR SKINI EAT YOUR SKIN (1964)
OASIS OF THE ZOMBIESOASIS OF THE ZOMBIES (1981)
NIGHT SHADOWSNIGHT SHADOWS (1984)

Valid XHTML 1.0 Transitional

horror : sci-fi : exploitation : fantasy
HELL OF THE LIVING DEAD (1980) (Ιταλία, Ισπανία)
Πρωτότυπος τίτλος: Virus
A.K.A.: Cannibal Virus, Inferno dei morti-viventi, Night of the Zombies, Zombie Creeping Flesh, Zombie Inferno, Zombie of the Savanna
Ελληνικός τίτλος: Ζόμπι Εναντίον Κανίβαλων
Age Line
Κατάλληλο για άνω των 15
  HELL OF THE LIVING DEAD  
Είδος: Τρόμου
Θέμα: Ζόμπι, Gore, Ζούγκλα, Επιδημία, Στρατιώτες, Video Nasty
ΣκηνοθεσίαBruno Mattei
ΗθοποιοίMargit Evelyn Newton, Franco Garofalo, Selan Karay, José Gras, Gabriel Renom, Josep Lluis Fonoll, Pietro Fumelli
ΣενάριοClaudio Fragasso, J. M. Cunilles, Rossella Drudi, Bruno Mattei
ΠαραγωγήSergio Cortona, Isabel Mula
ΜουσικήGoblin
ΦωτογραφίαJohn Cabrera
ΜοντάζClaudio Borroni
Ειδικά εφέGiuseppe Ferranti
Υπάρχουν 13 σχόλια χρηστών για την ταινία
Υπόθεση:

Μια νεαρή δημοσιογράφος μαζί με τον κάμεραμαν της πηγαίνουν στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας όπου σμίγουν με μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων για να καταπολεμήσουν τις ορδές των σαρκοφάγων ζωντανών νεκρών που έχουν κατακλύσει το χώρο.

Σχόλια:

Οι περισσότερες Ιταλικές ταινίες με ζόμπι που κυκλοφόρησαν τέλη δεκαετίας ΄70 μέχρι μέσα δεκαετίας ’80 είχαν «δανειστεί» πολλά από το DAWN OF THE DEAD, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να αρπάξουν κάτι από την επιτυχία που είχε παγκοσμίως την εποχή.

Μάλιστα ορισμένες όπως το ZOMBIE 2 κατάφεραν να σταθούν από μόνες τους ως αυθεντικές δημιουργίες και όχι ως φτηνές αντιγραφές του DAWN OF THE DEAD. Η συνταγή ήταν απλή: δανείζονταν κομμάτια της υπόθεσης του DAWN, και τόνιζαν όσο ήταν δυνατό τα σπλάτερ εφέ. Το HELL OF THE LIVING DEAD του Bruno Mattei, όμως, πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Όχι μόνο αντιγράφει πολλά σημεία της ταινίας του Romero, αλλά «δανείζεται» μέχρι και τη μουσική της, μαζί με κομμάτια από το CONTAMINATION του Luigi Cozzi και το BEYOND THE DARKNESS του Joe D’Amato! Το καλύτερο; Ο Bruno Mattei αναφέρεται στα credits της ταινίας ως Vincent Dawn! Το πιάσατε; Vincent D-A-W-N!!! Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο συμπαθέστατος κατά τ’ άλλα Ιταλός σκηνοθέτης επέλεξε το συγκεκριμένο επίθετο, αλλά κρίνοντας από τη θορυβώδη παρουσία του σε άλλες διαβόητες ταινίες (όπως π.χ. το ZOMBI 3 που αρχικά θα σκηνοθετούσε ο Lucio Fulci), δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση.

Τι κριτική να κάνει κανείς για μια ταινία που χωρίς τύψεις χρησιμοποιεί πλάνα ντοκιμαντέρ στυλ National Geographic από μια ταινία του 1972 για να μας δώσει την εντύπωση ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στη ζούγκλα των Παπούα σε χωριά ξεχασμένων φυλών. Αμ δε! Ο κος Dawn αποτυγχάνει παταγωδώς, καταστρέφοντας παράλληλα ότι άλλο θα μπορούσε να πηγαίνει καλά στο HELL OF THE LIVING DEAD. Τα προσαρτημένα πλάνα είναι φανερά αταίριαστα με τα υπόλοιπα, και απλά κάνουν την ταινία υπερβολικά αργή και βαρετή. Τώρα που το σκέφτομαι, το HELL OF THE LIVING DEAD στην πλήρη έκδοση του είναι 103 λεπτά περίπου. Αν ο Mattei δεν έβαζε αυτά τα πλάνα το αποτέλεσμα θα ήταν μία ταινία περίπου 75 λεπτών, που είναι απόλυτα αποδεκτή διάρκεια για μία ταινία με ζόμπι. Δεδομένου επίσης της πολύ μεγάλης ποσότητας ρεαλιστικότατων εντοσθίων, κανιβαλισμού και κουβάδων αίματος, το HELL OF THE LIVING DEAD θα μπορούσε να είναι ένα μικρό THE NIGHTS OF TERROR. Όχι κανένα αριστούργημα, δηλαδή, αλλά μία ταινία με χαβαλέ, ρυθμό και πολύ gore.

Μιλώντας για ρεαλισμό στα gore εφέ, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο και για το υπόλοιπο HELL OF THE LIVING DEAD. Η ιστορία ξεκινάει σε ένα εργοστάσιο βιοχημικού καθαρισμού στη Νέα Γουινέα, όπου λαμβάνει χώρο ένα επιστημονικό πείραμα με τίτλο "Sweet Death", το οποίο σε γενικές γραμμές ευθύνεται για τη ανάσταση των νεκρών, με αφετηρία το πρώτο ποντίκι- ζόμπι που έχουμε δει ποτέ σε ταινία. Φαίνεται ότι ο κύριος Dawn έχει κάποιου είδους ψύχωση με τα μικρά τρωκτικά, αφού λίγα χρόνια αργότερα γύρισε το τραγικό RATS – NIGHT OF TERROR, που ο ίδιος μάλιστα θεωρεί από τις καλύτερες ταινίες του.

Η άφοβη δημοσιογράφος Margit Evelyn Newton καταφθάνει στη Νέα Γουινέα για να ανακαλύψει τα γεγονότα της ιστορίας. Εκεί συναντιέται με την ξεπατικωμένη από το DAWN OF THE DEAD ομάδα ειδικών δυνάμεων, και η μάχη με τους ζωντανούς νεκρούς αρχίζει. Εννοείται όσο την αφήνουν τα πανταχού παρόντα προσαρτημένα πλάνα ιθαγενών απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία είναι και ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας.

Οι ηθοποιίες είναι τουλάχιστον ομοιόμορφα κακές σε όλη τη διάρκεια του HELL OF THE LIVING DEAD, με σημαιοφόρους το μπρατσόνι αρχηγό της ομάδας ειδικών δυνάμεων που υποδύεται ο Josι Gras, και τον επίσης κοπιαρισμένο από το DAWN OF THE DEAD χαρακτήρα του Franco Garofalo που δίνει ρεσιτάλ υπερβολικής και σε ορισμένα σημεία ξεκαρδιστικής ερμηνείας καθώς επιτίθεται μόνος του σε στρατιές ζόμπι αποκαλώντας τα «άμυαλες μαϊμούδες» και «βρωμερούς μπάσταρδους». Φυσικά, τα σαρκοφάγα δαιμόνια δεν το εκτιμούν αυτό, και τιμωρούν τον ατρόμητο Garofalo με τη χάρη που ταιριάζει στις διατροφικές τους συνήθειες.

Πάντως παρ’ όλο το θάψιμο που αναμφίβολα αξίζει στο HELL OF THE LIVING DEAD, είναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι έχει κάποια στοιχεία υπέρ του. Συγκεκριμένα η μουσική των Goblin, αν και είναι απροκάλυπτα κλεμμένη από τα DAWN OF THE DEAD και CONTAMINATION και BEYOND THE DARKNESS  ταιριάζει πολύ καλά στην ταινία, και προσθέτει κάτι σ’ αυτό το κατασκεύασμα. Επίσης τα σπλάτερ εφέ είναι συχνότατα και σε ορισμένες στιγμές πολύ δυνατά, συμπεριλαμβανόμενου και του μέικ απ ορισμένων ζόμπι. Αυτό που όμως κάνει μπαμ στο HELL OF THE LIVING DEAD είναι οι σκηνές ανεπιτήδευτου χιούμορ που πηγάζουν από τον χωρίς λογική διάλογο. Σε μια σκηνή που αναμφίβολα ξεχωρίζει, οι Josι Gras και Franco Garofalo αμέσως αφού κατάφεραν να γλιτώσουν από τα δόντια των ζόμπι, συζητάνε στο αμάξι, και ο Gras ρωτάει τον Garofalo «Τι ύφος είναι αυτό; Σε τρώει τίποτα;»! Φοβερά πράγματα!

Βλέποντας το HELL OF THE LIVING DEAD σήμερα και έχοντας υπ’ όψη την ιστορία των Ιταλικών ταινιών ζόμπι, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αυτό το κατασκεύασμα απέκτησε cult φήμη, και αναφέρεται σε δημόσιες συζητήσεις από άτομα όπως τον «πολύ» Quentin Tarantino.

Βοήθησε και προς αυτό η όχι και πολύ καλή αντιμετώπισή του από τις λογοκριτικές αρχές διαφόρων χωρών όπως η Μεγ. Βρετανία, όπου είχαμε λογοκρισία αλλά και απαγορεύσεις της κυκλοφορίας της strong uncut version. Σε γενικές γραμμές, εγώ την κατατάσσω μέσα στις πιο αδύναμες ταινίες του είδους, αλλά θα την σύστηνα στους φίλους του είδους για ιστορικούς, κυρίως λόγους, αλλά και επειδή πιστεύω ότι χωράει στην κατηγορία «τόσο κακό που είναι καλό».

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δείτε, ιδίως αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το «φαινόμενο» Bruno Mattei.

DVD Notes:

Η ταινία κυκλοφόρησε πρόσφατα σε DVD από την Odeon.

Διεθνείς DVD εκδόσεις:

R0 Αμερική (Anchor Bay)
R0 Ηνωμένο Βασίλειο (Vipco)
R2 Γερμανία (Laser Paradise)
R2 Ιαπωνία (Creative Axa)

Όλες οι εκδόσεις είναι χωρίς περικοπές. Καλύτερη φαίνεται η Αμερικάνικη R0, η μόνη με αναμορφική 1.85:1 widescreen μεταφορά, και με extras το trailer και ένα ντοκιμανταιράκι – συνέντευξη του Bruno Mattei.Τελευταίοι 5 σχολιασμοί μελών

mixosssz (Βαθμολογία: 5) στίς 29/04/2013 13:52

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΣΑΣ,ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΦΑΝΗΚΕ ΑΨΟΓΗ (ΓΙΑ B-MOVIE) Κ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΗ Η 1Η ΦΟΥΡΝΙΑ ΖΟΜΠΟΤΑΙΝΙΩΝ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ Κ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ.
Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΥΤΗ,ΟΠΟΥ ΧΑΝΕΙ,ΤΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ.
ΣΠΛΑΤΕΡΑΡΕΣ,ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ Κ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΖΟΜΠΙ ΑΡΓΟΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ Κ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΜΑΝΙΑΣΜΕΝΟ ΜΑΚΕΛΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ.
ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΑ ΣΥΝΟΘΥΛΛΕΥΜΑ ZOMBIE 2/CANNIBAL FEROX ME ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟ,ΑΤΑΚΑΔΟΡΟ,ΣΤΡΑΤΟΚΑΥΛΟ-ΨΥΧΑΣΘΕΝΗ Garofalo ΝΑ ΣΕ ΜΑΓΕΥΕΙ,ΜΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ:
"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ,
ΤΑ ΖΟΜΠΙ 'Η ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!?!"
Ο ΣΩΣΤΟΣ Κ ΜΕΡΑΚΛΗΣ Β-ΜΟVΑΣ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΠΤ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ.
ΨΑΞΤΕ ΤΟ-ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ-ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!

fulci7 (Βαθμολογία: 3) στίς 25/08/2012 13:13

auti i magiki atmosfaira ton tainion zombie tis dekaetias tou 80 einai anepanalipti anevazei apo moni tis ena skalopati oles tis tainies tou eidous osa meionektimata ki an exoun dystixos omos den prokeitai na ksanaepistrepsei pote..! kataramena zombie ton 00's aksioi lithovolismou oloi oi veviloi skinothetes kainourgion tainion zombie-spriders!!!!

skordalakis (Βαθμολογία: 2) στίς 03/02/2011 12:57

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΑΛΑΕΙ ΛΙΓΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ . ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΠΑΝΤΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΖΟΜΠΙ .

Doomster92 (Βαθμολογία: 4) στίς 13/10/2009 22:35

Την είδα πρίν από λίγο...
Ωραία ταινία με αρκετές δυνατές στιγμές και πολύ gore.
Εντάξει μην περιμένει κανείς ταινία επιπέδου Zombie 2 ας πούμε, αλλά είναι τίμια ταινία που σέβεται τον καλό b-movά.
Εγώ πάντως την βρήκα διασκεδαστική και καθόλου βαρετή.
Πολύ καλή και η αντεγραμμένη μουσική από τους Goblin.
Ενδιαφέρον, τέλος, και το extra ντοκιμανταιράκι της Anchor Bay έκδοσης!!!

Megaterror (Βαθμολογία: 2) στίς 29/08/2009 19:06

Οπως η πλειοψηφία των ταινιών με ζόμπι, έτσι και το HELL OF THE LIVING DEAD, πάσχει από το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή τη νωχελικότητα, τον αργόσυρτο ρυθμό και αρκετές ανούσιες σκηνές ή σεναριακές κακοτοπιές. Ωστόσο η ταινία δεν είναι και για τα σκουπίδια. Η ωμή βία, τα λεπτομερή πλάνα με τα φαγώματα ζωντανών ανθρώπων από τα ζόμπι και το συνωμοσιολογικό κοινωνικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει σχετικά με την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού από την εξουσία, αν μη τι άλλο προσδίδουν στην ταινία μια κάποια αξιοπρέπεια, διασώζοντάς τη από ολικό ναυάγιο. Γενικά μην περιμένετε πολλά, απλά απολαύστε παρέα με κάποιο αναψυκτικό ένα τετριμμένο μεν, αλλά όχι εντελώς αδιάφορο b-filmάκι..
Αν ήταν κάνα 15λεπτο μικρότερο σε διάρκεια, ίσως να ήταν όλα καλύτερα...
Σχολιάστε αυτή την ταινία.

Βαθμολογήσετε αυτή την ταινία.

Login Username:

Password:Login with facebook Δεν είστε μέλος; Γραφτείτε εδώ!

Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
b-movies.gr rating
starstar

Gore
4
Τι σημαίνουν;

Users rating
starstarstarhalf starhalf starhalf starhalf starhalf starhalf star
(15 Ψήφοι)
ΨΗΦΙΣΤΕ
corner © 2006-2024 b-movies.gr - Copyright notice - User Agreement - Privacy Policycorner
Created by thanpa